Autobahn

Uitslag Grand Prix Spanje: Max Verstappen eindelijk weer op het podium

Lewis Hamilton heeft zijn koppositie in het wereldkampioenschap verstevigd. De beloofde regen bleef helaas uit in Barcelona, dus helaas kregen we niet meer dan een veredelde optocht voorgeschoteld.

Hamilton zat er het hele weekend lekker in: op zaterdag veroverde hij de pole position en op zondag voerde hij als vanouds het veld aan. Concurrent Sebastian Vettel had niets in te brengen en werd binnen een paar ronden op een paar seconden gezet, nadat hij bij de start nog wel buitenom voorbij ging aan Valtteri Bottas. 

Vettel hoefde in zijn strijd met de Mercedes-coureurs niet te rekenen op de steun van Kimi Raikkonen, want de Fin moest zich na 25 ronden terugtrekken met een defecte turbo. Hij reed tot dat moment vlak voor Max Verstappen en Daniel Ricciardo, die daarmee opschoven naar P4 en P5: achter Hamilton, Vettel en Bottas. 

Bottas kreeg in de aanloop naar zijn eerste stop één kans om Vettel te passeren, want de Duitser wisselde eerder naar de mediums. De Mercedes-coureur reed meteen een serieuze rondetijd, maar kwam door een langzamere stop toch weer achter de rode Ferrari terug op de baan. Daarmee leek de slagvolgorde in de strijd om de podiumplaatsen al vroeg beslist.

Tactische blunder nekt Vettel

Ferrari weigerde echter genoegen te nemen met de tweede plaats en koos tijdens de Virtual Safety Car-fase in ronde 40 (Esteban Ocon viel stil met een defecte motor) voor een tweede bandenwissel. Daarmee viel hij terug tot achter Bottas en Verstappen in de hoop dat verschil later weer goed te kunnen maken. De Nederlander leek hem daarbij te helpen, want bij de herstart beschadigde hij zijn voorvleugel bij een aanvaring met achterblijver Sergei Sirotkin.

Red Bull was meteen duidelijk richting Verstappen: ja, je endplate ligt ergens in het Spaanse grind, maar verder is je vleugel in orde, dus wat ons betreft kun je door. Dat deed hij dan ook en daarmee stelde hij achter Hamilton en Bottas de derde plaats veilig. Vettel kwam nooit zo dicht in de buurt dat hij een aanval op Verstappen kon plaatsen en daarom kwam hij als vierde aan de finish.

Zo zie je maar: de tactiek die Daniel Ricciardo eerder dit jaar in China zijn eerste zege bracht pakte nu slecht uit voor Vettel. Over Ricciardo gesproken: hij kon in de openingsfase aanhaken bij zijn teamgenoot, maar liep daarna steeds meer achterstand op. Uiteindelijk zat er in Barcelona voor hem niet meer in dan de vijfde plaats. 

Grosjean elimineert Hülkenberg en Gasly

Kevin Magnussen pakte met de zesde plaats weer een handvol belangrijke punten voor het team van Haas. Zijn teamgenoot Romain Grosjean had daar een mooi resultaat aan toe kunnen voegen, ware het niet dat hij bij de start zijn wagen op een hoop reed. Hij spinde nadat hij uit moest wijken voor Magnussen, maar maakte een grote fout door het gas erop te houden. 

Hierdoor ontstond er niet alleen een enorm rookgordijn, maar schoot hij ook terug de baan op. Daar konden Nico Hülkenberg en Pierre Gasly zijn bolide niet meer ontwijken en dus zat de race er ook voor deze twee top 10-kandidaten al vroeg op. Het incident wordt na het vallen van de vlag nader bekeken door de stewards, maar ga er voor het gemak maar vanuit dat Grosjean degene is die op de vingers getikt wordt. Bekijk de crash hier.

Sainz en Alonso pakken punten voor eigen publiek

Thuisrijders Carlos Sainz en Fernando Alonso finishten als zevende en achtste, voor beide rijders een resultaat om tevreden mee te zijn. Ze hadden het lang aan de stok met de Saubers, waarbij vooral Sainz zich stuk beet op Marcus Ericsson, maar na alle pitstops was het alsnog gedaan. Charles Leclerc scoorde als tiende overigens nog wel een punt, achter Sergio Perez.

Social

Reacties

Techtalent 13-05-18 | 16:58

Het gebeurd allemaal in een splitsecond maar wat Grosjean een hoop knullige fouten. Volgas blijven om de auto weer recht te krijgen na een spin. Dit kan je toch niet zeggen in de koningsklasse van de autosport dat je eigenlijk niet weet wat ke doet.

Memek 13-05-18 | 20:59

Crashjean heeft een bedroevende race loopbaan. In dit geval was het zijn teammaat die een slinger maakte (banden/grip) waardoor hij moest reageren, naast de baan kwam en vervolgens de zaak niet echt goed oploste.
En dat is dan de director van de GPDA.
Maar goed hij heeft een gridstraf te pakken voor Monaco.

Onderbuik 13-05-18 | 17:10

Mooie overwinning voor Max, met hulp van Ferrari weliswaar, maar punten kan Max goed gebruiken.

Onderbuik 13-05-18 | 18:22

Mooi podium

Klepstoter 13-05-18 | 17:28

Wat vonden we van Giedo's input naast Olav? Vond het wel wat toevoegen. Het hield Olav scherper.

Onderbuik 13-05-18 | 18:21

Giedo mag m.i. wat minder praten, less is more. Hij kan Olav wel aanvullen qua kennis e.d.
Het is persoonlijk maar ik werd een beetje moe van hun gepraat, heb het geluid erg zacht gezet.

CaesarSalad 13-05-18 | 20:09

Het geheel werd er wel beter van, al is dat niet moeilijk. Er werd (op de momenten dat ik Ziggo-audio aan had) veel gepraat over alles behalve de gaande race. Olav kan nog steeds geen boordradio beluisteren als z'n leven er vanaf zou hangen.
Ik zet altijd een Sky-stream aan; als deze brakke beeldkwaliteit heeft sync ik het beeld van Ziggo en luister Sky commentaar + Ziggo video.

4ever_zwitsal 13-05-18 | 20:53

Ze moeten hem alleen een betere microfoon geven, het klonk nu een beetje alsof ze hem aan de telefoon hadden.

gato 13-05-18 | 18:08

Guido was goed met Olav samen.

Tapioca pudding 13-05-18 | 18:18

Toen die voorvleugel deels sneuvelde ... pfff
Gelukkig deerde het nauwelijks.

Onderbuik 13-05-18 | 18:23

Ja inderdaad, ik dacht ook daar gaan weer...

TheEgg 13-05-18 | 21:27

Mooi RTL (Duitsland) commentaar: De aerodynamica man van RedBull heeft wel wat uit te leggen, aangezien Max er totaal niet langzamer van ging rijden.

Harry Turtle 13-05-18 | 19:11

Leclerc weer strakke race ook, als ie zo doorgaat zit ie binnenkort op het stoeltje van Grosjean. Of die van Kimi volgend jaar.

sweedminder 13-05-18 | 19:13

tweede pitstop van Vettel was niet echt een blunder. Tactisch eigenlijk heel sterk. Probleem was dat de stop 5.6 seconden duurde ipv de 2.5 seconden die ze normaal nodig hebben. Als de stop correct was gegaan had Vettel voor Max de baan opgegaan en had max er niet meer bijgekomen. Dus tactisch goede beslissing... slechte uitvoering.

Memek 13-05-18 | 20:46

Ferrari gaat in drie wedstrijden van 17 punten voorsprong naar 17 punten achterstand. Ik vond deze pitstop onnodig (en los daarvan slecht uitgevoerd). Geen enkel team die hen volgde. Meteen nadat de baan weer vrij was ging Bottas op het gas en reed toen de snelste ronde, Verstappen had zelfs iets oudere banden en bleef Vettel vrij makkelijk, met een beschadigde auto voor. Ferrari had geen back-up meer van Kimi, verspeelde een mogelijke 2e plaats en een zekere 3e plaats.
Net als in Baku was deze stop m.i. volstrekt nutteloos.
Dure punten verkwanseld en een Mercedes op volle toeren, tel uit je winst Ferrari.

Guus Muisarm 13-05-18 | 20:55

het was geen slechte pitstop, ze hadden pech dat ze o perez moesten wachtten bij wegrijden. Overigens was de pitstop nodig, Niet tactisch maar technische reden. De achterbandjes waren gammel geworden.

CamaroHans 14-05-18 | 21:22

Dat laatste is wat ze bij Ferrari nu roepen, betwijfel het een beetje...

De musso linie 13-05-18 | 19:25

Berbaartje, kom eens met je semi-grappige herhaal verhaaltje.

Memek 13-05-18 | 20:54

Ik vraag me af wanneer de kop van Maurizio Arrivabene gaat rollen.

R9C11 14-05-18 | 08:47

Ik vond het sneu dat Ricciardo bij de teamleiding zat te vissen naar een teamorder om Max hem te laten passeren ,,omdat hij "More Pace" had ... ondanks dat Red Bull had gezegd dat ze mochten blijven racen met elkaar.Extra pijnlijk dat Max Ricciardo daarna met gemak op 10 seconden zet voor de Virtual Safetycar!Zijn spin na VSC maakte zijn demasque compleet...

DanEngels 14-05-18 | 10:23

Dat was inderdaad een beetje voorbarig van Ricciardo. Max was gecontroleerd bezig, bijblijven en banden sparen t.o.v. je voorligger. Ricciardo dwong hem weer iets harder te rijden.

Leukautootje 14-05-18 | 09:18

Ik heb de race helaas niet kunnen zien, maar ben blij dat hij ditmaal niet onnodig zijn auto total loss heeft gereden.

rayman2510 14-05-18 | 10:13

al scheelde dat niet veel

DanEngels 14-05-18 | 10:56

Jammer he!

Diotima 14-05-18 | 10:17

@ Stuivenberg:
Een slagvolgorde is iets anders dan een uitslag. Verder prima geschreven.

Caveman48 14-05-18 | 12:42

Ik heb lang gehoopt en gedacht dat RB een tactisch zeer slim spelletje speelde door maar een keer te stoppen. Had nooit verwacht dat de andere teams bijna 50 ronden op mediums konden doorrijden en ze dus een 2-stopper hadden bedacht waardoor Max nog dichter bij de kop had kunnen eindigen. Jammer maar helaas.

Reageer