Autobahn

U kunt binnenkort straffeloos met de auto over zonnepanelen rijden

De N401 in de provincie Utrecht zal binnenkort stroom op kunnen wekken. Het wegdek wordt namelijk voorzien van zonnepanelen waar gewoon overheen gereden kan worden. 

Vorig jaar kondigde de provincie Utrecht al aan dat ze bij wijze van proef een stuk asfalt van de N401 zouden opofferen aan een zonnemat. Gister is begonnen aan dat project. Er komt een strook van 30 meter vol met zonnepanelen in te liggen. Volgende week moet alles klaar zijn.

Het gaat om een stuk provinciale weg bij Kockengen. Dit is specifiek gekozen omdat er daar geen mensen in de buurt wonen die er last van kunnen hebben. Volgens de makers produceert de weg namelijk meer geluid dan een standaard asfaltweg, maar minder herrie dan een klinkerstraatje. Al rijden auto's niet heel vaak met 120 km/u over een klinkerstraatje, dus waar die vergelijking vandaan komt...

Probeersel

Maar goed, de proef heeft als doel om te zien hoeveel rendement de panelen opleveren en of mensen zich anders gaan gedragen als ze over het andere wegdek rijden. Als de proef positief uitvalt, wil de provincie de technologie op meerdere plaatsen gaan toepassen.

De matten komen bij het Franse bedrijf Wattway vandaan, dat in eigen land op veel meer plekken aan het testen is. In Kockengen worden speciaal ontworpen matten ingezet die het gewicht van auto's kunnen weerstaan. Over langdurige werking is nog geen woord gevallen. Iets wat ons toch wel belangrijk lijkt, gezien de afkomst.

In Zweden is ondertussen een weg geopend die alleen maar stroom vreet.

Reacties

WatMoetJeNu 15-05-18 | 15:28

Die zonnepanelen gaan over 2 weken gewoon staken hoor.

Flipside 15-05-18 | 15:40

Lol, dat dacht ik nou ook.

Flipside 15-05-18 | 15:39

"Al rijden auto's niet heel vaak met 120 km/u over een klinkerstraatje". Ook op een provinciale weg is het doorgaans niet de bedoeling dat er 120 km/u gereden wordt.

BozeHenk 15-05-18 | 15:40

En waarom geven we hier geld aan uit? er is al talloze keren aangetoond dat dit soort dingen verre van een nuttig rendement hebben, knal voor dat geld ergens een dak vol, dan heb je er tenminste wat aan

ConspiracyTerrorist 15-05-18 | 16:44

DIT! het is namelijk al vaak zat geprobeerd en kost meer dan t oplevert!

Diotima 15-05-18 | 16:44

Inderdaad.

Atlas Shruggs 10 15-05-18 | 15:44

Lijkt mij dat deze panelen spiegelglad worden en dus levensgevaarlijk voor tweewielers.

Klassenfeind 15-05-18 | 17:55

My thoughts exactly, zeker bij regen/sneeuw. Trouwens niet alleen voor tweewielers, maar ook voor (vracht)auto's als je moet remmen.

Carnage_pinata 15-05-18 | 18:07

My first thoughts exactly! Zebra's zijn al levensgevaarlijk op 2 wielen met wat regen... Zat ff naar de gemeenteraad te kijken: niet eens de D66 orgaanclub die dit bedacht heeft, maar groen links (i knew it!... heb je ze weer)

Con 15-05-18 | 19:05

Deze dingen zijn ongeveer gelijk aan een stenen weg qua gladheid. Het blijft echter zinloos aangezien die dingen veels te weinig stroom opwekken om het rendabel te maken. Zand, fijnstof, roet, remstof, remstrepen etc. zorgen er voor dat je ze permanent aan het schoonmaken bent om er maar een beetje rendement uit te halen.

Leoverig 15-05-18 | 15:56

Je kunt tegenwoordig politici alles wijsmaken. Ooit bedacht waarom zonnecellen onder een hoek staan? Wil het oppervlak weleens zien in het voorjaar als de winterbanden er overheen gegaan zijn.

Klassenfeind 15-05-18 | 17:56

Ach, die politici denken alleen maar aan hun Maakbare Samenleving en het belastinggeld klots nu eenmaal tegen de plinten in Europa omdat de domme burgers gebrainwasht zijn dat 'belachelijk veel belasting betalen goed is voor iedereen.'

MeReet 15-05-18 | 16:33

Je kan de huidige bestuursleden een vrieskast op de noordpool verkopen.

Sidewalker75 15-05-18 | 18:10

Hadden we niet al ergens zo'n mislukt fietspad?

Leukautootje 15-05-18 | 18:20

Ik snap hier niets van, als je kijkt op google maps zie je dat er in en rondom Utrecht echt talloze bedrijven zijn met gigantische daken, plaats daar gewoon een stapel zonnepanelen op! De meeste bedrijven hebben al een dikke aansluiting waar dus ook zonnepanelen op aangesloten kunnen worden, waarom dan een extra kabel langs een weg aansluiten terwijl er op een andere, perfecte locatie al lang een geschikte aansluiting ligt?

Echt hoor, ik vind dit zo gigantisch zonde van belastinggeld, er gaat nu één of andere subsidiecrimineel er met het geld vandoor, precies hetzelfde zie je in die weilanden in het oosten van het land (waar niemand stroom nodig heeft en platteland niets kost en ook nog eens moeizaam op het net aangesloten kan worden.
Dit terwijl de grote bedrijven die enorm veel elektra nodig hebben prima geschikte daken en aansluitingen al klaar hebben liggen.

Als ze echt niet willen, hef dan rond 2025 maar een belasting van een euro per vierkante meter (onzichtbaar) geschikt dak per jaar voor bedrijven en stop met het subsidie verlenen aan figuren die het op landbouwgrond plaatsen.

gast128 15-05-18 | 20:26

Begrijp het ook niet helemaal waarom ze niet beginnen met de daken vol te leggen. Zo'n straat wordt vuil en e.e.a. lijkt me ook behoorlijk kwetsbaar voor al datgene wat eroverheen gaat. Overigens ben ik wel een voorstander van verduurzaming.

harry21 15-05-18 | 18:31

Nuchtere boerenlul vraag: Waarom, in hemelsnaam, zou je kwetsbare zonnecellen in de weg verwerken? Super lastig bij reparatie, zware voertuigen rijden de hele dag over je kwetsbare cellen, enz enz...

harry21 15-05-18 | 18:33

PS, die cellen moeten met de zon meedraaien niet vlak op het maaiveld liggen. Krassen in de coating van de banden, lastig bij sneeuw (schuivers) en zout (!!!)... waarom niet gewoon daken of van mij part een overkapping bouwen over de snelweg met zonnecellen?

Voordeel: Minder last van neerslag, zon, regen, en de cellen staan niemand in de weg.

Leukautootje 15-05-18 | 20:41

Daarnaast kunnen ze het beter op het spoor leggen, zelfde resultaat, loopt niemand, rijdt niemand, hoogspanningskabels liggen er pal naast, het spoor loopt van grote stad naar grote stad, allemaal veel beter dan op een weg.

razwanzel 15-05-18 | 20:40

www.youtube.com/user/EEVblog/search?q...
heerlijk om naar te kijken en wetenschappelijk bewezen dat dit de reinste vorm van belastinggeld wegpissen is....

Techtalent 15-05-18 | 21:00

Heeft elk weldenkend mens geen YouTube voor nodig om te zien hoor.

AntiSoof 15-05-18 | 21:15

Er zijn, dacht ik, al geluidsschermen langs snelwegen met zonnepanelen erin of erop verwerkt.
Het lijkt mij wel slim als dat systeem wordt uitgebreid.

Maar ergens voel ik aan dat de bestuurders vaak de meest rare 'oplossing' kiezen. Heel paradoxaal doen ze dingen vaak precies andersom zodat veel zaken niet echt 'beter' worden. (Voor de gewone mens)
Dáár zouden ze nou de Nobelprijs voor moeten geven, voor diegene die die paradox blootlegt. Dát zou de wereld aangenaam kunnen maken. 'Hoe', 'wie' en 'waarom' zouden de te beantwoorden vragen zijn.
En dan kunnen ze de prijs van de vrede wel geven aan diegene die een eind maakt aan al die rariteiten.

Op de weg lijkt mij o.a. lastig en gevaarlijk en een beetje onlogisch dus.

koeberg 15-05-18 | 22:55

De toplaag van een zonnepaneel is doorzichtig dus van glas (dat krast) of van kunststof (krast nog meer). Probeer je eens in te denken hoe je gorrilla-glass smartphone er uit ziet nadat je er met een auto overheen hebt gereden.
Kansloos dit. Maar goed, voor lering ende vermaak: youtu.be/H901KdXgHs4

Reageer