Autobahn

Pirelli moet F1-banden simpele namen geven

Op dit moment is er een weelde aan bandencompounds en bijbehorende kleuren in de wereld van de Formule 1. Dit blijkt voor sommige fans wat lastig te volgen en daarom hebben de FIA en Formule 1 Pirelli om versimpeling gevraagd.

De mensen achter de Formule 1 zijn al tijden bezig om de sport wat toegankelijker te maken voor mensen die voorbij zappen en blijven hangen omdat ze een glimp van Max Verstappen zien, oftewel de casual fans. Deze mensen begrijpen de grote hoeveelheid aan bandencompounds niet en dat moet daarom aangepakt worden.

Het idee is dat alle compounds gewoon blijven bestaan, maar dat ze per race een andere naam meekrijgen. In de race kunnen de teams alleen nog maar uit de namen hard, medium en soft kiezen, maar de compound van de banden achter deze namen kan per race wisselen. Zo kan het dus zijn dat hard, medium en soft in Spanje eigenlijk medium, soft en supersoft compounds zijn. Snapt u het nog?

Daarbij komt nog dat de drie types banden ook maar drie kleuren krijgen. Deze zijn hetzelfde voor elke race. Waar we nu een paarse band zien en gelijk denken: dit is een ultrasoft, hoeft dit in de toekomst dus niet meer het geval te zijn. Het kan best een ultrasoft zijn, die als soft door het leven gaat, maar voor hetzelfde geld is het echt een soft, die toevallig voor die race ook als soft bestempeld is.

Gedoe

Voor Pirelli komt er een hoop bij kijken om dit idee werkelijkheid te maken. Zo moeten ze voor elke race andere kleuren op banden spuiten. Moeten ze bijhouden welke kleur voor welke band en welke compound is geweest en ga zo maar door. Ze kijken nu dan ook naar een oplossing om naast de kleur de banden te labelen met de letters A tot en met F. Waar A voor superhard en F voor hypersoft staat. 

Daarmee moet het voor de meekijkende Verstappen-fans makkelijker worden om te bepalen op welke banden er Max rijdt en wat voor impact dat heeft op de race. De echte fans moeten maar proberen te lezen welke letter er op de band geprint staat.

Reacties

SP-B 25-05-18 | 18:55 | 1

Wat een flut idee, dit is juist minder duidelijk.

reagluurder010 26-05-18 | 07:57

Idd ja.

4ever_zwitsal 25-05-18 | 19:01 | 1

Qua namen vind ik het prima; vrôgah had je ook alleen primes en options. Dus als ze nu naar de zachte, middel en harde banden gaan kan ik prima mee leven.

Qua kleuren vind ik wel weer dat ze elke band een andere kleur moeten geven. Zo kunnen de echte fans nog steeds volgen welke band ze echt gebruiken. Pirelli mag alleen wel meer kleuren uit het spectrum gebruiken: Nu gebruiken ze roze, paars, rood in Monaco en dat is niet echt duidelijk te onderscheiden.

voldemort 27-05-18 | 10:48

U kijkt nog op een zwart-wit tv?

Tychikus 25-05-18 | 19:15

Sinds wanneer is de PvdA aan de macht in Formule 1-land? Je altijd maar weer aanpassen aan de zwakkeren in de klas, waardoor het niveau van een universitaire titel nu ongeveer evenveel aanzien heeft als het niveau van een HBO titel van 20 jaar geleden.

Vooral zo doorgaan. Blijf je aanpassen aan de zwaksten. Want daar wordt de maatschappij beter van.

XaleX_2 25-05-18 | 19:23

Ze moeten gewoon kappen met 10 verschillende bandenkeuzen... als het er geen 20 worden als het zo door gaat. Gewoon 5 banden, 3 droge banden en 2 regenbanden en daar moet iedereen het mee doen.

newray 25-05-18 | 20:54

mogen ze al met variabele bandenspanning rijden ?

Techtalent 25-05-18 | 22:31

Maar dan is het toch simpel. De type banden blijven maar per race worden er 3 uitgekozen. De zachtste van de drie noem je de soft, de gemiddelde de medium en de hardste de hard band. Dan krijg je een mooi infoplaatje voor de race welke banden er toegestaan zijn en welke door olav de soft, medium en hardste band genoemd worden. Punt, klaar en nou racen.

trucker0werner 25-05-18 | 22:42 | 1

zou gewoon zeggen 3 namen
hard, midium en zacht
dat er totaal 7 banden zijn is tweede, maar altijd worden er maar 3 gebruikt per race.
dat je achter de schermen band a t/m f noemt geen enkel probleem
dan kun je gewoon zeggen voor race x neemt pirelli band a c en f mee. dan is direct a hard en f zacht.

nu is het moeilijk te begrijpen of super zacht of hyper zacht welke zachter is. dat brengt verwarring idd mee.
met hard, medium and soft, maakt het denk direct makkelijk

voldemort 27-05-18 | 10:53

Op Channel 4 vertellen ze altijd wat over de banden en hun eigenschappen. Althans het was niemand ontgaan dat ze in Monaco voor het eerst op die roze hypersoft reden.
LinkjeL www.pirelli.com/tires/en-us/motorspor...

loze stijl 26-05-18 | 02:50

Vroegah hè? Vroegah was het nog overzichtelijker.
Je had toen slicks, intermediates en full wets.
Mogelijk heb ik destijds niet ( voldoende) opgelet maar bij mijn weten waren dat de 3 keuzes.

Feynman 26-05-18 | 06:44

Het blijft ook voor diehard fans onbegrijpelijk als verschillende banden allemaal een S krijgen met een verschillend kleurtje in het schematisch overzicht.

Dr. Snoepjes 26-05-18 | 13:02

Het lijkt DWDD wel. Een bepaalde materie zo extreem proberen te versimpelen dat er geen hol meer van klopt en niemand het nog kan volgen.

noerg 26-05-18 | 15:58

Nu vind ik die verplichting om 2 banden types te gebruiken sowieso vreemd, maar als het dan moet vind ik 3 opties, hard, medium en zacht wel oke om die strategie een beetje inzichtelijk te maken. Voor de gemiddelde kijker maakt het toch niets uit of de harde optie voor iedere race een identiek stuk rubber is. Andere bochten, ander asfalt, ander klimaat.. en zelfs als het twee keer de ultrahyperextra softe band zijn weet je nog niet of pirelli tussentijds een verbetering heeft doorgevoerd. Voor wie het echt wil weten is die informatie vast nog wel beschikbaar.. tenzij je gaat gokken op in welke ronde iemand een stop maakt heb je dr weinig aan.

Reageer