Autobahn

Nieuwe elektromotor maakt alles lichter, goedkoper en krachtiger

Nu we er niet meer onderuit kunnen dat we een geëlektrocuteerde toekomst tegemoet gaan, is het fijn om te zien dat de eeuwenoude elektromotor toch beter kan. En veel beter ook.

De Britse engineer Ian Foley heeft meerdere jaren ervaring in de Formule 1. Hij heeft verschillende vering- en KERS-systemen voor Williams ontwikkeld, maar onlangs heeft hij zich meer gericht op elektrische aandrijving voor de minder bedeelde. Nu komt hij, met zijn bedrijf Equipmake, met een bijna compleet nieuwe elektromotor die op alle fronten een verbetering is op degene die nu doorgaans gebruikt worden.

Het grootste verschil is dat de magneten van de elektromotor op een andere manier geplaatst zijn. Ze zitten dichter op de as en zijn als spaken hier omheen geplaatst. Ook zijn de magneten simpelweg rechthoekig gevormd (de magneten in de motoren van nu hebben een lichte V-vorm). Dit heeft als voordeel dat ze veel goedkoper zijn om te fabriceren, beter presteren en meer ruimte laten voor koeling. 

Vooral dat laatste is belangrijk omdat meer koeling het toelaat om meer van kleinere magneten te vragen voordat ze oververhitten. Op dit moment ondervangen fabrikanten dit probleem voornamelijk door duurdere magneten in te zetten die beter tegen de hitte kunnen. Hierdoor wordt de elektromotor vanzelfsprekend duurder dan gewenst.

Goedkoper

De spaakvorminge plaatsing van de magneten is in zijn geheel niet nieuw, maar werd vooralsnog weinig ingezet vanwege dure fabricage. Foley is de eerste engineer die dit probleem heeft getackeld door een gesmeden aluminum behuizing te ontwikkelen. Dit maakt het bouwen van de nieuwe motor makkelijk en heel erg goedkoop. 

Al met al beweert de Brit dat zijn motor 25% meer kracht kan opwekken met 25% minder magneten. Daarbij is een gemiddelde elektromotor van zijn bedrijf 50% kleiner en 80% lichter dan een vergelijkbare elektromotor die nu gebruikt wordt. Hoeveel goedkoper het ding zal zijn durft hij nog niet te zeggen, maar aangezien het productieproces makkelijker is en er minder materiaal benodigd is, durft Ian met zekerheid te stellen dat hij wel minder moet gaan kosten.

Equipmake is op dit moment bezig met meerdere autofabrikanten om te kijken wat er in de toekomst mogelijk is. Ariel heeft al een project naar buiten gebracht: de Hipercar zal achter elk wiel een AMP200 motor van Equipmake hebben. Daarmee moet de 1.195 pk sterke auto in 2020 in productie gaan. Daarnaast moeten er ook goedkope elektrische bussen bij Foley's bedrijf vandaan komen. 

Reacties

Johnny66 29-05-18 | 09:05

Ev is nog aan zo'n enorme ontwikkeling bezig , daar is alles onzeker . En onzekerheid houdt de particulier niet van . Dat zien we in de aantallen na jaren van miljarden subsidies . Iets met het milieu .

Wedstrijdkrokodil 29-05-18 | 09:24 | 1

Dus precies hetzelfde ontwerp als de motortjes van mijn drone die ik bij Ali bestel.

CamaroHans 29-05-18 | 10:53

Kan best kloppen, Chinezen kopiëren jou ontwerp al terwijl je aan het engineren bent.

2voor12 29-05-18 | 09:28 | 4

Moraal van het verhaal: koop nog geen elektrische auto met binnenkort verouderde dure techniek.
Hetzelfde geldt voor zonnepanelen. Een paar jaar nog wachten loont.

Homer P. Simpson 29-05-18 | 09:41

Je koopt iets omdat het loont, niet omdat je nu het allerbeste kunt kopen want dat is NOOIT zo. EV's en PV's zijn op dit moment al rendabel om te kopen voor bepaalde groepen.
Jouw moraal is de moraal van een fabrieksarbeider die dit nooit normaal zal kunnen betalen.

2voor12 29-05-18 | 09:43

Als binnen een jaar iets in prijs halveert maar de opbrengst verdubbeld is het gewoon verstandig te wachten. Straks ligt er één paneel op mijn dak dat hetzelfde opbrengt als de 10 van mijn buren. En dat voor een fractie van de prijs.

vriendje kotsvis 29-05-18 | 09:47

hoe lang moet je dan wachten? Ondertussen hebben mijn zonnepanelen zich al terugbetaald, dus beter had je eerder gekocht toen je er nog meer subsidie op kreeg en had je nu ook gratis stroom

Johnny66 29-05-18 | 09:52

led lampen , zelfde verhaal . Al lang besparen of nu voor 1.99 bij de ikea kopen . Het laatste zal wijsheid zijn . Nu EV , @simpson , rendabel voor de ZZP er sjonnie , de particulier niet . Dat zien we aan de cijfers .

Dima Beeline 29-05-18 | 09:50 | 1

Nu alleen nog effe laten vertalen en niet meer door Google Translate trekken. Wat doe jullie redactie de godganse dag?

Johnny66 29-05-18 | 10:24

advertenties plaatsen denk ik....

CamaroHans 29-05-18 | 10:55 | 5

Zulke verbeteringen zijn natuurlijk zeer welkom, maar bij een EV is het probleem niet echt de kosten en het gewicht van de motoren, maar van de accu's.

Vogelbeest 29-05-18 | 11:15

Exact. Batterijen leveren veel meer vooruitgang op dan betere motoren.

WatMoetJeNu 29-05-18 | 11:35

Juist, dus omdat we meer zouden kunnen winnen in component A, moeten we beter nog niet onderzoeken hoe component B verbeterd kan worden?
50% kleiner en 80% lichter voor een electromotor is geen kattenpis. Zo snel zul je de accu's niet kunnen verkleinen/verbeteren.

Volgens mij is een combinatie van A en B onderzoeken en verbeteren de beste weg om te gaan.
De accu's moeten een hogere energiedichtheid krijgen, de motor moet efficienter, goedkoper en kleiner worden.

Johnny66 29-05-18 | 11:36

danwel achteruitgang . Vraag die zal toenemen , dus toenemende kosten . Betrouwbaarheid . De mens houdt niet van deze onzekerheden , bij deze prijzen . Zie het resultaat.

EvilGemini 29-05-18 | 17:21

Hoe minder een auto weegt des te minder power je nodig hebt en dus minder batterijen. Een goede ontwikkeling dus.

CamaroHans 30-05-18 | 11:56

@WatMoetJeNu: Ik zeg toch ook dat zulke ontwikkelingen zeer welkom zijn?? Alle ontwikkelingen ten goede zijn natuurlijk welkom. Maar zo lang je de bottleneck niet wordt weggenomen is er geen totale vooruitgang.

Freert Gilders 29-05-18 | 11:33

-edit: fixed-

JJdeB 30-05-18 | 15:28

"Een 'geëlektrocuteerde' toekomst" ???
"Gesmeden aluminium" ???
Stelletje kneuzen...

Reageer