Autobahn

CDA opent aanval op roken in auto met kinderen erin

Als u nog bewijs nodig had dat politici opportunisten zijn: het CDA opent de aanval op roken in de auto waar ook kinderen inzitten. Hiermee springen de christendemocraten op een bandwagon die al sinds mensenheugnis zijn rondjes rijdt.

Als u ergens tussen de 30 en 40 jaar of ouder bent, dan heeft u de manier waarop rokers al dan niet worden geaccommodeerd gedurende uw leven flink zien verschuiven. De westerse samenleving is strenger geworden tegenover de roker, en ook onze opvattingen van wat al dan niet kan zijn veranderd. Vroeger had je rookcoupés in de trein, stond er op de werkkamer in het kantoor een asbak op tafel, en was het doodnormaal dat overal waar je uitging een sigaretje werd opgestoken, of dit nou in een kroeg of op de dansvloer van de discotheek was.

Roken in de auto was vroeger ook heel gewoon, ook als je kinderen op de achterbank zaten. Ondergetekende heeft het nog meegemaakt (en leeft nog steeds, zoals u ziet), maar vraag de ouders van toen of ze dat nu nog steeds zouden doen, en het antwoord zal in het gros van de gevallen een volmondig 'nee' zijn.

U snapt het punt waar we met deze enigszins uitgebreide inleiding naartoe willen: roken in de auto waar je kinderen bijzitten is tegenwoordig nauwelijks nog een issue. We hebben geen cijfers paraat, maar durven het wel aan om te stellen dat niemand met een beetje gezond verstand dit nog doet.

De emotie-kaart

Als gezegd, de discussie over het al dan niet bij wet verbieden van roken in de auto met kind(eren) wordt in de westerse wereld al zo lang als wij ons kunnen heugen gevoerd. De ene keer duikt het op in Groot-Brittannië, dan weer in België, en nu in Nederland. Het CDA heeft besloten dat nu een goed moment is om deze kwestie te agenderen, en grijpt (nog) niet naar een wettelijk verbod, maar wil een - o, gruwel - bewustmakingscampagne. Hallo, 1950!

CDA-Kamerlid Anne Kuik (1987) gaat in het AD vol op het emotie-orgel [start vioolmuziek]: "Het gaat om onze volgende generatie, een kwetsbare groep die zichzelf hier bovendien niet tegen kan wapenen. Roken in het bijzijn van kinderen is niet normaal". Ja, Anne, denk je dat mensen dat anno 2018 nog niet weten? Roken is in elke openbare ruimte verbannen, de pakjes sigaretten staan vol met schokfoto's, en ieder weldenkend mens blaast zijn rook niet in het gezicht van een kind uit. De mensen die dit nog niet doorhebben ga je ook niet bereiken met je campagne.

Meer, meer, meer overheid

Daarnaast kan je er vergif op innemen dat een campagne wordt gevolgd door wetgeving, want wat zijn regels als je ze niet kunt handhaven? Maar handhaving is hier een heikel punt. Aan slechts een paar procent van alle in Nederland uitgeschreven bonnen komt een surveillerende agent te pas, we zien liever dat die geringe mankracht zich concentreert op gedragingen die daadwerkelijk de verkeersveiligheid in gevaar brengen (hoi, smartphone!), en niet op het handhaven van betuttelende overheidsregeltjes. Als je besluit een sigaret op te steken in een kleine ruimte waar je kind bij is, dan keuren we dat af, maar for the love of god: blijf daar als overheid ver vandaan met je infantiele verbiedreflex. We snappen dat ook individuele Kamerleden willen scoren in de media, maar ga wat nuttigs doen. 

Volgende week: een politieke partij lanceert een plannetje voor een rookpolitie, die in samenwerking met bureau Jeugdzorg achter de voordeur gaat controleren of ouders wel netjes op hun balkon gaan staan als ze een sigaretje roken.

Reacties

Satria 17-05-18 | 11:15 | 4

Lijkt me niet dat ze hier actief op gaan controleren maar meenemen bij een aanhouding of algemene controle. Niks mis met bescherming van het kroost, kan niet zeggen dat ik ervan genoten heb om achterin de 504 mee te moeten roken richting Joegoslavië...
En balkonrokers zijn ook kut voor de bovenburen. Jezelf kapot roken is een privékwestie, val daar andere niet mee lastig.

alufoliegroothandel 17-05-18 | 11:20

De partij van de dieren wil dat het verboden wordt om te roken met de hond in de auto.

Satria 17-05-18 | 11:26

goed plan... zie geen enkele reden waarom junks overal maar hun gang moeten kunnen gaan.

WatMoetJeNu 17-05-18 | 11:27

Bij mij in de auto wordt gewoon simpelweg niet/never/nooit gerookt.
Wellicht komt het doordat ik zelf nooit heb gerookt en de geur van iemand die net heft gerookt gewoon verschrikkelijk smerig vind. Die geur wil ik simpelweg niet in mijn auto hebben.
Of er nu kinderen, mijn vrouw, dieren, vrienden of 10 kratten bier in de auto staan.

De musso linie 17-05-18 | 19:19

Hoop CDA stemmers hier.

SwipeHerman 17-05-18 | 11:20 | 4

Goed plan, vandaag nog invoeren aub. Rokers zijn gewoon kut en asociaal voor anderen, laat staan voor kinderen in een dichte auto die geen kant op kunnen. Rokers zijn tegenwoordig zielig omdat ze niet meer mogen roken, maar het is gewoon goor en ongezond voor mensen die niet roken. Dus rokers, ga lekker jezelf uitroken en val anderen daar niet mee lastig.

Wedstrijdkrokodil 17-05-18 | 11:39

Stop jij vandaag met autorijden en bbq'en? Nee? Primitieve egoïst die je d'r bent!

SwipeHerman 17-05-18 | 12:07

@Wedstrijdkrokodil, koop een bril zou ik zeggen, ik zeg niet dat rokers moeten stoppen, dat moeten ze zelf weten. Maar ik laat mijn auto niet stationair in de garage draaien met een kind er in. Dat is wat rokers in de auto doen. Verder zet ik mijn BBQ uit de rook van de mensen die in de buurt zijn, dus wat is je punt?

CamaroHans 17-05-18 | 12:41

Maar je rijdt wel auto? Ook in een omgeving waar mensen wonen? Knap asociaal!

De musso linie 17-05-18 | 19:20

Swipehermina, je zijkt als een christenwijf.

Sjaak_Balboni 17-05-18 | 11:32

Grappig hoe geen Nederlander wil dat de overheid zich teveel met hem bemoeit, maar de reaguurders hierboven wel voor betuttelzucht zijn.

Over het plan: ze doet maar. Gelukkig heeft het CDA ook nog kamerleden als Omtzigt, die zich in rleevant dossier na relevant dossier vastbijt. Goed voor het tegenwicht, aangezien er ook meisjes als Anne met hun irrelevante meisjesonderwerpen als volksvertegenwoordiger worden gekozen.

Wedstrijdkrokodil 17-05-18 | 11:37 | 2

Belachelijk. De overheid behoort zich niet te bemoeien met de opvoeding van kinderen. Daar gaan de ouders over.

SwipeHerman 17-05-18 | 12:08

Ja laten we kinderarbeid ook weer invoeren want volwassen kunnen zo verantwoordelijk met kinderen omgaan

Dwergmaster 17-05-18 | 14:04

Bemoeien, nee. Grenzen stellen tegen pure domheid, absoluut.

DutchNinja 17-05-18 | 12:13 | 5

Pleur toch op met die opmerkingen dat rokers zelf zorgen dat hun kinderen of andere er geen last van hebben. Pas geleden met mijn kinderen (2,5 en een baby van een paar weken) naar de Apenheul geweest, de Apenheul is tegenwoordig een "Alleen in de daar voor aangegeven gebieden"-roken park. Ik ging zo ver als mogelijk was van het rokersgedeelte zitten. Eerst komen er vier studenten naast ons zitten met alle vier een peuk in de bek. Die keken zwaar geïrriteerd en onder protest gingen ze wel in het rokers gedeelte zitten maar alleen omdat ik er wat van zei (terwijl er om mij heen minimaal 30 kleine kinderen aan het rennen en spelen waren). Daarna komt er nog een vader met moeder en dochter midden op het terras zitten en besluit daar even zijn zware shag te gaan zitten roken. Toen ik hun er op wees dat het rokers gedeelte ergens anders was kon ik een klap op mijn bek krijgen en kon ik oppleuren. Maar zodra je dan iemand van het park er bij haalt (ik ga niet met een baby op mijn arm daar lopen knokken) dan doen ze snel de peuk uit en doen ze alsof er nooit wat aan de hand was.

Rokers, de gezwellen van deze samenleving. En die moeten van begin tot eind verteld worden wat ze wel en niet mogen anders vinden ze dat wij niet rokers onze bek maar moeten houden.

Wedstrijdkrokodil 17-05-18 | 12:23

Drammen. Dat is het enige wat jullie kunnen. En klikken. En ondertussen natuurlijk je koters vol suiker en energiedrankjes gieten. Andere mensen moeten dat drukke irritante rennen en schreeuwen maar voor lief nemen.

Satria 17-05-18 | 12:35

Rokes geven hun kinderen wel verantwoorde drankjes? Da's apart.

Dwergmaster 17-05-18 | 14:07

@wedstrijdkrokodil Beetje bij beetje persen we de kankercellen, want dat zijn rokers, uit de samenleving. Energydrank val je anderen niet direct mee lastig, roken wel.

Duffe 17-05-18 | 14:30

@Dwergmaster: Wat voor een achterlijke gedachte is dat. Veel energydrink is net zo schadelijk voor de volksgezondheid als roken. Bovendien vallen drukke irritante kutkoters weldegelijk in directe zin andere mensen lastig.

De musso linie 17-05-18 | 19:25

Wedstrijdkrokodil, ik ken u niet maar mag je nu al.
Zeikvolk gaat dus op het rokersdeel van een terras klagen dat er gerookt wordt. Raar.

Memek 17-05-18 | 12:35 | 2

Ik vind rokers erg lief. Ze gaan hun gang maar (ver buiten mijn aanwezigheid). Ze betalen 23 cent belasting voor elke sigaret, en een pakje per dag betekent een bijdrage van ca. 2000 euro aan de belasting pot per jaar. Dat zou je in 30 jaar (60 mille) ook mooi kunnen aflossen aan een leuke woning, maar ach ieder zijn voorkeur.
En die belastingbijdrage krijgen de niet rokers allemaal cadeau, mooi toch.
Dat rokers zichzelf en hun naasten naar de typhus roken, zich een latente longaandoening bezorgen, dat boeit mij niks.
Ze doen dat willens en wetens dus laat maar gaan, ik doe niet mee en ik betaal ook niet!

Threesixty 17-05-18 | 13:05

De kosten worden betaald uit de zorgpremie die we zelf betalen. De baten zijn 100% voor de schatkist... voor Brussel, Griekenland, Afrikaanse dictatoren en gevechtsvliegtuigen enzo..

Wel een ge-ni-aal verdienmodel voor de overheid. Bakken met geld verdienen aan de verslaving van het volk en ook het niet-rokende deel laten opdraaien voor de zorgkosten.

klootviool123 17-05-18 | 13:11 | 1

kinderen gewoon uit huis halen bij rokers, pauper volk die losers!

De musso linie 17-05-18 | 19:27

Klootviool, zorg eerst een voor een vrouw. Dan kan je neuken en daarna klagen. Tot die tijd moet je je bek houden.

Tsux 17-05-18 | 13:49

Of het vies en / of ongezond is, vind ik niet zo'n argument in deze. Hoewel je kunt betwisten of het hebben van een kind in een mistige auto een verstandige keuze is.

De risico's voor voertuigcontrole vind ik belangrijker. Je bent immers met je gedachte toch deels bezig met die sigaret. Of als het brandende topje opeens op je stoel valt moet je toch iets doen, met als gevolg dat je tijdelijk niet meer kunt letten op het verkeer om je heen.

Ben zelf een part-time roker (zo iemand die alleen op een zonnig terras met een alcoholische versnapering een sigaret opsteekt). Los van de veiligheid vind ik roken in de auto sowieso not-done. Na een paar peuken ruikt je auto naar een rijdende asbak. Net als rokersruimtes.

Tripps 17-05-18 | 13:55 | 1

Roken yuck, roken in de auto nog yuckier, roken in de auto met je kinderen erbij: rijbewijs kwijt.

Of van die figuren dan even hun asbak gewoon op straat legen bij een stoplicht, rijbewijs kwijt.

Wedstrijdkrokodil 17-05-18 | 15:12

Kinderbijslag kwijt lijkt me dan logischer.

De musso linie 17-05-18 | 19:29

Dacht dat het hier over echte auto’s ging. Blijken de drammers het ook hier voor het zeggen te hebben. Denken ze.

lekkeraustralie 18-05-18 | 15:23

Hier ook, roken in de auto, dikke boete. en een ingerookte auto is tweedehands bijna niet te verkopen. (dat krijg je er echt niet uit met schoonmaakspul).

Reageer