Autobahn
Okay doei!

'Ferrari is klaar voor vertrek uit de Formule 1'

Sergio Marchionne heeft al talloze keren gedreigd om de Formule 1 te verlaten als regelwijzigingen de Italianen niet bevallen. Het blijft echter niet bij loze uitspraken: het back-up plan is inmiddels klaar voor de FF1xit.

Het begint een beetje te lijken op de Brexit: het is niet meer de vraag of Ferrari de Formule 1 de rug toe gaat keren, maar wanneer. De Italianen zijn doorgaans niet te spreken over regelwijzingingen of veranderingen in het beloningsbeleid of de budgetten van de teams. De rode renstal is als oudste aanwezige in de Formule 1 een grote publiekstrekker en krijgt daarom significant meer van de taart dan de rest van de teams. Liberty Media probeert dat te veranderen, maar dat zint Sergio Marchionne niets. 

Om niet steeds als een overvaller met een waterpistool te blijven dreigen zou Ferrari intussen een exitstrategie hebben verzonnen. Er zijn andere teams die ook wel willen vertrekken en er zijn circuits genoeg die een klasse rondom Ferrari met open armen ontvangen. Er was echter nog een probleem: hoe krijg je het in de media. Op zich zal dat geen grote hindernis zijn, maar je moet er ook meteen voldoende geld voor krijgen. 

De oplossing komt volgens tijdschrift Formule 1 uit de hoek van Amazon. Het Amerikaanse postorderwarenhuis heeft streamingzender Prime (bekend van The Grand Tour) en zou die graag willen uitbreiden met autosport. Wat is er beter dan een alternatieve Formule 1 om je mediamerk mee onder de aandacht te brengen? 

Voordeel voor de teams is dat ze zelf de baas kunnen worden en de inkomsten eerlijk(er) met elkaar kunnen verdelen. Voor de circuits is het grote voordeel dat een nieuwe raceklasse altijd minder geld zal vragen dan de Formule 1 nu doet. 

Reacties

Tisnietanders 10-05-18 | 16:58

Prima dat ze daarmee dreigen, dat houdt Liberty wakker, maar ik zie het punt niet helemaal. Als ze in een nieuwe raceklasse zouden racen zouden ze toch hetzelfde aan inkomsten gaan krijgen als de andere teams. Net zoals ze in de F1 zouden gaan doen. En om de klasse aantrekkelijk te maken zullen ze andere teams net zoveel zeggenschap moeten geven. Althans... Amazon betaalt, dus die zou waarschijnlijk iedereen evenveel geld en zeggenschap geven. Dus wat is het punt dan? Dan kun je toch net zo goed in de F1 blijven waar je dan tenminste nog wat rechten en aanzien als oudste team hebt en er al een enorme naamsbekendheid en roem rond de klasse hangt? Ik zie het voordeel voor Ferrari niet. Het is dreigen met een waterpistooltje.

JaapStamt 10-05-18 | 17:22

Aluhoedjes op.. zou de reden dat Ferrari het jaar beter begon dan Mercedes, met al het gedreig te maken hebben? Zou Ferrari achter de schermen geist hebben te winnen, en is de wisseling van leider in het WC, de reden dat ze nu weer met het dreigement rammelen?

The Ugly 11-05-18 | 17:30

Wat denk je zelf?

KapiteinKlein 10-05-18 | 17:31

Ach, dit nieuwtje passeert ieder jaar weer de revue, maar ze zitten er nog steeds in, sterker nog, ze hebben zelfs een zusterteam opgezet. Het lijkt mij sterk dat ze daar bij woord voegen.

OnkruidGoes 10-05-18 | 17:45

Naar eigen zeggen, is het geen zusterteam.

KapiteinKlein 10-05-18 | 18:27

Nee, maar wel de naam Alfa Romeo er op plakken en een talent vanuit eigen poule er plaatsen, lijkt me sterk dat het dan geen zuster team is.

ZwartedeZwarth 10-05-18 | 17:54

Ga maar, [Duits accent] grazie mille, ragazzi!

MaxLoadingCapacity 10-05-18 | 18:02

OK doei

lekkeraustralie 10-05-18 | 18:22

Pleurt maar op. Er is toch al niets meer aan.

Atlantis-95 10-05-18 | 18:46

Liberty Media is een lege huls op moment teams de F1 verlaten.

Techtalent 10-05-18 | 18:54

'Teams' is in dit geval alleen Ferrari. Mclaren en williams krijgen naast ferrari ook een bonus omdat ze al zo lang meedoen maar elk ander team zou de verdeelsleutel ook eerlijker willen.

VW, alles ist vorbei 10-05-18 | 21:34

k hoop van harte dat ze gaan, dat er teams mee gaan die iets met Formule 1 hebben, ipv van een drankjesfabriek die het alleen als een marketing tool ziet.
Drie motoren per jaar, anders gridstraffen, motoren dei niet meer door ontwikkeld mogen tijdens het seizoen, een organisatie die alleen om knikkers geeft.
Circuits die niet F1 waardig zijn, op plaatsen waar de F1 niks te zoeken heeft.

Watching the Wheels 10-05-18 | 19:20

Wel lachen als alle teams Liberty nepnieuwsmedia de rug toe keren en dan opnieuw met Bernie Ecclestone om tafel gaan zitten.

Watching the Wheels 10-05-18 | 19:21

Inclusief pitspoezen ...

berkenboom 10-05-18 | 22:41

F1 teams komen en gaan, ik zie het probleem niet zo. het middenveld zal meer kans maken op een podium zonder 2 ferrari's ( en al helemaal als redbull/tag huer weer eens twee DNF's maakt.)

trucker0werner 11-05-18 | 00:26

zal het een gemis zijn ja. maar hun willen onderhand de baas zijn over alles.
je weet dat f1 kijkers verliest en de race niet echt spannend te noemen is. Daar willen ze in verbeteren en doen ze al aantal jaar. maar ferrari is bang de laatste team te worden.

The Ugly 11-05-18 | 17:28

Even kijken, Ferrari is tegen regels die zorgen voor meer level playing field. Krijgen ze hun zin niet, gaan ze hun eigen divisie beginnen. Met wie dan? Wellicht zijn 1 of 2 grote teams geinteresseerd, maar hoe ga je anderen ervan overtuigen mee te doen? Een level playing field willen ze immers niet, dus hoe krijg je de rest zo gek? Is allemaal een grote blufpoker en volgens mij weet iedereen dat ook wel. En niemand minder dan Ross Brawn die daar jaren teambaas geweest is. Zelfs als ze voldoende teams meekrijgen is het risico dat het mislukt veel te groot.

Reageer