'15 mei 2016, een dag die voor altijd in mijn geheugen gegrift staat'

 |  R. Willems  |  Plaats reactie

15 mei 2016, een datum om nooit te vergeten voor Nederlandse Formule 1-fans. Max Verstappen pakte op deze dag zijn eerste overwinning in de koningsklasse van de autosport, tijdens zijn debuut voor Red Bull Racing.

De overwinning van Max is een typische 'waar was jij op dat moment' gebeurtenis. Daarom laat ik mijn persoonlijke verhaal weten, omdat het een dag is die ik voor altijd bij mij zal dragen.

15 mei 2016...

Op de vijftiende van mei, twee jaar geleden, had ik een belangrijk evenement gepland staan. Een evenement die ik, tijdens mijn stage, had meegeholpen organiseren. Vanaf de eerste dag van mijn stage ben ik bezig geweest met het evenement, aangezien ik het draaiboek compleet nieuw moest maken, iets waar ik veel lol in beleefd heb. 

Maar in de week van het evenement (vond plaats op 14 en 15 mei) kwam het nieuws naar buiten dat Max Verstappen per direct overgezet werd van Toro Rosso naar Red Bull Racing. 'Een plek bij een topteam, dus de kans op een overwinning komt steeds dichter bij', dacht ik nog bij mijzelf. Ik was dan ook even teleurgesteld dat ik niet kon kijken die zondag.

Het was inmiddels zaterdagavond en de eerste dag van het evenement zat er op. Alles was vlekkeloos verlopen en de tijd vloog voorbij. Mijn lunch plande ik zo dat ik de kwalificatie mee kon krijgen. In mijn eentje zat ik in de kantine, met een broodje beenham in mijn handen, gespannen naar de zaterdagmiddagsessie te kijken. Max Verstappen kwalificeerde zich als vierde, zijn hoogste startplek tot nu toe. Tevreden keerde ik terug naar mijn werkplek en begon al stiekem te hopen op een podium van Max op zondag.

Die zondag was aangebroken, het opstarten van de tweede evenement dag was al om zes uur 's ochtends begonnen. Iets voor tweeën had ik mijn lunch gepland, zodat ik niks van de race mee zou krijgen. Ik wil namelijk alles in één keer zien en niet telkens een klein stukje. Vijf voor twee ging ook mijn mobiel helemaal uit, zodat ik geen berichtjes van vrienden zou krijgen of een melding van een nieuwsapp. Het evenement ging verder en alles verliep naar wens. 

Aangezien ik verantwoordelijk was voor het draaiboek van het evenement en voor het verkeersplan, ging ik na afloop van de zondag alle borden ophalen, die van te voren door en om het gehele dorp geplaatst waren. Met een grote bus waren we onderweg, toen een collega naast mij zijn mobiel ook voor het eerst sinds de race aanzette en schreeuwde: 'MAX HEEFT GEWONNEN IN SPANJE!' 

Op dat moment had ik een dubbel gevoel: Ik was overspoeld van blijdschap, omdat er een Nederlander een F1-race gewonnen had. Maar ik was ook teleurgesteld, omdat ik er op zo'n manier achter gekomen was. Gelukkig wist ik nog geen enkel detail over de verloop van de race. Na afloop van het evenement kwam mijn vader mij ophalen, wie ik 's ochtends vroeg op zijn hart gedrukt had dat hij mij niks mocht vertellen over de race. Ik stapte in de auto en het enige wat hij tegen mij zei was: 'Ik ga niks zeggen, maar je gaat het heel leuk vinden. Nogmaals, ik zeg niks, maar je gaat het heel leuk vinden'. 

Eenmaal thuis warmde ik mijn bord bami met saté op, ging ik naar mijn kamer en zette ik mijn tv aan. Daar had ik namelijk de voorbeschouwing, de race én de nabeschouwing opgenomen. Voor de zekerheid keek ik even of alles goed opgenomen was en tot mijn schrik zie ik achter RACE staan: 'Kon programma niet opnemen'. Ik gooide van woede haast mijn bord bami over mijn bed heen, wat even later eigenlijk ook helemaal niet meer zo lekker smaakte. 

Uiteindelijk heb ik tot twee uur 's nachts moeten wachten, voordat de complete herhaling op Ziggo Sport kwam. Omdat ik al twee dagen een paar uurtjes slaap had gehad en ik de complete zondag mijn kont onder mijn lichaam vandaan had gelopen, was ik nogal moe die nacht. De race, die ik terugkeek, heb ik maar half meegekregen op die manier. Maar om vier uur 's nachts dook ik toch met een tevreden gevoel mijn bed in.

15 mei 2016, een dag die voor altijd in mijn geheugen gegrift staat!

Reacties