Autobahn

Rolls-Royce Cullinan is Kolossaal Grote Brit

Het is zover, ook Rolls-Royce is gezwicht voor de lokroep van de geldduivel en heeft een SUV in zijn programma. De Cullinan is in alles grootser dan we tot nu toe gezien hebben: de KGB.

Met de Cullinan, vernoemd naar de grootste diamant ooit gevonden, betreedt Rolls-Royce een nieuw terrein. Letterlijk, want het merk gaat voor het eerst van de weg af met een auto. De nieuwe extreem grote SUV is volgens de Britten een "all-terrain, high-bodied car that makes the idea of authentic, luxury off-road travel a reality for the first time".

De rijkwaliteiten moeten dus onovertroffen zijn, want elke ondergrond verandert in een biljartlaken. De Cullinan gaat over oneffenheden glijden als een vliegend tapijt. Daarvoor heeft de auto Magic Carpet Ride, de luchtvering van de Rolls-Royce is onder handen genomen en uitgevoerd met extragrote veerpoten en dempers dan in de Phantom VIII zitten. 

Uiteraard heeft de auto vierwielaandrijving die op ieder terrein kan worden ingesteld. Bijzonder is echter de 'Everywhere'-knop (waar overigens gewoon Off Road op staat) die de auto zelf laat bepalen wat er gebeurt: alle troep (sneeuw, zand, grind) verandert in een stuk fraai asfalt. Als de weg ophoudt in een stuk water is er ook geen man overboord: de Cullinan kan diep waden. Volgens Rolls-Royce is er geen andere luxe-SUV die door diepere plassen kan rijden. Met 54 centimeter klinkt dat echter niet heel indrukwekkend voor zo'n kolos. Een Range Rover kan immers 90 centimeter handelen.

Getallen

Bij een Rolls-Royce horen grote cijfers. Niet allen de prijs is astronomisch, ook de maten zijn flink. De auto meet van voor naar achter 5.341 mm, over de breedte 2.164 mm en 1.835 mm in de hoogte. Niet mee naar een kleine parkeergarage rijden, dus. De wielbasis is 3.295mm en het leeggewicht is 2.660 kilogram. 

Om het geheel in beweging te brengen heeft Rolls-Royce de 6,75 liter V12 met twinturbo voorin gelegd. De motor levert 571 pk en 850 Nm. Rolls-Royce doet niet mee aan de snelheidswedstrijd van Bentley en vertelt alleen dat de topsnelheid op 250 kilometer per uur ligt.

Interieur

Zoals we van Rolls-Royce kunnen verwachten is de binnenkant van de auto bijna net zo indrukwekkend als de buitenkant. De Britten hebben uiteraard iets nieuws verzonnen om hun SUV anders te maken dan alle andere terreinbakken. Achter de achterpassagiers is een glazen scherm dat het bagagegedeelte van hen scheidt. Als de achterbak opengaat zit je in de Cullinan dus alsnog in een gesloten auto.

Het meegeleverde stuurwiel is wat dikker en kleiner dan we van de auto's uit Goodwood gewend zijn. Dat zal ongetwijfeld te maken hebben met het feit dat het toch makkelijker stuurt in het terrein. Verder heeft de auto alle veiligheidssystemen die je kunt verwachten, maar de robotchauffeur wordt nog niet standaard meegeleverd: het rijden gaat nog op de ouderwetse manier.

Reacties

Tsux 10-05-18 | 14:35

Tsja... Wat moet je er van zeggen... Beetje sprakeloos eigenlijk.

Jan Slot 10-05-18 | 14:40

Ik weet eerlijk waar niet of ik hem nu mooi of lelijk vind. Hij is in elk geval apart. Het trekt zeker bekijks.

fred1434 10-05-18 | 14:56

Een soort SUV met witleder en een inklapbare achterbank, ziet eruit als een volvo of een bmw, ik ben niet onder de indruk

Defman 10-05-18 | 16:24

Het interieur is erg fraai, maar het dashboard lijkt op een afstandje een beetje op dat van een Jeep. Voor de rest is het natuurlijk een Saoedisch hondehok op wielen voor projectontwikkelaars in van die gewatteerde jasjes en voetballers jonger dan 30.

Uw Verzekeringsadvis 10-05-18 | 16:33

Leuk voor de theedoeken jongens,.

hendrikjandetuinman 10-05-18 | 16:37

En wij hiernaar allemaal ons best doen met elektro-auto's en afval scheiden

Wilhem3 10-05-18 | 16:43

Beginnen over de silver Ghost die was ontworpen in 1907. En was net zo min een terrein auto als de T Ford. Hooguit werden auto's zo ontworpen toen omdat er weinig wegen waren.
Het is gewoon een ontzettend lelijk monster waar mee aaangegeven wordt dat Managers zelfs een reputatie en klasse van een merk als Rolls Royce graat te grabbel gooien. Maar goed voor de Rappers, voetballers en arabieren zal het wel een noodzakelijke aanvulling op hun vloot zijn.

matatwork 10-05-18 | 17:15

Als dit monster naast op asfalt ook goed uit de voeten kan op woestijnzand is dat waarschijnlijk voldoende.

Venckelino 11-05-18 | 00:08

Pfff, zero design fuks given

Reageer