Autobahn

VIDEO. De enorme downforce van de Volkswagen ID.R

Niet alleen de Valkyrie heeft een neerwaartse druk die zijn gewicht overtreft. Ook Volkswagens eerste elektrische racer, de I.D. R Pikes Peak, flikt dit kunstje. In deze video bespreekt VW hoe het de recordtijd van 8:57.118 gaat slopen in Colorado.

De 19,99 km lange Pikes Peak-heuvelklim begint op een kleine 2.900 meter, en eindigt op 4.300 meter hoogte. In de bergen is de lucht ijl, wat de downforce vermindert. Dat is dan ook de reden waarom Pikes Peak-racers altijd met van die gigantische vleugels en spoilers zijn uitgerust. Dat, en het feit dat er 157 bochten genomen moeten worden terwijl de gemiddelde snelheid boven de 140 per uur moet uitkomen.

De Duitse engineers weten dus wat ze te wachten staat. Bovendien hebben ze vaker met het bijltje gehakt, we schreven al eens over de tweemotorige Golf die in de jaren '80 Pikes Peak opging. Dat doet ie dit jaar overigens weer, VW heeft hem raceklaar gemaakt (zij het gecapt op 500 pk). De ster van de show is echter de I.D. R, die een tijd van onder de 9 minuten gaat neerzetten. De reputatie van de Duitsers hangt ervan af.