Autobahn

Sebastian Vettel vindt Virtual Safety Car niet eerlijk

Vettel verloor afgelopen weekend enkele plaatsen aan snelle coureurs omdat hij tijdens de Virtual Safety car de pits in dook en koude banden liet plaatsen. Nu vindt hij de VSC een oneerlijk systeem.

Natuurlijk, we zijn allemaal wel eens teleurgesteld als we een foutje maken en we daardoor niet meer kunnen winnen, maar de schuld geven aan computersystemen helpt daar niet echt bij. Toch doet Vettel precies dat. Hij dook afgelopen weekend tijdens de VSC de pits in, maar dit resulteerde in een verlies van twee posities. In Australië profiteerde hij nog van dezelfde situatie.

Hoewel Sebastian zijn fout eerlijk toegeeft, plaatst hij er wel een kanttekening bij: het Virtual Safety Car-systeem is niet eerlijk. Het geeft coureurs de mogelijkheid om stukken circuit af te snijden. De rijders moeten tijdens de VSC 40 seconden langzamer rijden dan dat ze normaal doen. Volgens Vettel geeft de lagere snelheid de mogelijkheid om de baan op een andere manier aan te snijden en daarmee dus een korte afstand af te leggen. 

"It's the same for everyone but the FIA is supplying us with a system that makes us follow a delta time, and everybody has to slow down by, I think, 40%, but I think everybody's aware you can have a faster way to go under VSC than just follow the delta - by saving distance. So, I think we should have a system that hasn't got this loophole, because it forces us to drive ridiculous lines around the track and everybody's doing it so I don't think it's a secret."

Bullshit

FIA racing director Charlie Whiting weet niet waar de Duitser het over heeft. Volgens hem geeft het systeem de coureurs helemaal geen ruimte om vals te spelen. De ECU van de auto's bevat een lapronde die 30% langzamer is dan de normale. Deze ronde moeten de auto's volgen anders krijgen ze een penalty.

"It's measured every 50m of travel along the track. It measures where it is relevant to the reference lap and gives you a plus or minus. Every 50m they are reminded if they are above or below. "They are allowed to go negative [quicker than the reference time] but as long as they are positive once in each marshalling sector and at the safety car 1 line [it's OK]."

Maar ook Whiting is zich terdege bewust van een gat in de regelgeving, maar daar weet iedereen al van, dus dat maakt dan niet meer uit: "Where the advantage can be gained is coming into the pits and going out of it. But everybody knows that, it's not new."

Reacties

exqueeseme 14-05-18 | 17:57

In theorie kan je tijdens de VSC je opponent tegenhouden terwijl je teammaat uitloopt en een mooie buffer creëert. Stroll heeft het onbedoeld bij Max gedaan. Een soort van pit limiter erin gooien is dan een stuk eerlijker.

The2Amendment 14-05-18 | 17:57

Ik blijf erbij dat Vettel een ongelofelijke huilebalk is. Kan iemand wellicht vragen of Tempo geen hoofdsponsor wil worden van Vettel? Dan is het alleen nog een kwestie van zijn bolide overspuiten in de vorm van een pak zakdoekjes.

vanFleppensteijn 14-05-18 | 17:57

Zo kennen we Vettel weer! In plaats van eerlijk toegeven dat het de meest onnozele beslissing was om hem banden te laten wisselen, geef je gewoon de FIA de schuld van je positieverlies.
Bril-fucking-jant!

Duffe 14-05-18 | 18:24

Natuurlijk kennen we Vettel weer als hij gaat huilen, maar hier moet ik je toch verbeteren. Er was helemaal niets onnozel aan de keuze voor een pitstop.

Zijn banden waren op dus met nog 20 ronden te gaan was een pitstop gewoon de logische keuze. Bovendien had hij genoeg tijd om die pitstop te kunnen maken en nog steeds op het podium te blijven. Dat liep echter mis door de slechte uitvoering van die pitstop. Vettel reed iets te ver door waardoor de monteurs zich moesten verplaatsen en daarbij ging de wissel van zijn wiel rechtsachter mis. Dat heeft hem tijd gekost anders was hij gewoon voor Max terug op de baan gekomen.

Harry Turtle 14-05-18 | 23:19

En als er geen VSC was geweest had ie nog verder achter Max gezeten na die noodzakelijke pitstop. Hij moet dus niet janken.

Tapioca pudding 14-05-18 | 23:48

Als Vet weer gefrustreerd wordt gaat hij ook Ham weer lastig vallen. Dan zien we weer hoe “volwassen” de ervaren coureurs kunnen zijn, net als in 2017.

hans123 15-05-18 | 06:59

@Duffe. Zijn 1e pitstop was vrij vroeg. Bottas kon met een iets latere pitstop wel tot het einde. Ging er toch ergens iets mis.

Duffe 14-05-18 | 18:06

Wat bazelt Vettel nu weer? Als het om een 40% langere rondetijd gaat maakt de gereden afstand toch geen ene ruk uit?

Jackanders 14-05-18 | 18:15

Toen het in zijn voordeel uitpakte in Australië was het geen probleem voor mijnheer Vettel.
Jankzak.

DutchNinja 14-05-18 | 18:32

Nu moet ik toegeven dat de VSC ook wel problematig is. Doordat je iedereen 40% langzamer laat rijden rijdt iemand die dus sneller rijdt dan de rest automatisch weg bij de rest, terwijl de race eigenlijk "geneutraliseerd" is. Met de VSC geeft de FIA dus eigenlijk een paar extra seconden aan de snelste coureur van het veld. Veel eerlijker (en veiliger) zou het zijn als iedereen een max snelheid zou moeten aanhouden, net als de pitlimiter.

Pierre Tombal 14-05-18 | 22:38

Zoals hierboven aangegeven hielp het in dit geval vooral ook Bottas doordat Verstappen (P3) achter Stroll (P11) aan moest blijven hobbelen. Het zou zomaar eens heel lastig kunnen zijn geworden voor Bottas indien er een echte safetycar in was gekomen en het hele veld daardoor bij elkaar was getrokken. Ben het met je eens dat een vaste maximumsnelheid het eerlijkst zou zijn om de onderlinge posities te handhaven, maar aan de andere kant geeft dit kans-aspect er toch ook wel weer een beetje sjeu aan en geeft ruimte voor tactische spelletjes die soms wel en soms niet zo heel erg goed uitpakken. Wat mij betreft gewoon houden dus zo. En Vettel is een cry-baby.

CamaroHans 14-05-18 | 19:47

Kennelijk kan je tijdens de VSC andere lijnen rijden dan op volle snelheid. Deze andere lijnen zijn dus korter zorgen er dus voor dat je tijdens de VSC per ronde minder meters aflegd. Waarom dat niet eerlijk is (hij zegt zelf al dat dat voor iedereen geldt) is mij ook een raadsel.

Harry Turtle 14-05-18 | 23:20

Ik dacht dat ze juist liever niet van de racelijn afgaan ivm rommel op je banden.

EvilGemini 15-05-18 | 00:50

Als je kijkt naar de ronde tijden van de verschillende coureurs onder de VSC klopt er idd iets niet. De gap tussen coureurs bij aanvang van de VSC is heel vaak niet dezelfde als aan het einde van de VSC en hier zit soms wel een seconde tussen. Dit kan volgens mij niet aan het rijden van "andere lijnen" te wijten zijn. Dit zou je kunnen afdwingen door iedereen op een max. veilige snelheid te laten rijden onder VSC.

Memek 15-05-18 | 08:04

Niets in de F1 is zo moeilijk te accepteren als verliezen, vooral bij Ferrari.
Charly Whiting heeft hier gelijk: bullshit.

Eagle0511 15-05-18 | 08:10

Alles staat of valt dus met de capaciteit van de racer om exact 40% langzamer te rijden dan normaal. 39% mag niet, dan grijpt Charlie in, maar 40% of meer mag wel.
Zit je net achter iemand die er niet zo goed in is dan doe je dus 42% langzamer dan normaal (zie Stroll - Verstappen).
Afstand heeft er geen ruk mee te maken. Ook al maken ze het circuit ineens 20% korter. Je zult toch 40% langzamer moeten zijn dan normaal. En ik neem aan dat ze als ijkpunt een gemiddelde laptime nemen. Of wordt het van iedere coureur persoonlijk gemeten? Dat kan ik me niet voorstellen namelijk, want dan rijdt iedereen met verschillende snelheden rond tijdens VC.

Satria 15-05-18 | 09:09

vsc zou alleen werken als je ook kan inhalen, wat met achterblijvers een must is... anders iedereen gewoon dezelfde snelheid aanhouden.

Reageer