Autobahn

Christian Horner: "Max Verstappen moet minder zijn best doen"

Talent heeft Max Verstappen genoeg volgens zijn teambaas Christian Horner, maar hij moet zijn aanpak veranderen. Hij moet wat vaker naar Daniel Ricciardo kijken, die weet wanneer hij even in moet houden.

De overwinning van Daniel Ricciardo overschaduwt de negende plaats van Max Verstappen in Monaco compleet. De Limburger kan een perfecte race gereden hebben vanaf de twintigste startplaats, maar dankzij het kostbare stuurfoutje in de laatste vrije training zijn alle ogen weer op Max gericht. Hij heeft een moeizaam jaar met teveel fouten in alle zes de raceweekends.

Christian Horner twijfelt gelukkig nog niet aan Verstappen: "Max has an abundance of talent and has had some harsh lessons this year." De teambaas van Red Bull Racing denkt dat Max er goed aan doet om zijn benadering van het rijden te veranderen. Daarvoor moet hij naar Daniel Ricciardo kijken. Ook strategiechef Helmut Marko had woorden van gelijke strekking over het weekend in Monaco: "Max moet leren om niet altijd volgas te gaan."

Resetknop

Het is tijd voor een rondje CTRL-ALT-DEL voor Max. Horner: "He's very aware. We talk weekly. He'll be in the factory this week. What frustrates him is he's working harder than ever and it feels like he is just trying a bit too hard at the moment. When you get into a spiral you try harder. He needs to hit the reset button."

Horner wijst erop dat Verstappen nog jong is en al superjong in een F1-wagen is gezet, waardoor zijn leercurve veel beter zichtbaar is dan die van andere coureurs. "Max arrived in F1 very quickly and he is doing his learning in a very public arena. Most guys will have gone through this in the lower formulae and he is having to deal with it in a very public arena and I am sure he will emerge on the other side."

De Grand Prix van Canada is de volgende op de kalender. Vorig jaar wist Max met een briljante start naar P2 te rijden. Toen waren alle ogen echter gericht op de Renaultmotor die ermee kapte na een paar rondes. 

Reacties

John McClane 29-05-18 | 10:15 | 1

Moet best relaxed zijn om Verstappen als tegenstander te hebben; 9 van de 10 keer schakelt hij zichzelf uit. Die laatste keer wint hij dan, maar who cares.

Anarcist 29-05-18 | 10:50

Pijnlijk maar waar

Johnny66 29-05-18 | 10:23 | 5

Teveel veertjes in de bips gehad . Een ''trainer'' waakt daar juist voor maar als de Libelle al over F1gaat schrijven is het einde zoek. MAW. de massa doet dat waar elke coach zo voor wil waken .

DutchMountain 29-05-18 | 11:16

Ik denk niet dat Max de Libelle leest. Of Autobahn. Daarnaast betwijfel ik of hij zich ook maar iets aantrekt van wat er over hem gezegd en geschreven wordt...

Johnny66 29-05-18 | 11:32

dutch ..... oh , gisteren nog gehoord wat max zei : diegene die mij bekritiseert durft het niet recht in mijn bek te zeggen...... Waarom weet ik altijd zoveel , zo vermoeiend.

The Ugly 29-05-18 | 12:20

Iedereen die wel eens iets in de media heeft gelezen over iets waar hij zelf toevallig bij betrokken was weet: minstens de helft is totale b*llshit. Max luistert naar zijn team en naar zijn vader en voor de rest naar niemand en dat is meer dan genoeg. Wat de rest zegt is niet relevant. Iedereen weet toch hoe het werkt: de media schrijven je omhoog om je daarna weer zo hard mogelijk te laten vallen. Dat zijn immers de verhalen die verkopen.

Dit is trouwens een leuk filmpje van Hamilton uit 2011, en dat zijn alleen nog maar de crashes die hij had met Massa dat jaar:

www.youtube.com/watch?v=9M_ZTY0xWvM

Caveman48 29-05-18 | 14:33

Als je dat filmpje ziet valt het met de dommigheid van Max nog wel mee en is hij in goed gezelschap.

Tapioca pudding 29-05-18 | 21:09

The Ugly
Zo ontzettend waar wat. Je zegt. Je hoeft maar een beetje in een onderwerp ingevoerd te zijn om te zien wat een prutsers en sensatiezoekers journalisten zijn.

Bubske 29-05-18 | 10:37 | 4

Hoort bij een carriere als F1 coureur. Iedereen die al langer kijkt dan de typische max fan weet dit ook. Vettel en Hamilton hebben ook seizoenen gehad dat ze telkens bij incidenten betrokken waren en zijn daar ook goed uitgekomen. Belangrijkste is dat hij zelf in ziet dat het hem punten kost.

Anarcist 29-05-18 | 10:53

Het is ongetwijfeld zo dat ook de "grote jongens" stomme fouten hebben gemaakt in hun rookie years, maar dat waren wel incidenten en bij Max is het nu elke wedstrijd dit seizoen geweest. Ik ben een grote Max fan, maar het begint een beetje teveel van het goede/slechte te worden.

KapiteinKlein 29-05-18 | 11:04

Als je kijkt naar alleen dit seizoen zijn het geen incidenten inderdaad, maar als je naar de gehele carriére kijkt van Max, dan zijn dit wel weer incidenten te noemen. Vorig seizoen heeft hij bijvoorbeeld geen (of heel weinig) crashes gehad. Dit seizoen zijn het de crashes/touchés in Bahrein, China en Monaco waar hij echt volledig zelf de schuldige was. Australië kwam door een kapotte auto dat hij spinde, in Baku zijn Max en Ricciardo allebei stom bezig geweest, de touché in Spanje had ook geen invloed op de race, inhalen bij de grote gaat daar toch nauwelijks.
Ik zal niet zeggen dat Max goed bezig is momenteel, maar om nu al te spreken van structurele problemen, dat betwijfel ik, vooral als je andere seizoenen er bij betrekt.

Anarcist 29-05-18 | 11:34

Zeker mee eens, maar ook foutjes die niet direct een DNF tot gevolg hebben tellen mee in de perceptie. Niet alleen de media, maar ook de teambazen gaan hem zo zien als een supersnel maar ongeleid projectiel en kiezen dan liever voor de stabiele rijder die altijd punten scoort voor het team. Aangezien de F1 70% politiek en 30% racen is moet hij zich daar wel anders in opstellen en bewust van zijn, zeker als hij nog een lange periode in de F1 wil blijven. Als dat laatste hem lukt weet ik zeker dat hij (meervoudig) kampioen gaat worden.

Johnny66 29-05-18 | 11:34

Het is echt simpel , de druk van ''ons'' is groot , te groot . En denk wat hij gisteren heeft gezegd. Niet bepaald volwassen. Sport is een mentale hobby . En dan ben je 20....

XaleX_2 29-05-18 | 11:19 | 5

Wel een beetje jammer dat Horner en Marko alles in de schoenen van Max zelf schuiven. Het lijkt me ook aan hun coaching te liggen als hij op de baan is. De communicatie (zo ver wij dat meekrijgen) met de pitsmuur is niet altijd optimaal. Zo hadden ze in Monaco in FP3 Max kunnen waarschuwen voor een trage Sainz na die blinde bocht, maar dat deden ze niet. Ook in Baku hadden ze moeten ingrijpen en ze een team order moeten geven of moeten zeggen dat ze het rustiger aan moesten doen, deden ze ook niet.

Deviant 29-05-18 | 11:47

Ja het ligt altijd aan de ander he?

Harry Turtle 29-05-18 | 11:53

Eens, en wat ze in Baku wel deden was Ricciardo opjutten om er weer voor te gaan op einde rechte stuk. Laten racen is 1 ding, maar die crash mag het team zichzelf aanrekenen.

Johnny66 29-05-18 | 12:01

Xalex , hij moet het zelf doen ! Net wat hij niet moest doen ook zelf heeft gedaan .

XaleX_2 29-05-18 | 12:04

Het is toch echt een teamsport Johnnie, ook de pitsmuur is onderdeel van zijn prestaties.

Johnny66 29-05-18 | 13:25

Zijn tot nu toe prestaties liggen overwegend bij hem . Laatste monaco...... pffffff..

The Ugly 29-05-18 | 11:43 | 3

Ik neem Max niks kwalijk, als hij morgen zijn stuur aan de wilgen hangt is hij al een held. Met name zijn winst in Spanje en regenrace in Brazilie zijn nu al legendarisch, en zullen dat blijven. Dat gezegd hebbende weet ik zeker dat Max er bovenop komt, maar hij moet zich een paar dingen realiseren. 1) Hij is op dit moment de slechtst presterende top 6 coureur. 2) Dat je sneller bent, telt niet als je crasht. Hij had na de eerste paar crashes al tegen zichzelf moeten zeggen: ok wat er ook gebeurt, de volgende race crash ik niet. In plaats daarvan blijft hij de strijd aangaan met Ricciardo. OK, hij is meestal sneller in de kwalificatie, maar hij neemt daarbij blijkbaar meer risico want hij crasht daarbij vaker dan Ricciardo. Mijns inziens ligt de oorzaak van Max' problemen dit seizoen bij het feit dat Ricciardo gewoon beter is dan ooit. Hij had in Monaco bijv., waar Ricciardo het altijd heel goed doet en waar hijzelf al vaak gecrasht is moeten berusten in het feit dat Ricciardo gewoon sneller zou zijn. Maar in plaats daarvan ging hij de strijd aan en, voorspelbaar genoeg, eindigde dat weer in een crash. Verder ben ik het eens met wat mensen zeggen over Hamilton en Vettel, die hebben vroeger inderdaad ook dit soort fases in hun carriere gehad. Moet je trouwens eens bedenken wat men gezegd had als Max gedaan zou hebben wat Vettel vorig jaar in Baku deed.

XaleX_2 29-05-18 | 12:02

Wat hij in Brazilië heeft laten zien heeft hem al onsterfelijk gemaakt idd. De enige race die ik meerdere keren heb teruggekeken van de laatste jaren en ook op een USB stick heb bewaard voor later. Verder is Max wel een mannetje wat gewoon veel risico neemt. Dat pakte vorige jaren meestal goed uit, nu valt het kwartje niet zijn kant op terwijl hij niets anders doet dan de vorige jaren. Zijn tijd komt wel weer, nu maar hopen dat hij ook de tijd daarvoor krijgt.

SP-B 29-05-18 | 12:05

Niet helemaal juist. Als ik me niet vergis was Max de snellere van de twee ten tijde van zijn crash.
Ricciardo was daarna pas 0,001s sneller ;)

Caveman48 29-05-18 | 14:37

Monaco heeft met berusting weinig te maken, was in een normaalgesproken bijna onbelangrijke VT3 en dus gewoon een oerdomme fout. Als het in de kwalificatie of in de race was geweest had ik het nog kunnen begrijpen, maar hier...

Verderkijkert 29-05-18 | 12:01 | 2

Toch knap wat deze jongen neerzet, hoe dan ook.

Johnny66 29-05-18 | 12:02

Nou nee, een rookie in een ander onbeduidend team zou stilletjes verdwenen zijn na dit optreden , dit jaar.

FrankVeer 29-05-18 | 12:38

Zoals Stroll bij Williams?

Novanex 29-05-18 | 13:05

Max had gewoon meteen bij z'n toetreding tot de F1 een Mercedes onder z'n kont moeten krijgen, dan was hij allang wereldkampioen geweest. Het is gewoon ondraaglijk frustrerend om als veruit snelste coureur niet in de snelste auto te mogen zitten, helemaal als je net zo'n ongeduldige wildebras bent als je vader.

Gualtiero 29-05-18 | 13:12 | 1

Wat Horner zegt over de leercurve is ook heel belangrijk en wordt door weinig mensen in beschouwing genomen. Vergelijk Verstappen met Ricciardo. Ricciardo wordt nu geprezen en gezien als een zeer behoudende rijder en mogelijk een toekomstige WDC (waar ik het zeker mee eens ben, overigens), en een groter talent dan Max Verstappen. Maar Ricciardo heeft van 2005 tot 2011 in Formula's gereden en daar ervaring opgedaan, en heeft bovendien inmiddels als bijna 7 jaar ervaring in de Formule 1; Verstappen daarentegen had slechts één seizoen Formula-ervaring voordat hij op z'n 17e (!) de overstap naar de F1 maakte. De ervaring die menig andere coureur opdoet in de GP2/F2, F3 of Formula Renualt, doet Verstappen op in de F1.

Onderbuik 29-05-18 | 14:41

Exact, Horner zegt voor de verandering iets zinnigs namelijk de leercurve van Max vindt plaats in de formule 1 (bij een topteam) en is voor de hele wereld zichtbaar.
Persoonlijk denk ik ook dat je het kunt vergelijken met een puberteit: Max is bezig met grenzen op te zoeken en gaat er dus regelmatig nog over. Het is niet handig om dit in de F1 bij een topteam te doen. Maar he ook Max is een mens en moet dit toch een keer doen.

Verder heeft het RedBull steken laten vallen, zoals in Baku waar zelfs een blinde kon zien dat de rb's zouden crashen. Ik vind dit gebrek aan gezond verstand bij de teamleiding.
Verder hoop ik dat Max op een verstandige manier gecoacht wordt. En dat voorkomen gaat worden dat de RedBulls weer met elkaar gaan vechten.
Dan komt het waarschijnlijk allemaal op den duur goed.

Johnny66 29-05-18 | 13:26

Prima , maar nu moet het anders , betreft niet een teekransje.

Memek 29-05-18 | 14:15

Na zijn verdiende 2e plaats in Spanje stonden de kranten vol met: Max Verstappen snoert criticasters de mond. We zijn 1 Grand Prix verder en de kranten schrijven ineens in een hele andere richting.
Maar goed, kan hij weer opnieuw wat gaan snoeren, of....................

EvilGemini 29-05-18 | 14:28 | 10

Ik geloof dat niemand van de reaguurders echt beseft hoeveel druk er afgelopen weekend op de schouders van pas 20 jarige Max drukte. Al weken lang hoort hij dat het dit weekend moet gebeuren voor Red Bull (1 & 2 op podium). Grootste kans van dit seizoen op een pole position (en dan jongste coureur ooit op pole). Je moet pole hebben om als eerste op het podium te komen, je mag geen fouten maken en zeker niet crashen etc etc. Als je echt denkt dat dit niets doet met een jonge coureur (nogmaals, pas 20 jaar he) waarbij al veel gebeurt is dit seizoen, think twice.
Zowel in training 1 als in 2 moest hij zijn snelste ronde steeds opgeven/afbreken waardoor DaniRic steeds net boven hem eindigde hoewel iedereen zag dat Max sneller was in de afzonderlijke secties. In training 3 wilde Max nog een keer een scherpe ronde rijden zodat hij bovenaan eindigde wat dus een mentaal voordeel is voor de kwalificatie later op de dag. En dan in zijn laatste snelle ronde (na een blinde bocht) een zeer traag rijdende Sainz moeten ontwijken waardoor je van de ideale lijn af moet vlak voor de lastigste bochten combi op Monaco. Alles komt dan in een split second samen waardoor je een beetje uit concentratie raakt (en belangrijker, je flow) en dus een paar centimeter verkeerd instuurt met grote gevolgen. Ik kan het foutje helemaal begrijpen en voel niet de behoefte om hem hierom af te branden zoals zovelen, maar kennelijk ben ik een van de weinigen die zich in een racer pur sang kan verplaatsen.

Onderbuik 29-05-18 | 14:50

Mee eens, verder had het team ook hier Max kunnen coachen door te zeggen: neem niet teveel risico's we zien dat je snel bent.
En ook praktisch gezien even doorgeven dat Saints langzaam aan het rijden was.
RedBull coacht weinig lijkt het en dat vind ik een slechte zaak, hopelijk zijn ze nu een beetje wakker geworden.

The Ugly 29-05-18 | 14:53

Alles wat je zegt klopt, en bevestigt eigenlijk mijn punt dat zijn competitie met RIC de reden was voor dit echec. Hij had zeker gezien de voorgeschiedenis minder risico moeten nemen en die snelste ronde in FP3 aan Ricciardo moeten laten. ALS je dan dat risico wilt nemen doe dat dan in Q3. En het feit blijft: als je voor een top team rijdt mag je niet crashen in FP3. Daar zijn geen excuses voor.

EvilGemini 29-05-18 | 15:14

Ik denk niet dat Max extra veel risico nam hij kon gewoon nog een stuk sneller zonder maximaal te gaan. Kijk naar de ronde van DaniRic na de crash van Max waarmee hij minimaal sneller was dan Max. DaniRic reed toen ook niet voluit en juist met veel marge maar was toch een beetje sneller. De crash van Max werd niet veroorzaakt door teveel risico maar door het uit de flow raken c.q. wat concentratie verliezen door de confrontatie met de zeer langzaam rijdende Sainz. Kijk die onboard beelden van Max nog eens terug en je ziet met welk snelheidsverschil Max geconfronteerd wordt met Sainz na een blinde bocht. Nee je mag inderdaad niet crashen maar alles in beschouwing genomen is ook dit weer meer pech dan een zware stomme fout. Kijk eens hoeveel coureurs zich wel ergens hebben verremd of zeer dicht bij de muur kwamen dit weekend maar dan zonder gevolgen. We praten hier over gigantische snelheden en minimale instuur bewegingen op een zeer lastig circuit. Het is een wonder dat er niet meer crashes waren.

EvilGemini 29-05-18 | 15:24

Ook wist Max dat DaniRic er vol voor zou gaan dit weekend om A. revanche te nemen op zijn gemiste overwinning en B. om te laten zien dat hij een plek bij Ferrari of Mercedes waard was. Ik weet bijna zeker dat er teamorders vanuit RB geweest zouden zijn als DaniRic op pole had gestart en Max op plek 2. Het risico van een tweede Bakoe had RB niet willen nemen ondanks dat Max wellicht sneller had geweest tijdens de race. Ik kan Max zijn besluit om nog een snelle ronde in T3 neer te zetten (zonder 100% te gaan) helemaal begrijpen.

EvilGemini 29-05-18 | 15:43

Op plek 1 staan na T3 lijkt misschien niet zo belangrijk maar je deelt wel een mentaal tikje uit aan je directe concurrent (in dit geval teamgenoot DaniRic) wat je een voordeel geeft tijdens de kwalificatie. Iedereen die in topsport heeft gezeten kan beamen dat dit soort zaken meespelen om de beste te zijn/worden.

The Ugly 29-05-18 | 16:42

Voor mij is het simpel: als je crasht heb je dus te veel risico genomen. Je reed te hard of je lette niet goed op.

The Ugly 29-05-18 | 16:48

Dat gezegd hebbende: het was wel een beetje een rare situatie met Sainz maar had hij voorzichtiger gereden was er geen probleem geweest. Hij had wel pech met het feit dat zijn versnellingsbak vervangen moest worden. Was dat niet het geval geweest had hij waarschijnlijk gewoon gekwalificeerd als tweede en hadden we het er niet meer over gehad.

EvilGemini 29-05-18 | 16:52

Ik begreep ook niet goed waarom dit niet eerder was gecontroleerd en pas na het starten ontdekt werd. Als ze dit gelijk gezien/gecontroleerd hadden waren ze wellicht wel op tijd geweest.

EvilGemini 29-05-18 | 17:08

Ik heb vroeger (tsja dat krijg je als je ouder wordt) op een redelijk hoog niveau aan motor racen gedaan. Ik kan je vertellen dat als je voorzichtig rijdt zonder risico je echt niet aan de top kan meestrijden, zeker niet op het hoogste niveau zoals in de F1. De grens tussen risico nemen en teveel risico nemen is een hele dunne en is vaak pas achteraf duidelijk. Gaat het goed ben je een held, gaat het fout een schlemiel.

Gummibrösel 29-05-18 | 19:59

Dat snap ik dus ook niet. Bij het soort impact dat Max had is de kans op versnellingsbakschade zeer groot. Hebben we al vaak gezien. Hoe kan dit dan niet direct na FP3 gecontroleerd zijn?

EvilGemini 29-05-18 | 16:09

Max rijdt grotendeels op zijn fantastische race instinct/gevoel en dat is ook wat hem zo goed maakt. Omdat hij dit van jongs af aan al doet (met veel succes) is het moeilijk om soms eens wat gas terug te nemen en er even niet voor 100% tegenaan te gaan. Dit komt ook omdat hij nog zo jong is en je hersenen dus nog wat anders werken dan dat je wat ouder bent. Dit zie je bij veel jonge coureurs terug die later wereldkampioen zijn geworden. Dat is die leercurve die hij nu doormaakt en dat gaat met pieken en dalen. Het komt 100% goed met Max en laten we eerlijk zijn, zonder die paar inhaal acties van Max had er toch helemaal geen moer aan geweest deze zondag met een laffe Vettel die wel erg makkelijk genoegen nam met een tweede plek.

deemo 30-05-18 | 13:52

leek erop dat winst hem gegund was omdat hij straks maatje is van Vettel.
En RB feest overdreven met hem om mer alsof hij wereldksmpioen was geworden en prijst hem de wereld in.Max had pech maar is wel de racer waarvoor ik kijk.
Mijn favoriete voetbalclub vetliest ook wel erns dan ben ik doodziek yot masndahochtend.
maar ik word doodziek van dat afzeiken .
dat gebeurd ook noet bij andere sportevenementen volgende week weer een wedstrijd.
Frank de Boer miste 2 strafschoppen in de halve finale daar hoorde je na 2 dagen niets meer van.
Ik ben blij dat Max er is.
Had vier jaar niet naar f1 gekeken

deemo 30-05-18 | 13:54

sorry spelfouten zit in het zonnetje zonder leesbril

Reageer