Autobahn

VIDEO. LMP1-bolide doet dubbele backflip op Spa

Hier volgt een dingetje waarvan de FIA liever niet had dat u het zag: LMP1-racer Matevos Isaakyan wordt tijdens de 6 uur van Spa in Raidillon gelanceerd, en slaat twee keer achterwaarts over de kop. Hier de beelden.

Met het vertrek van Audi en Porsche uit de LMP1 is het leeg geworden in de hoogste prototype-categorie van het WEC. Heel leeg. De organisatoren willen niet dat dé trekpleister van het kampioenschap doodbloedt, en dus is elke toevoeging aan de klasse welkom. Zelfs als het chassis of de aerodynamica ruk is, kennelijk.

Naast beide Toyota's startten er op Spa nog vijf andere LMP1-wagens, waarvan twee van SMP Racing, die met een Dallara-chassis rijden. Met bijna 5 uur op de klok sloeg voor de #17 SMP, met achter het stuur Matevos Isaakyan, het noodlot toe. In het opgaande stuk van Raidillon sloeg de auto tweemaal over de kop, wat na 132 rondes het einde voor de wagen betekende. Niet dat we dat op de officiële beelden te zien kregen overigens, het ongeval is nauwgezet buiten beeld gehouden, en komt ook in geen enkele nabeschouwing of samenvatting terug. In de laatste video zien we op 2:20 alleen de nasleep, over de oorzaak is het muisstil.

Gelukkig zat er ook publiek, en dankzij deze video kunnen we, bijna een week later, toch nog het incident zien. Het doet in alles denken aan de dramatische 24 uur van Le Mans voor Mercedes in 1999, toen Mark Webber pre-race tot twee keer toe het swaffeltje was door een salto'ende CLR en Peter Dumbreck tijdens de race omsloeg. Overigens crashte een andere racer met een Dallara-chassis voorafgaand aan de race zwaar: Pietro Fittipaldi knalde in de muur en brak beide benen. Hieronder de SMP van Isaakyan in betere tijden: