Autobahn
Behalve deze misschien

Trump rust niet tot de laatste Benz uit zijn land is verdwenen

Duitse auto's: de hele wereld houdt ervan, maar president Trump niet zozeer. In een nieuwe tirade moet vooral Mercedes-Benz het ontgelden, bovendien dreigt The Donald met een importtarief van 25 procent. 

Trump, die afgelopen maand de Franse president Emmanuel Macron op bezoek had, zou in de ontmoeting gefulmineerd hebben tegen de Duitse premiummerken, en Mercedes in het bijzonder. Het is de president een doorn in het oog dat je in de betere Amerikaanse buurten over de Mercedessen struikelt, terwijl je omgekeerd in Duitsland hard moet zoeken naar een Cadillac.

Kennelijk zit niemand in Duitsland te wachten op een Amerikaan, en genieten Duitse auto's in de VS net zoveel status als in der Heimat. Maar dat laatste wil er bij Trump niet in: Amerika en alles dat het maakt is van topkwaliteit, en dus wordt het tijd die nare Duitsers met een flink importtarief om de oren te slaan. De 70 procent van alle Mercedessen die niet in de VS wordt gebouwd moet een strafheffing van 25 procent krijgen, op de in Amerika gemaakte Benzen geldt in Europa een importtarief van 10 procent.

Eenrichtingsverkeer

Trump, die in eigen land overhoop ligt met Ford, deed zijn uitspraken achter gesloten deuren tegen Macron, maar via enkele diplomaten kreeg het Duitse Wirtschaftswoche lucht van de zaak. Reeds in januari haalde Trump in een interview al uit naar Duitse auto's: "Wie door Fifth Avenue loopt, ziet voor elk huis een Mercedes staan. Hoe veel Chevrolets zie je in Duitsland? Niet heel veel, wellicht helemaal geen enkele: je ziet daar niets, het is eenrichtingsverkeer."

Kortom: Trump - zelf ooit eigenaar van een Mercedes SL - is voor vrijhandel, tenzij er sprake is van een andere bovenliggende partij dan de VS, dan mag je plots zo protectionistisch als de hel zijn. De 25% strafheffing voor Duitsers wordt momenteel door zijn staf onderzocht, en zou gelijktijdig met een eventuele staalheffing ingevoerd moeten worden. De Duitsers hebben hem al gewaarschuwd, maar of hij daar naar luistert...

Reacties

bitflip 31-05-18 | 15:37 | 2

Lekker laten bazelen, dat mafiamannetje is weg voor 't eind van dit jaar.

WatMoetJeNu 01-06-18 | 08:11

Dat werd in februari 2017 ook al heel hard geroepen. Voorlopig zit hij er nog en alle pogingen om hem weg te krijgen zijn mislukt nog voordat ze goed en wel gestart waren.

bitflip 01-06-18 | 09:40

Alle pogingen....? Noem er 1?!

Die mensen in feb 2017 hadden ook gelijk btw, alleen waren ietsje ongeduldig. Is ook moeilijk voorspellen van buitenaf wanneer een contraspionagezaak rijp is voor de rechtbank, dus wel een begrijpelijke fout.

John McClane 31-05-18 | 16:09 | 2

Hebben wij toch ook, alleen bij ons heet het "BPM".

Wilhem3 31-05-18 | 16:35

Dat is onzin. Dat zou alleen waar zijn als er geen bpm wordt geheven op Donkervoorts en auto's uit Limburg.

jemagookniksmeer 31-05-18 | 17:17

OK:
Hebben wij toch ook, alleen wij doen het op Japanse auto's: 10% importheffing.

Lt-Kol Kilgore 31-05-18 | 16:10 | 2

Er moet wel gezegd worden dat de Amerikaanse merken het in Europa nu ook niet bepaald makkelijk gemaakt wordt. Behalve sommige pick up`s die je in Belgie fiscaal interresant kunt inschrijven, betaal je meestal zowat het dubbel voor een Amerikaan in Europa.

Neem nu een Mustang die gooien ze voor 30 a 35 K in de states naar je hoofd. Hier kost die zowat het dubbele denk ik en dan heb je er nog geen meter mee gereden.

TuurlijkNiet 31-05-18 | 16:31

Dat komt omdat Europa al een importheffing van 25% op Amerikaanse auto's heeft. Daarom heeft Trump ook geroepen dat als de EU niet de extra heffingen wil, zij de heffingen op Amerikaanse producten moet verwijderen. Europa heeft daar geen gehoor aangegeven, want Europa luistert alleen naar zichzelf..

China heeft wel geluisterd naar Trump. Niet alleen zijn de heffingen van tafel, ook hoeven Amerikaanse bedrijven geen 25% Chinese aandeelhouders meer voor fabrieken te hebben. Dus nu kan Musk zijn giga fabriek in China gaan realiseren..

Overigens kunnen staal bedrijven redelijk eenvoudig onder de heffing uitkomen. De heffing gaat alleen om bewerkt staal. Als Tata bijvoorbeeld een fabriek in de VS neerzet en daar dan het staal bewerkt, dan hoeft het geen heffingen te betalen. Da's eigenlijk een win-win. Staalbedrijven ontlopen de heffing en in de VS worden extra banen gecreeert..

bitflip 31-05-18 | 17:50

Niet erg opgelet kennelijk.
De VS heeft eenzijdig een eisenpakket de lucht in geslingerd, waarop de eu aanbood om eens om de tafel te komen over handelsverdragen danwel specifieke producten/tarieven.

De VS weigerde, en herhaalde hun eisenpakket simpelweg.

De EU houd sindsdien de poot stijf gezien ze de EU geen enkele reden ziet om te tekenen bij het kruisje en verder de bek dicht te moeten houden.

LeonSmuk 31-05-18 | 16:19 | 4

Duitsers kunnen heel goed auto's bouwen. Amerikanen absoluut niet.

JoopOnnozel 31-05-18 | 16:40

MEE EENS! (maar het blijft wel gaaf zo'n dikke V8 of V10 )

jemagookniksmeer 31-05-18 | 17:27

Duitsers kunnen heel goed auto's bouwen.
LeonSmuk 31-05-18 | 16:19
Waarom doen ze dat dan niet?

Duitsers kunnen heel goed auto's bouwen

CamaroHans 31-05-18 | 19:00

@Joop: Veel Amerikaanse auto's gehad?

Alexander des Burgus 31-05-18 | 19:02

Amerikanen kunnen zeker auto's bouwen. Alleen die auto's van General Motors (waar dus Chevrolet en Cadillac onder vallen) zijn nou niet echt het beste wat Amerika te bieden heeft. Alsof je PSA, Renault(-Nissan-Mitshubitsu) of Fiat-Jeep als hét Europese automerk naar voren schuift. Tesla doet het best goed voor een Amerikaanse autobouwer (ze krijgen zowat negatieve importheffing met al die subsidies!) en de Dodge RAM is ook veel te vinden in Europa. En voordat Opel onderdeel werd van PSA en Volvo van Geely waren deze automerken ook in handen van de Amerikanen. Trump en zijn conservatieve vriendjes moeten alleen nu gaat inzien dat GM en Ford minder hip zijn en dat ze moeten gaan inzetten op merken zoals Tesla.

Koning Willy 31-05-18 | 16:21 | 1

In Europa verkoop je een auto als hij zuinig is, goede wegligging heeft en een strak interieur. Allemaal punten waarop de Amerikaanse auto traditioneel niet sterk in is.

TuurlijkNiet 31-05-18 | 16:37

Dus jij zou bijvoorbeeld niet een Ford Mustang voor de prijs van een VW golf willen kopen? Prijs is een erg belangrijk component in het verkoop success. Echter een Ford Mustang begint in NL van 75.000 euro. Da's drie keer over de kop..

JoopOnnozel 31-05-18 | 16:38 | 1

amerikanen houden ook van luxe en kwaliteit, iets wat ze zelf niet kunnen maken. Dus die Duitsers blijven wel verkopen in Amerika. net als de Japaners en Koreanen. Zij maken goedkope en zuinige auto's iets wat ze in Amerika ook niet voor elkaar krijgen. ps het milieu interessert die lui ook al niets. Wie zet er nu nog een 6.8Liter V10 in zijn auto en vraag tussen de 60 en 80 eurocent voor een liter benzine? ik geef toe het dat het wel gaaf is maar milieutechnisch volkomen onverantwoord.

CamaroHans 31-05-18 | 19:14

Idd onnozel, maar wel de perfecte klant

NoE 31-05-18 | 17:02

wij hebben hier een CO2 "import" tarief, en laten we wel wezen, zo'n mustang is hier ook niet te betalen. dus Trump heeft gewoon gelijk.

The2Amendment 31-05-18 | 17:27

Jammer voor onze vriend Macron. Net nu PSA het duitse Opel heeft gekocht.

Ulle Ruttelflut 31-05-18 | 18:41 | 4

Lees hier veel kulargumenten over Amerikaanse auto's, onzuinig, slechte wegligging etc. Het punt is dat de EU er van alles aan doet om auto's uit de VS te weren. Een van de eerste EU regelingen (1.11.1993) was zelfs specifieke verlichtingseisen stellen aan auto's. Eisen aan verlichting, zijn bijvoorbeeld geen sealed beam, amberkleurige richtingaanduiding en afwijkende emissie-eisen invoeren zodat Amerikaanse auto's geen kans kregen.

Alexander des Burgus 31-05-18 | 19:14

Dat soort eisen zijn juist handig. Wat ik wel weet kul vind zijn de Amerikaanse normen omtrent de bumpers en de hoogte van de verlichting. Dat had met TTIP getolereerd geworden in de EU, maar spijtig genoeg dus niet. Misschien moeten de Amerikanen met een betere deal komen dan TTIP en Trump is een goede dealmaker.

Ulle Ruttelflut 31-05-18 | 19:30

Normen zijn wel handig, maar de EU eisen waren zo geformuleerd dat het niet overeenkwam of zou kunnen komen met Amerikaanse eisen, gewoon, om Amerikaanse auto's te weren.

kloopindeslootjijook 01-06-18 | 08:24

Ulle Ruttelflut 31-05-18 | 19:30
Het kan wel afwijken, maar is dat speciaal gedaan om Amerikaanse auto's te weren?

bitflip 01-06-18 | 10:36

Normen en regulering hebben er niets mee te maken, als dat zo was dan had men dat gewoon kunnen zeggen. In plaats daarvan is er alleen een bizar eisenpakket neergelegd met tarief wijzigingen als dreigement.

Het zal niemand verbazen als achteraf blijkt dat dit gewoon een manier is om centjes binnen te harken voor trumps eigen bankrekening... Voor uitzonderingsposities moet je even bellen met Cohen.

Diotima 31-05-18 | 20:37

Doordat we in Europa strenge wetten hebben, gaan autobedrijven hier veel meer innoveren. Dat Amerika haar industrie ontziet werkt dus averechts. Misschien mag je dit op Autobahn niet hardop zeggen, maar overheidsbemoeienis hoeft zo slecht nog niet te zijn. Op veel terreinen is het de aanleiding geweest voor betere, veiligere en zuinigere producten en processen.

the-leitz 01-06-18 | 08:10

Ach we zijn hier ook zo protectionistisch dus zo gek is het niet dat die Amerikanen eens wat terug doen. En nu maar zielig lopen doen. Toch roestbakken dat duitse staal tegenwoordig

kloopindeslootjijook 01-06-18 | 08:22

Trump kan zich ook afvragen waarom Amerikaanse mensen Europese auto's willen. Want daar zit de clou. Maar daar horen we dan weer niets over.

CommandeurBroekhuis 01-06-18 | 10:14

Ik snap het wel een beetje. Ik zou ook graag een mooie Chevy Camaro willen hebben. Maar ja, die kost in dit apenland €120K.... Voor dat geld heb je wel een wat betere auto voor de deur staan.

Leukautootje 01-06-18 | 14:22

Kunnen ze in ieder geval zeggen dat ze zelf goede auto's bouwen, een betere auto uit Duitsland gaan ze simpelweg niet zien

Reageer