Autobahn

Duitser verbrandt in Tesla na eenzijdig ongeval

In het Zwitserse kanton Ticino is afgelopen donderdag een 48-jarige Duitser omgekomen. Hij crashte met zijn Tesla Model S op de snelweg in de vangrails, waarna zijn auto in brand vloog. De brandweer kon hem niet meer redden.

Het ongeval gebeurde - ironisch genoeg - op Hemelvaartsdag. De man uit de Duitse deelstaat Baden-Würtemberg was in het zuiden van Zwitserland in noordelijke richting op de A2 onderweg, zo melden Duitse media. Door nog onbekende oorzaak knalde hij eenzijdig in de vangrail, waarop de auto over de kop sloeg en in brand vloog.

De dienstdoende brandweer vermoedt dat een onomkeerbare chemische reactie, die als 'thermal runaway' bekend staat, een rol heeft gespeeld bij de brand en onderzoekt deze verder. Wel geven ze aan dat de brand dankzij online instructies van Tesla goed geblust kon worden. Dat dit nog geen sinecure is, bewijzen talloze voorbeelden uit het verleden, die zich niet alleen tot Tesla beperken (member Rimac?). Er zitten letterlijk duizenden baterijcellen in een Tesla, en als deze eenmaal branden zijn ze verdomd lastig te blussen. Er zijn zelfs verhalen bekend van cellen die na een week weer beginnen met smeulen/branden.

Niet zelden vliegen Tesla's na een crash in brand, en niet zelden vallen hierbij doden. Tesla heeft nog geen officiële reactie gegeven op het laatste incident, afgezien van het standaardriedeltje dat het meewerkt met de autoriteiten.

Elektrische auto's mogen dan niet onveiliger zijn dan conventionele auto's, als je ze hard genoeg crasht is de waarschijnlijkheid van een brand groot. En iedereen weet dat het dan game over is als je niet de auto uit weet te komen.

Update. De originele titel 'Duitser verbrandt levend in zijn Tesla na eenzijdig ongeval' is aangepast. Na een belletje van Tesla hebben wij nog eens contact opgenomen met de verantwoordelijke Zwitserse politiedienst. De perswoordvoerder deelt Autobahn mee dat het slachtoffer inderdaad niet uit zijn auto heeft kunnen komen, maar aangezien een mogelijkheid bestaat dat de man door de impact van de crash is omgekomen, hebben we het woordje 'levend' geschrapt. Verder verwijst de politie naar de twee officiële berichten (1, 2) die zijn gepubliceerd over de kwestie.

Reacties

Diotima 15-05-18 | 12:15

Verschrikkelijk. Ik lees in het Duitse artikel dat er wegwerkzaamheden waren en dat automobilisten geen doorgang maakten voor de hulpdiensten.

WatMoetJeNu 15-05-18 | 12:42

Hoe schofterig kun je zijn als automobilist zijnde.
Dat gezegd hebbende, ergens is het geruststellend dat dit ook in het 'gemoedelijke' en 'zachtaardige' Zwitserland ook gebeurd en niet alleen bij ons in de randstad.

The Ugly 15-05-18 | 12:59

Zou me verbazen, kan ook een gevolg zijn geweest van de baustelle. Is wel erg makkelijk om maar aan te nemen dat daar toevallig een weg vol 'schoften' stond.

TheEgg 15-05-18 | 14:20

Er is van alles prima aan Zwitserland, en ze hebben een prachtige democratie, compleet met referenda.
Daar staat dan tegenover dat Zwitsers niet kunnen rijden, werkelijk alles aangrijpen om er een file van te maken en het verkeersinzicht hebben van een dronken vrouwelijke bejaarde. Dat wordt dan weer gecompenseerd door een verkeerspolitie waarbij vergeleken de Gestapo nog gezellig was.

KoffieDikKijken 15-05-18 | 14:29

Je begrijpt het artikel verkeerd. In Duitsland is het verplicht een 'rettungsgasse' te maken tijdens een FILE. Waarbij het verkeer op de linkerbaan uiterst links gaat rijden binnen de rijstrook en het verkeer op de rechter rijbaan uiterst rechts binnen de rijstrook (dus niet op de vluchtstrook). Hierdoor ontstaat een open strook in het midden van de twee rijbanen. Let wel, de rijbanen in DE zijn breder dan hier in NL.

Het ongeval vond plaats in Zwitserland waar zij waarschijnlijk niet verplicht zijn (net zoals hier) om een rettungsgasse te maken en de automobilisten dachten 'gewoon' in de file te staan.

Tip voor de vakantieganger deze zomer, mocht je op een driebaansweg in de file staan. De rettungsgasse wordt gemaakt tussen de uiterst linkse- en middelste rijbaan.

CamaroHans 15-05-18 | 15:35

Het lijkt erop dat op de plek waar het ongeval gebeurd is weinig ruimte om een rettungsgasse te maken. Verder klopt je verhaal als een bus, van het weekend de A3 afgereden en op diverse plaatsen staat dit aangegeven.

Con 15-05-18 | 12:42

Daarom altijd een noodhamer in je auto. Een brandende magnesium versnellingsbak is overigens net zo'n ramp.

Lt-Kol Kilgore 15-05-18 | 13:21

Niet alleen daarom en als je er eentje neemt, zorg dan dat hij een gordelsnijder heeft ook.

Nikstc 15-05-18 | 18:39

En plaats dan die noodhamer niet zoals velen doen aan de passagierskant (aan het voeteneind). Het best is om deze in het midden achter de handrem te plaatsen. Dan kunnen zelfs de achter passagiers erbij.

Cadaver 15-05-18 | 19:19

Nikstc 15-05-18 | 18:39
Ik heb liever niet dat mijn blagen van 4/6 dat hamertje in hun knuistjes krijgen. Maar zodra ze ouder zijn, zal ik het verplaatsen.
Top, had ik nog niet over nagedacht.

Nikstc 15-05-18 | 21:29

Garagehouders denken daar ook niet over na. Totdat je gekanteld in de gordels hangt en tot het besef komt er niet bij te kunnen. De auto zal maar zinkende zijn of vlam vatten en je net de hamer met jouw vingertoppen aan kan raken. Brrrrr.

prutser83 16-05-18 | 10:02

Daarom hangt de lifehammer in mijn auto ook aan het plafond.

FW Ta-183 Huckebein 15-05-18 | 14:04

Eenzijdig de vangrail in knallen = natuurlijke selectie.

ssebt80 15-05-18 | 14:15

Bedankt voor je bijdrage!

Homer P. Simpson 15-05-18 | 14:32

Grapjes maken over de dood van een medemens is...
Triest, heel triest.

erikz.nl 17-05-18 | 07:46

Gefeliciteerd Huckebein, zo diep kan niemand hier zinken. Bah.

Johnny66 15-05-18 | 14:36

Duitse autobild had al eens een heel gedetailleerd verhaal over het brandgevaar van EV''s . De batterijen als die branden . Ja, weken erna nog mogelijk en gebruikelijk op her brand . Speciale bakken waarin de auto een week in ondergedompeld moet blijven. We weten nog zo weinig over EV's ..................

supersmerig 15-05-18 | 16:52

Heb je hem ook weer met z'n bullshitverhalen over speciale bakken etc. Kerel hou nou eens op hiermee. Je hebt nog nooit iets onderbouwt, je lult maar wat.

Johnny66 15-05-18 | 19:20

ik denk [email protected] , om te klagen .

Kennethhagers 15-05-18 | 14:58

Tja benzine brand natuurlijk niet. Net alsof de ev extreem meer risico op dat vlak meebrengt?! Als je een echt ongeluk zoals ikzelf bij de kettingbotsing in dichte mist bij Breda heb meegemaakt praat je wel anders. De horror als voertuigen vlam vatten en de gelekt benzine er een schep bovenop doet. Een beeld dat decennia later nog in het geheugen gegrift staat, me dunkt!

TP 1984 15-05-18 | 15:19

En mede daarom rij ik nog steeds diesel.

CamaroHans 15-05-18 | 15:38

Alles waar Tesla's in voorkomen wordt breed uitgemeten natuurlijk, en batterijbranden in auto's zijn nou eenmaal nieuws. Beter kan je op LPG gaan rijden, de keren dat die tanks ontploffen kan je op de vingers van 1 hand tellen.

hendrikjandetuinman 15-05-18 | 16:11

Maar als ze ontploffen kun de vingerkootjes natellen

supersmerig 15-05-18 | 17:06

Ze ontploffen dan ook niet. Wat een onzin.

Duffe 15-05-18 | 22:51

Het risico is niet per se groter maar totaal anders. Benzine en de vloeistof in li-ion accu's zijn beide brandbaar maar er is een groot verschil in de manier van ontbranden. Er zijn dus ook totaal andere veiligheidssystemen voor nodig.

Een kapotte benzinetank vliegt niet spontaan in de fik. Er is een externe bron van ontsteking nodig zoals vonken, een loeihete uitlaat, oid. Dus zo lang de tank niet openscheurt of doorboort wordt blijft het risico op brand beperkt.

In een li-ion accu daarin tegen kan al kortsluiting ontstaan door een simpele deuk. Dan volgt een chemische kettingreactie in de cel waarbij steeds meer en meer hitte vrij komt tot de boel spontaan in de fik vliegt. Er is dus geen externe bron van ontsteking nodig.

Om het even volledig te versimpelen: je kan zonder risico met een hamer een deuk in je benzinetank slaan terwijl je met een beetje pech brand hebt als je het zelfde bij een li-ion cel doet.

Daar zijn natuurlijk oplossingen voor te bedenken. De accu in een Tesla zit bijvoorbeeld in een rigide omhulsel van vrij dik gehard aluminium dus die kan best wat hebben. Ook is er een koelsysteem aanwezig dat hoort voorkomen dat één oververhittende cel zich uitbreid naar andere cellen.

Nu is een rigide omhulsel een goed begin maar we weten allemaal dat wat niet rekt, dat scheurt. Zeker als je met 130 op een vangrail klapt. De tijd zal leren of dit voldoende is of dat er op den duur betere bescherming nodig is.

Dima Beeline 15-05-18 | 15:28

De instructie van Tesla is 50.000 liter water er overheen kieperen. Ze hebben in Duitsland ook speciale containers waar je dat ding in kan pleuren. Hier doen we het met max 2000 liter in de tank en zoek maar een goede sloot of PWN kraan.

CamaroHans 15-05-18 | 15:40

Je denkt dat de brandweer de hele dag rondrijdt met containers waar een tesla in past? En 50.000 liter water weegt 50 ton, beetje naïef van Tesla (als dat zo is) om te verwachten dat de brandweer dat paraat heeft staan. Gewoon gecontroleerd uit laten branden is het beste, voor de arme man was het al te laat.

Johnny66 15-05-18 | 19:24

hans , is geen huis die je laat uitbranden . Zie Dima , daar zijn containers voor , ik herinner me € 60.000 per stuk (wie betaalt dat ..) en moet daar meerdere weken in blijven liggen.. De aanzienlijke schade aan de weg verder niet meegerekent . Het milieu toch ?

Dima Beeline 16-05-18 | 12:55

Gecontroleerd een accupak van 100kwh uit laten branden is niet gezond als dat in bewoonde omgeving gebeurd. Rook is altijd schadelijk, maar dan helemaal. De brandweer pist wel vaker grote hoeveelheden water over een fik, daar hebben we grootwatertransport voor.
En zo'n container zou je strategisch door het land kunnen plaatsen zodat hij binnen een uur ter plekke is. Dat doen ze met meer dingen.

loze stijl 15-05-18 | 20:28

Het is verschrikkelijk dat deze meneer is omgekomen in het verkeer. Hoop voor hem alleen dat hij op slag dood was en niet bij bewustzijn was terwijl het voertuig in de fik vloog en omstanders hem er niet konden uittrekken.

erikz.nl 17-05-18 | 07:43

Pinksteren was ironischer geweest, toen kregen de discipelen 'het vuur van de geest' over zich heen...

superjan 17-05-18 | 09:18

in dit geval is verbrandt zonder "t" anders verbrandt hij iets.

Reageer