Autobahn

Yippie-Ki-Yay de Dodge Viper komt terug

Hij is nog maar net verdwenen, maar nu al komt de leider van het op brute wijze brandstof verbranden weer terug. We hebben het over de Dodge Viper. Helaas neemt de FCA-telg geen V10 mee, maar een 'slechts' een Hellcat V8.

Goed nieuws voor de milieufreaks deze vrijdag. Zelfs de Viper doet mee aan het nieuwe mantra van downsizing. In dit geval loost het vierwielige serpent twee van zijn cilinders om tot een conventionele acht te komen. Eigenlijk wel een faal van jewelste, want de V10 was de party piece van de Viper. Ach, het goede nieuws is in ieder geval dat de auto terugkeert uit de dood.

In de basis krijgt hij voortaan de natuurlijk ademende V8 557 pk mee, maar insiders verwachten ook een versie waar de motor 709 paarden op stal heeft. Die laatste wordt een nieuwe V8 die straks alle Hellcats gaat aandrijven. 

Uiteindelijk komt er minder vermogen uit de V8's dan de V10 vroeger aan de Viper leverden. Reden voor Chrysler om de nieuwe Viper lichter te gaan maken. De auto krijgt hoogstwaarschijnlijk een aluminium spaceframe met koolstofvezel behuizing erop. De Viper behoudt wel zijn karakteristieke vorm met lange motorkap, wat er meteen op duidt dat de motor voorin blijft liggen. Uiteraard wordt de kracht alleen via de achterwielen op de weg gelegd.

Race

Het mooiste nieuws is dat FCA de Viper terug naar de circuits wil brengen. Er komt dus ook een versie die voldoet aan de GT3-regelementen.

In de VS zal de nieuwe auto waarschijnlijk rond de $90.000 gaan kosten. Exemplaren die het wagen om naar onze contreien te komen, zullen ongetwijfeld ruim het dubbele kosten in verband met de straf op plezier die we hier in de vorm van BPM moeten afrekenen.

Reacties

Spanko 25-05-18 | 19:41

Begin jaren 90 was dit model echt geweldig maar het leuke is er nu wel af. Even 10 jaar wachten en dan wordt het een klassieker.

owikzegmaarwat 25-05-18 | 20:48

Ze hebben die 2de model toch nu? Is dit nog het eerste model maar dan nieuwe versie? Ach kan mij het ook schelen :P

alufoliegroothandel 25-05-18 | 21:01 | 1

Yippie-Ki-Yay eindelijk nieuws waar we op zitten te wachten hier op autobahn. Fuck Musk. We willen een V10 en liefst een gietijzer blok. Laat de millieu maffia ongezien de tyfus krijgen. WE WILLEN EEN V10. Opzouten met die groene v8. WTF

CamaroHans 25-05-18 | 23:09

De Viper had een aluminium V10. De Dodge pick-ups een gietijzeren. Die V8 is niet zo groen hoor trouwens, maar ben het wel met je eens, ik ben een V8 liefhebber maar in een Viper hoort een V10.

Gazzerop 26-05-18 | 11:59

De zo ongeveer lompste voetenwarmer die er is (in de ACR uitvoering). :P
Matt Farah van The Smoking Tire podcast (aanrader overigens, vooral via youtube leuk om te zien omdat ze er nogal wat beelden van de wagens die ze bespreken bij halen, valt een beetje weg in je podcast-app) had er een mooi item over. Dat ie nog nooit in een auto had gezeten waarbij zo'n groot temperatuurverschil tussen de 'voetenruimte' en de rest van de auto had gezeten. Een scorcher, zeg maar.

Reageer