Autobahn

Teslafabriek gaat nog eens zes dagen dicht

Auto's maken is een vak apart, daar komt iedereen die het probeert op enig moment achter. Ook Tesla moet nog een paar dingetjes op orde brengen aan de productielijn van de Model 3, en dus gaat de tent later deze maand bijna een week dicht. Alweer.

Teslabaas Elon Musk houdt niet van half werk. Voor de tweede keer sinds hij vorige maand het roer overnam bij de productie van Tesla legt Muskmans de fabriek stil om het een en ander te finetunen. Best bijzonder, aangezien er tegenwoordig vrij constant meer dan 2.000 auto's per week van de band rollen. Maar ja, dat moeten er 6.000 per week worden, dus is er werk aan de winkel.

De knappe koppen bij Tesla hebben berekend dat het handiger is om de fabriek even helemaal op slot te doen dan werkzaamheden uitvoeren terwijl de machines doordraaien, en dus krijgen de werknemers eind mei opnieuw ruim de tijd om hun huis te schilderen of hun garage uit te mesten. Volgens Reuters gaat de lopende band tussen 26 en 31 mei uit. Mochten er daarna geen onderbrekingen meer zijn, dan is juni een mooi peilmoment om te zien hoeveel effect de werkzaamheden hebben gehad. Nederlandse klanten die nu een Model 3 bestellen moeten rekenen met een wachttijd die tot 18 maanden oploopt, dus meer productie is welkom.

Soros stapt in

Tesla heeft onlangs een high-profile investeerder aangetrokken. Mijlardair (en vriend van GS) George Soros heeft via zijn investeringsfirma voor $35 miljoen aan converteerbare obligaties in Tesla aangeschaft

Reacties

Johnny66 16-05-18 | 10:40

Nogal wat mensen vielen over me heen toen ik zei dat auto''s maken een vak is . Sommige echte automakers hebben er al meer dan 100 jaar ervaring . Sommige mensen zijn wellicht niet geschikt om ondernemer te zijn , die zijn veelal en vooral met zichzelf druk .

De_Rokjesman 16-05-18 | 11:32

Ik weet het niet hoor, iemand die Paypal groot maakt, een ruimtevaartbedrijf uit de grond stapt, een concept voor de Hyperloop verzint, een batterijenfabriek bouwt in samenwerking met Panasonic, een automerk opbouwt en nu een tunnelgraafbedrijf is begonnen. Het ene wat succesvoller dan het ander zeker. Of Tesla het overleeft is de vraag. Maar of zo iemand dan ongeschikt is om ondernemer te zijn, tja hoe hoog leg je dan de lat?

Wat heeft Joop Donkervoort bereikt behalve het prachtige automerk? Goed in z'n vak zeker, maar hij is dan een betere ondernemer omdat hij 1 bedrijf draaiende houdt? Groot gemaakt kunnen we het niet noemen met tientallen auto's per jaar, dus dan is 'met lichte groei' een kenmerk van 'goed ondernemersschap'? Wat is SpaceX dan?

De_Rokjesman 16-05-18 | 11:36

En Audi heeft nog aangekondigd dat men gaat stoppen met de 5-cilinder die Donkervoort in z'n auto's plaatst en niet eens zelf bouwt. Bij BNR vertelde hij met z'n zoon een paar dagen terug nog dat ze 'aan het kijken' waren hoe ze dat op gingen lossen. Dat lukt hopelijk wel, maar om dit nou het summum van ondernemersschap te noemen en 'een prachtig merk' is wel erg vooringenomen.

CamaroHans 16-05-18 | 12:31

Donkervoort bouwt 25 auto's per jaar geloof ik, koopt ie 250 blokken bij Audi en kan ie 10 jaar vooruit.

NLmomus 16-05-18 | 15:00
-weggejorist-
Johnny66 16-05-18 | 16:44

15 jaar geen winst en nog enkele maanden cash nl momus . Tja , als we hem gaan gelijkstellen met bmw denk ik aan een sekte.

De_Rokjesman 16-05-18 | 16:51

Niemand stelt hem gelijk aan BMW. Echter stel jij hem wel gelijk aan Tesla. Het bedrijf Tesla heeft 15 jaar geen winst gemaakt, dat is niet hetzelfde als persoon Elon Musk die ook andere bedrijven heeft (en heeft gehad).

TuurlijkNiet 16-05-18 | 16:56

Ja, wat andere merken doen hun assemblage lijnen nooit aanpassen..
Overigens mogen de medewerkers helemaal niet naar huis, want Tesla gaat in die week extra Modellen S en X op de weg zetten..

Het optimaliseren van assemblage lijnen is heel normaal. Alleen zoals alles bij Tesla komt alles direct op de voorpagina van alle kranten wereldwijd te staan. Anders moet je even kijken wat voor effect het optimaliseren van de lijn door even te stoppen doet met de productie capaciteit via de Bloomberg tracker: www.bloomberg.com/graphics/2018-tesla...

Johnny66 16-05-18 | 10:43

Ik zou willen noemen Joop Donkervoort . Een bescheiden man die niet met enkel beschikbare muntjes een prachtig merk heeft neergezet . Een voorbeeld .

WatMoetJeNu 16-05-18 | 11:37

Maar medeer Donkervoort (die inderdaad een prachtig merk heeft neergezet), heeft nooit de zin of doelstelling gehad om een disruptieve technologie in de autoindustrie te introduceren.
Daarnaast wil de beste man ook helemala geen bulk productie doen, zoals Tesla (en een hele hoop andere autofabrikanten).
Als Musk een leuk niche merk neer had willen zetten, dan was hem dat ongetwijfeld net zo goed gelukt als Donkervoort.
Van de Donkervoort website zelf: Sinds de beginjaren heeft Donkervoort meer dan 1.100 sportwagens gebouwd.

Daar doet Tesla momenteel dus nog geen 4 dagen over (Volkswagen overigens nog geen werkdag). Dat zijn compleet andere doelstellingen en een heel andere manier van ondernemen.

Johnny66 16-05-18 | 16:45

En zonder aanvangsgeld . Dat is wellicht het probleem als je kunt starten met teveel ervan.

alexbl 16-05-18 | 13:30

Leuk die $35M van Soros. Aangezien Tesla $7.430 per minuut opbrandt betekent dit dat ze het met die investering net 3 dagen langer uit zullen houden.

www.bloomberg.com/graphics/2018-tesla...

Man-Van-De-Rekening 16-05-18 | 14:18

Beter in één keer goed aanpakken! 229 dagen dicht. En volgend jaar 365 dagen.

Johnny66 16-05-18 | 16:46

Hier wordt gedacht nog 2.7 in kas....... dan houdt het op.

Johnny66 16-05-18 | 16:51

Lees de link hierboven ! Speciaal de hardcore fans . Ik zat op ruim 29.000 euro.

Tapioca pudding 16-05-18 | 18:13

Tesla heeft een belangrijke taak gehad. Tegen de stroom in de elektrische auto in beeld brengen. Het hypen en het overhypen vraagt wel zijn tol. Tesla zal denk ik niet overleven en de gevestigde orde neemt het stokje over en zal in toenemende mate elektrische auto’s gaan afzetten.

Reageer