Autobahn

Alleen in Japan: nederige excuses voor iets te vroeg vertrokken trein

Je hebt stiptheid, Zwitserse stiptheid, en dan is er nog next-level stiptheid, zoals je die in Japan tegenkomt. Voor de tweede keer in korte tijd vertrok er een trein enkele seconden voor schema, wat werd gevolgd door hartgrondige excuses.

Er zijn weinig dingen zo irritant als openbaar vervoer dat vertrekt voordat het hoort te vertrekken. Wanneer je in principe op tijd bent voor je bus/trein, dan moet je er - grote verkeerschaos uitgezonderd - op kunnen rekenen dat deze er nog staat. In Japan hoef je je hier niet druk om te maken, hier worden treinen doorgaans tot op de seconde nauwkeurig getimed.

U kunt zich wellicht voorstellen hoe groot de verontwaardiging was toen vorige week een trein 25 seconden te vroeg vertrok. De betreffende trein vertrok om 07:11.35 van Notogawa Station (even ten noordoosten van Kyoto), terwijl hij volgens schema pas om 07:12 had moeten vetrekken. De oorzaak volgens lokale media: een foutje van de machinist, die meende dat de vertrektijd 07:11 was. Hij had zijn foutje op tijd door, maar wilde geen vertraging riskeren door de deuren opnieuw te openen. Bovendien zag hij niemand meer op het perron wachten, dus nam hij de beslissing weg te rijden.

Helaas voor hem ontving zijn baas, JR West Railways, een klacht van een persoon die zijn/haar trein had gemist, en in Japan wordt dit uiterst serieus genomen. Nog dezelfde dag werd er een persbericht (u vindt hem hier) gepubliceerd, en bood een woordvoerder zijn nederige excuses aan. Dat zien we de NS nog niet zo snel doen.

Amagasaki

Het was de tweede keer in korte tijd dat in Japan een trein te vroeg vertrok, en de tweede keer dat excuses volgden. Toch fijn dat er ook landen zijn waar de verhuftering nog totaal niet toegeslagen lijkt te hebben. Dat een dergelijk keurslijf ook nadelen heeft is evident. Een ketting is zo sterk als zijn zwakste schakel, en de grote Amagasaki-treincrash van 2005 (107 doden) bewijst dit. Alles wijst hierin op een machinist die is gezwicht onder de druk van eerdere foutjes, en de immense repercussies die in het vooruitzicht lagen. Dit onderstreept de waarheid van de uitspraak van wijlen Johan Cruijff maar weer eens: elk voordeel hep zijn nadeel.

Reacties

Diotima 17-05-18 | 14:35 | 2

Doet de NS ook sinds een paar jaar. Te vroeg vertrekken om het risico op vertragingen kleiner te maken. Bonus is belangrijk voor de baas.
@Feitsma: interessant artikel, leuk om zo nu en dan over iets anders dan auto's te lezen.

Super Grover 17-05-18 | 15:00

Ja als je een vertraging van 25 minuten gat vertalen als 35 minuten eerder vertrekken.

Con 17-05-18 | 15:16

De intercity met eindstation Vlissingen heeft jaren er volgens de NS 15+ minuten over gedaan om van Oost-Souburg naar Vlissingen te rijden (stukje is nog geen 5 minuten). Alles om de opgelopen vertraging, die op het eindstation de boeken pas in gaat, te verlagen.

Kan tegenwoordig niet meer omdat ze per station kijken, maar goed. Het gesjoemel gebeurt al jaren.

Memek 17-05-18 | 16:09 | 4

Mijn (Japanse) vrouw en ik zijn regelmatig in het land van de rijzende zon.
Treinverkeer is daar een verademing. De stations zijn brandschoon, de treinen rijden op tijd en zien er, ondanks dat sommigen meer dan 50 jaar oud zijn, nog perfect uit. Japan rail en zijn reizigers hebben onderling veel respect voor elkaar, iets dat in dit land niet kan bestaan.
De economie van Japan kan vertrouwen op een kwalitatief, fijnmazig trein netwerk. De hoge snelheids trein, sinds 1964 actief, is thans overal aanwezig en vervoert vele tientallen miljoenen reizigers per jaar.
De vertraging: 17 seconden in een heel jaar, het excuus duurde langer. En dan kom je weer terug op Schiphol en dan hoor je omroepen: "de intercity naar Uitgeest en Alkmaar via Sloterdijk, heeft een vertraging van 12 minuten". We zijn weer thuis..........................

H.Feitsma 17-05-18 | 16:56

Kan het alleen maar beamen, maar daar betaal je dan ook voor. Treinen is niet goedkoop in Japan, helemaal wanneer je een Nozomi-Shinkansen neemt.

Prijs die je tevens betaalt is minder flexibiliteit in het hoge snelheidsvervoer, want de treinen hebben altijd 8 of 16 wagons, de kunnen dus niet eentje bijschakelen als dat nodig is. Ook viel me op hoe gigantisch veel personeel er op de stations rondloopt. Een totale verademing is hoe mensen keurig in een rij opstellen voor de roltrappen, dat was echt fantastisch.

Memek 17-05-18 | 17:35

Op het station Tennoji in Osaka (vlak bij onze woonstek) zijn in totaal zo'n 40 sporen, boven- en ondergronds. Er loopt een loop-line over 5 sporen die in de spitsuren 19 treinen in een uur laat rondtuffen. Men staat keurig op rij, de trein stopt ook precies op het plekje dat op het perron staat aangegeven, rechts van de deur eruit, links erin, deuren dicht en 3 minuten later de volgende trein, Gaan met die banaan en niemand die de boel verstoort.
In de krankzinnig drukke spits zijn er speciale instapplaatsen (wagons) voor vrouwen. Ik ben er eens op een vroege morgen in de spits gaan kijken, om te zien hoe dat gaat. Geweldig, die gehoorzaamheids cultuur, die je verder brengt. Hier kankert men voor al op de NS (ook terecht) maar de mate waarin de reizeigers er zelf een teringbende van maken, dat wordt even overgeslagen.

cameraweg-nu 17-05-18 | 22:29

@Memek: Sinds vorig jaar september reis ik dagelijks met het OV naar de HBO in Nijmegen. Het enige wat mij elke dag opvalt en waar ik me ook aan erger is de houding van de reiziger zelf. Iedereen staat te dringen voor de deur en gaat meteen voor bij de uitgang staan in de trein, terwijl iedereen met een slakkengangetje de trein instapt. Puur egoïsme. Als iedereen alleen al meteen zo ver mogelijk door zou lopen de trein in, dan zou het uitstappen al een heel stuk sneller gaan en de trein veel minder vertraging oplopen in de spits. Moet je nagaan hoeveel het nog extra scheelt wanneer iedereen snel uitstapt (in plaats van met een slakkengang) en iedereen netjes in een rij zou wachten. Lang leve Japan!

cameraweg-nu 17-05-18 | 22:30

Edit: Met uitstappen bedoel ik instappen. Excuses.

kolonel-knalpiemel 17-05-18 | 19:53

En de NS stuiptrekt nog eens bij dit bericht in hun vertraging gevende waanzinnig brakke ondernemersstructuur waarbij elk vleugje klimaat als excuus voor een fatsoenlijke commerciele (lees:concurrerende) bedrijfsvoering wordt gevoerdt.
Nadat de overheid zijn handen van deze boevenbende aftrok weten zij toch nog meer verlies te lijden dan een gemiddeld gemeentehuis incl. pamperende ambtenaren.

lekkeraustralie 18-05-18 | 15:16

Vroeger kwam ik ook wel te vroeg op mijn werk. Vond niemand een probleem.

Reageer