Autobahn

Eén Autonome auto is genoeg om files te voorkomen

Die ene zelfrijdende Tesla voor u op de weg naar uw werk, die heeft er waarschijnlijk voor gezorgd dat u niet in de file hoefde te staan. Volgens onderzoek helpen autonome auto's namelijk met het voorkomen van files.

U kent ze wel: van die files waar maar geen duidelijke reden voor lijkt te zijn. Iedereen mag stapvoets rijden en als het einde van de file gehaald is, dan is er geen ongeluk gebeurt. Dat soort spookfiles zullen in de toekomst verleden tijd zijn. Moeten we wel allemaal in autonome auto's gaan rijden.

Maar voordat het zover is, bewijst onderzoek van de Universiteit van Michigan dat slechts één autonome auto al grote gevolgen kan hebben op het fileleed. Ze blijken namelijk ster te zijn in het oplossen van spookfiles omdat ze als enige precies op tijd reageren, genoeg afstand houden en alleen de benodigde remkracht gebruiken om zoveel mogelijk door te kunnen rijden. Mensen doen dat niet. Zij reageren steevast te laat en moeten daardoor harder remmen. Hierdoor moet elke daaropvolgende bestuurder nog harder remmen en komt alles tot stilstand.

Remmen

Het onderzoek werd gedaan met acht autonome auto's op verschillende wegen. Ze bleven rondrijden totdat ze achter iemand kwamen die plotseling moest remmen. De reactie hierop werd vergeleken met die van mensen. De mensen moesten doorgaans zo hard remmen dat de gordel op slot sloeg. Autonome auto's zagen het euvel al eerder aankomen en remden eerder en rustiger. De bestuurders achter hen konden precies hetzelfde doen waardoor er geen file ontstond. 

Nog een bijkomend voordeel is dat de autonome auto 19% zuiniger reed in dit soort omstandigheden. De mensen achter deze auto bespaarden ook nog eens 7%.

Een vergelijkbaar experiment dat vorig jaar door de Universiteit van Illinois werd gedaan, gaf dezelfde uitkomst. Hier werd berekend dat er ongeveer één autonome auto per twintig voertuigen op de weg nodig is om de spookfiles in z'n geheel te voorkomen.

Reacties

Johnny66 26-05-18 | 14:32

Autonome auto''s bestaan alleen niet.

Threesixty 26-05-18 | 15:05 | 8

Daarom; Als je remlichten ziet moet je alleen je gas loslaten. Pas als de afstand te klein wordt mag je mee gaan remmen. Dit scheelt al enorm in het vormen van het harmonica effect.

Daarnaast nooit geheel tot het einde van een invoegstrook doorrijden en bij file of langzaamrijdend verkeer altijd zo snel mogelijk invoegen in plaats van doorrijden tot het einde omdat je dan tien auto's kunt passeren.

Het is allemaal echt geen rocket science, maar het lijkt alsof men bij het starten van de motor meteen 20 punten in IQ achteruit gaat.

Ay_Caramba 26-05-18 | 16:19

Zo snel mogelijk invoegen?? Zoveel mogelijk asfalt gebruiken!

Alexander des Burgus 26-05-18 | 16:56

Logisch reageren bij het invoegen; Niet te vroeg, niet te laat.

Bytemaster 26-05-18 | 16:58

Grotendeels mee eens behalve het meteen invoegen. Beste doorstroming geeft ritsen aan het einde van de invoegstrook. Meteen invoegen geeft JUIST opstoppingen.

Threesixty 26-05-18 | 17:50

Ik heb het over zo snel mogelijk invoegen --bij file-- in plaats van doorrijden tot het eind om daar voor een verstopping te zorgen.

Bij normaal invoegen moet je, zoals Alexander zo mooi zegt; "Logisch redeneren".

Johnny66 26-05-18 | 19:12

Toch moet je het asfalt pakken , maximaal. Ook als de linkerbaan naar rechts gaat en 1 rijstrook wordt . Veel sjonnies worden dan boos maar je benut het asfalt.

Man-Van-De-Rekening 26-05-18 | 20:51

Genoemde wijze van invoegen is totaal niet van belang. Een file ontstaat daar waar de capaciteit van de weg (tijdelijk) vermindert. Dit is altijd vooraan de file. Zolang de toestroom richting het knelpunt niet hapert maakt het helemaal niets uit wat u wel of niet doet.

Johnny66 27-05-18 | 09:47

..... toch het asfalt benutten .

WatMoetJeNu 28-05-18 | 07:56

Vandaag ben ik het wel eens met Johnny66.
Inderdaad het asfalt zoveel mogelijk benutten. MAAR!!! Dan dus niet vol gas doorrijden naar het einde van de rijbaan, maar je snelheid aanpassen aan de rijbaan naast je. De auto's naast je kunnen dan ruimte voor jou maken en jij kunt rustig invoegen aan het einde van de rijbaan.
Als iedereen dit zou doen, heb je dus geen 3 of 4 invoegpunten (waardoor het harmonica effect extra versterkt wordt), maar slechts 1 invoegpunt en dat zal (uiteindelijk) de doorstroming verbeteren.

070 26-05-18 | 16:35 | 1

Veel files worden juist veroorzaakt door auto's die teveel ruimte laten tussen de voorganger. Houdt dus afstand, maar niet te veel. De capaciteit van de weg wordt beter, en daardoor minder files en minder hard remmen.
Wanneer ambtenaren en semi-ambtenaren, etc zo veel mogelijk van 10.00 tot 18.00 werken zijn er helemaal geen files meer.
Geef alle ruimte aan hen die het geld moeten verdienen.
En geef vrachtauto,s alle ruimte. Zitten niet voor de lol op de weg. Maar zorgen voor ons brood en melk, etc.

Bytemaster 26-05-18 | 16:56

Door te veel afstand wordt geen file veroorzaakt. Na een geblokkeerde rijbaan en een flessenhals is juist het remmen waarop de achterligger ook weer met remmen reageert door te weinig afstand de grootste oorzaak van files: het harmonica-effect.

Johnny66 26-05-18 | 16:35

Ja , de invoegstrook gebruiken , als het kan en soms moet volledig , ook om snelheid te maken .

minnenman 26-05-18 | 18:09 | 1

Oh, dus het probleem is al opgelost met mijn adaptive cruisecontrol die feitelijk al ongeveer hetzelfde doet. Graag gedaan.

doppie85 27-05-18 | 12:16

1 sticker voor jou!

Leukautootje 26-05-18 | 18:11

Ik zie dit al jaren voor mijn neus gebeuren inderdaad, waarschijnlijk waren er vele kilometers extra file zonder mij in het verkeer.

arabes_eut_domus 26-05-18 | 18:26

Zo'n Amerikaans onderzoek op ons projecteren is wel een beetje apart. Zo remmen dat de gordel blokkeert? Dat zag je hier alleen gebeuren toen rembekrachtiging gemeengoed werd...

De bronvermeldingen hier beginnen mij ook aardig te gaan irriteren, wij van wc eend etc. Vermeld gewoon eens waar iets vandaan komt ipv een rookwolkje op te gooien en naar een eigen artikel te verwijzen.

watergeus 26-05-18 | 23:30

Kan het zijn dat Tesla wat positief nieuws nodig heeft?
Zo maar een vraagje.

mestvark 27-05-18 | 08:17 | 1

Ik vind het verbazingwekkend dat bijna 99% van mijn mede automobilisten de matrix borden negeert. Het is in ieders voordeel bij '70' of '50' het gas los te laten en snelheid te verminderen. Neehoor, door knallen totdat je niet meer verder kunt en bij kan dragen aan de opstopping.
Een belangrijke bijdrage aan het instandhouden van files, die makkelijk te vermijden is.

Diotima 27-05-18 | 12:04

Veel mensen denken dat die borden een advies zijn. Als de politie daar eens op zou controleren...

Johnny66 27-05-18 | 09:46

Ik rij de meeste tijd in duitsland , heerlijk . Opgefokt volkje in NL ( en te weinig ruimte en maar over pk''s praten ) .

Klassenfeind 27-05-18 | 12:01

"Die ene zelfrijdende Tesla voor u op de weg naar uw werk, die heeft er waarschijnlijk voor gezorgd dat u niet in de file hoefde te staan. Volgens onderzoek helpen autonome auto's namelijk met het voorkomen van files."

En nu knoeit de Tesla 'chauffeur' een kopje koffie over het dashboard van z'n Tesla en krijg je een gigantische kettingbotsing achter de Tesla?

lekkeraustralie 27-05-18 | 14:37

Gelukkig we zijn het weer allemaal eens dat we het allemaal beter weten en we staan weer allemaal vast in de file. (oh, sorry, geen we, jullie)

Reageer