Autobahn

Wie is de volgende fabrikant die hier met diesel stopt?

Volvo stopt met de ontwikkeling van dieselmotoren, Toyota faseert de diesel volledig uit en Nissan staat inmiddels ook aan het begin van deze weg. Dit is de tussenstand in Het Grote Offensief Tegen de Zelfontbrander, en er volgen meer fabrikanten.

Gisteren werd bekend dat Nissan (op duurzaam gebied vertegenwoordigd door actrice Margot Robbie) het voorbeeld van Toyota volgt, en langzaam zijn dieselmodellen in Europa uitfaseert. Het concern maakt in de courante modellen sowieso al gebruik van motoren die niet door henzelf, maar door concernzusje Renault zijn ontwikkeld. Vanuit Nissan Nederland kwam eerst nog de ontkenreflex met de gangbare termen als 'pure speculatie', maar men had daar beter eerst even ruggespraak over gehouden met het hoofdkantoor in Zwitserland, want de woordvoerster van Nissan Europa bevestigde de plannen gisteren tegenover de grote persbureaus.

Momenteel biedt Nissan alleen in de Micra en de Qashaqai een dCi aan, in de toekomst verschuift de focus naar elektrificatie. Het is een trend die we bij praktisch elke fabrikant zien: Volkswagen, DS, Volvo, allemaal gaan ze hun lineup uitrusten met elektrische hulpjes, meestal in de vorm van een 48 Volt-systeem met litium ion-accu. Dat Nissan aansluit bij elektrificatie is niet vreemd: het was met de Leaf de eerste fabrikant die een zuivere EV met een bereik van meer dan 2 kilometer op de markt zette. Daarnaast wordt het afzweren van diesel gestimuleerd door hogere belastingen, gebeidsverboden in Europese steden en algeheel hogere kosten om deze motoren binnen de gestelde uitstootnormen te laten vallen.

"Nissan Electric Vehicles and sustainability ambassador, Margot Robbie welcomes next wave in sustainable living" *klapt*

Honda, Mazda

Naast Toyota en Nissan staan vooral andere Japanse fabrikanten op de shortlist van analisten als kandidaten om de diesel bij het oud vuil te zetten. De reden hiervoor is in de basis kraakhelder: het zijn fabrikanten die al geen sterke positie hebben op deze deelmarkt, en dan is het veel makkelijker om een tak af te stoten. We zagen het al bij Toyota: nooit in staat zelf een fatsoenlijke diesel te ontwikkelen, en eigenlijk ook helemaal geen behoefte hieraan. Het pad van de hybride was al lang gekozen, en dan is het over de klif duwen van je dieselmodellen alleen een laatste zetje. Voor een fabrikant als BMW (waar Toyota de diesels op het eind van afnam, overigens) zou dit veel ingrijpender zijn.

De merken Honda en Mazda worden genoemd als volgende verlaters van de dieselmarkt. Honda ontwikkelt weliswaar zijn eigen 1.6 i-DTEC, maar is tegelijkertijd zo'n marginale speler in Europa, dat het niet ondenkbaar is dat de motoren-lineup wordt gestroomlijnd. Ook Mazda wordt genoemd, wat ons iets onwaarschijnlijker lijkt: er is veel geld en moeite in de eigen SkyActiv-D gestoken, waarom zou je dat weggooien? Aan de andere kant: Mazda heeft een SkyActiv-X in de pijplijn, een benzinemotor die zijn mengsel op pure compressie kan doen  ontbranden. Dit zou een dieselmotor in theorie overbodig maken.

Marktaandeel

Diesel heeft in de nieuwverkopen nog steeds een Europees marktaandeel van 37,9%, zo blijkt uit cijfers die de ACEA over het eerste kwartaal van 2018 publiceerde. Dit is ontegenzeggelijk een flinke hap uit het meerderheidsaandeel dat diesel ooit had, maar nog steeds een significante hoeveelheid. 

Echt sterven zien we diesel dan niet snel doen, maar het ligt wel voor de hand dat de brandstof zich meer in de hogere segmenten manifesteert, en de kleine wagentjes die vroeger ook veel als diesel werden verkocht in de toekomst alleen nog maar op benzine/elektriciteit lopen.

Reacties

MGoest 08-05-18 | 17:36

Nog 5-10 jaar, en dan stoppen ze ook met benzine.

Vespucci 08-05-18 | 18:29 | 1

Nog even lekker een tijdje doortuffen met mijn Volvo V70 D5 2005 met 580.000 km. Ik heb nog nooit zo goedkoop gereden.

Graaier 08-05-18 | 19:21

Politieke correctheid en onstilbare honger naar meer belastinggeld bij de overheid maakt het dieselrijden steeds moeilijker. Jammer, hopelijk is waterstof straks nog een alternatief voor de rijdende batterijen.

Ronnie uit Helmond 08-05-18 | 18:41 | 4

Begrijpelijk. Japanners en diesel waren nooit een succesvolle combinatie. En die kleine k*twagentjes moeten gewoon optiefen van de snelweg. Levensgevaarlijk.

matatwork 08-05-18 | 21:46

Bullebakkende Audi’s en BMW’s mogen van mij ook optiefen.

Ronnie uit Helmond 09-05-18 | 06:14

Waarom?

Dwergmaster 09-05-18 | 08:33

@Ronnie uit Helmond
Als iedereen in die kleine k*twagentjes rijdt, zal het aantal verkeersslachtoffers alleen maar dalen (even reagerende op 'levensgevaarlijk').
én dan zijn we ook nog eens een stuk milieuvriendelijker dan al die zware, dure, sjoemelende Duitse diesels.

Luiehond 10-05-18 | 11:28

Japanners en diesel geen goede combi? Care to explain? Die lui hebben gruwelijk betrouwbare en sterke motoren gemaakt!!! Nee, een 1.2 TDi van VW dat is pas een succesnummer!

Ronnie uit Helmond 08-05-18 | 18:44 | 1

Wanneer zien we de eerste mammoettanker op Duracell?

loze stijl 08-05-18 | 20:43

Hahaha, idd....... om een mammoettanker op electriciteit de oceanen van deze wereld over te laten varen moet je momenteel zoveel accu's inbouwen dat het gros van je laadvermogen ( laadvermogen als in pay-load) naar de vaantjes gaat.
Misschien dat nucleaire aandrijving een technisch betere en goedkopere oplossing is maar reken niet op al te veel bijval daarvoor. Politiek niet, publiek niet en ook green peace zal in de gordijnen vliegen.

kloopindeslootjijook 08-05-18 | 18:53 | 3

Tenzij er dieselmotoren komen met 0% roetuitstoot.
Dan valt de bodem uit het anti-diesel verhaal.
En ontwikkelingen gaan die kant op.
Maar waarschijnlijk gaat Groen Links daar niet op wachten. Die lijken sowieso niet zo open te staan voor echte cijfers en echte oorzaken.

MGoest 08-05-18 | 18:55

Het maakt niet uit, die ontwikkeling is te laat. Het is al 5 voor 12 voor de brandstofaandrijving in het algemeen.

Johnny66 09-05-18 | 09:33

Nee hoor . Nog zeker 15 a 20 jaar de otto/diesel motor , volgens opgave van de fabrikanten . De diesel is al simpel te upgraden naar temp 6 , met SCR kat . De benzine met partikelfilter. De hybride is in wezen de grote concurrent.

MGoest 09-05-18 | 17:47

Welke fabrikanten? Waar staat dat? Kerel, hou nou eens op met cijfers te verzinnen. 15-20 jaar benzine, dat gaat nog wel langer duren dan dat. Voor wat betreft het GEBRUIK ervan. Maar de FABRICAGE ervan.. heb je dit artikel wel gelezen? Verder mooi dat ze benzine en diesel nog wel beter kunnen krijgen, maar ga jij de consument maar vinden die 5 euro per liter gaat betalen in 2022.

Stennislav Heibel 08-05-18 | 20:17 | 2

Eh "Toyota: nooit in staat zelf een fatsoenlijke diesel te ontwikkelen"?
Toch wel, de 2L en KZ dieselmotoren in de Hilux en Landcruiser worden wereldwijd geroemd om hun enorme levesnduur en slijtvastheid, waar vele milities in derdewereldlanden succesvol mee waren. In dat licht is het 2664 cc Nissan Terrano blok ook een legendarisch goed dieselblok gebleken waar London Taxi's tien jaar lang de hele dag mee rondreden zonder uitval.

Maar goed, toen mocht je ook als passagier nog kwalmen als een schoorsteen....

Ronnie uit Helmond 09-05-18 | 06:16

Eens, echter de Toyota van mijn vader heeft 4x een nieuw blok gekregen. Zoop meer olie dan benzine. Van ellende de auto weggedaan. Verder niks mit met Toyota natuurlijk. En de Hilux, tja, onverwoesbaar.

Johnny66 09-05-18 | 09:35

Een zeker probleem is dat in japan tot voor kort geen diesel rondrijdt . De expertise heeft de japanners de nek gekost , in zekere zin.

pro1991 08-05-18 | 21:04 | 2

Eerst was het grijze kenteken aan de beurt. Particulieren met een busje gingen opeens 4x zoveel MRB betalen.
Later ging de BPM op kleine zuinige auto's op de schop. Weg voordeel voor je plichtsbesef om zuiniger te rijden. Toen moest de BPM zonodig worden berekend o.b.v. uitstoot i.p.v. op soort brandstof. Auto's werden flink duurder. Landen om ons heen kennen niet eens BPM. En wij betalen ook nog eens BTW over de BPM. Belasting over belasting dus. Opeens waren er ook nog eens GL-gekkies die bedachten dat vòòr 2030 er geen enkele benzineauto meer mag rijden, maar alleen elektrische auto's. Een elektrische auto kan mijn caravan (die ik heb omdat dure vliegvakanties niet te betalen zijn) niet meer trekken. Die is straks dus ook passé.
Nu al worden dieselauto's en scooters uit steden geweerd. Straks zijn er helemaal geen dieselauto's meer. Autobedrijven raken ze aan de straatstenen niet kwijt. Zo wordt ons plezier elke keer weer door die kutpolitiek naar de KLOTEN geholpen. Onze benzineprijzen stijgen gigantisch. Accijnzen en kwartje van Kok. Wij slikken alles. Waarom stemt het merendeel van het volk nog steeds VVD, GL of D66??
Snapt u het? Ik niet.
GloeiendegloeiendeGVD!

nieuwe_Deen 09-05-18 | 15:06

Hmmm, ik was tot nu toe niet echt positief over die EVs, maar nu u zegt dat sleurhutten daardoor zullen verdwijnen zie ik het weer iets positiever in. Bedankt daarvoor!

Luiehond 10-05-18 | 11:30

Op de barricades! GVD!

kokkie klaphaak 08-05-18 | 21:40

Toch mogen ook die autobouwers wel de hand in eigen boezem steken. Nu is het straks zogenaamd mogelijk roetvrij te dieselen. Des te triester dat ze om een paar honderd piek te besparen maar met software zijn gaan sjoemelen. Van mij mag die Winterkorn uitgeleverd worden aan de VS. Domme zak dat het is.

Diepstrotje 08-05-18 | 21:50 | 1

Over 5 tot 10 jaar is het over voor de benzine/diesel voertuigen hoor je mensen roepen, over 5 tot 10 jaar is/moet Nederland gas vrij...

Over 10 jaar Nederland gas vrij is in principe niet voldoende capaciteit op het electriciteit netwerk, hoe gaan wij dan ook nog al onze voertuigen van stroom voorzien?

Merken die niks met diesel hadden "stoppen" nu met ontwikkeling van de dieselmotoren die ze toch al niet ontwikkelden. Gelukkig kunnen ze nog wel kant en klaar diesels kopen om in de auto's te zetten. Mooi verhaal nu voor de buhne en volkomen vergeten over een week of 5.

Ronnie uit Helmond 09-05-18 | 06:18

Allemaal aan de 10 kW slurpende warmtepomp, die de energie haalt uit Groenlinksliefde.

Man-Van-De-Rekening 09-05-18 | 00:32 | 1

De wal keert vanzelf het schip. Algehele elektrificatie zonder kernenergie is onmogelijk. Over 20 jaar rijden de auto's op diesel, en worden de huizen verwarmd met Russisch gas.

Ronnie uit Helmond 09-05-18 | 06:18

Niks aan toe te voegen.

potsenmakkert 09-05-18 | 02:41 | 2

"een benzinemotor die zijn mengsel op pure compressie kan doen ontbranden. Dit zou een dieselmotor in theorie overbodig maken."

Leg dat eens uit Feitsma? Tuurlijk maakt zelfontbranding de motor simpeler en meer bedrijfszeker, maar volgens mij was dit nooit het grote voordeel van diesel? Voor zover ik weet zit het voordeel van diesel vooral in de hoge(re) calorische waarde, en in iets minder mate in de trekkracht bij lage toerentallen.

Johnny66 09-05-18 | 09:36

Deze motor heeft nog maar een deelbougie , voor de lage en hoge toerentallen , en het starten . De rest is zelfontbranding. Naar verluid 30 % meer trekkracht en idem verbruik.

potsenmakkert 09-05-18 | 09:58

Uiteraard zijn dit goede ontwikkelingen, maar om nu aan te geven dat dit de dieselmotor overbodig maakt vind ik vreemd. De calorische waarde van diesel blijft hoger. Gooi een liter diesel op een brandend vuurtje of een liter benzine, en de liter diesel zal meer hitte creëren. Daarmee gaat een dieselauto langer mee op 1 tank, en bij een zelfde verkoopprijs van de brandstof rijdt de dieselauto goedkoper (even belastingen buiten beschouwing latend).

Doctor Honoris Causa 09-05-18 | 06:53

Toyota nog nooit in staat geweest een fatsoenlijke diesel te ontwikkelen? Naar mijn bescheiden mening behoren Toyota diesels uit de jaren 80 en 90 tot de meest storingsvrije motoren ooit gebouwd. Zonder storingsgevoelige moderniteiten als common rail, dual mass flywheel, EGR, luchtmassameter of roetfilters. Corolla diesels met 5 ton op de teller gaan naar Afrika om daar een nieuw zwaar leven als taxi te beginnen.
Ben in 2001 over gestapt op een nieuw gekochte Mercedes CDI, prachtige auto maar man, man man, wat een storingen. Ging elke maand wel een keer in noodloop. Heb er twee gehad, erg slecht bevallen, daarna weer terug naar de oudere Toyota diesels.

Johnny66 09-05-18 | 09:37

Japan heeft geen geschiedenis van diesels .

beef 09-05-18 | 09:47

we zullen de kwa rendement en zeker energiedichtheid superieure Diesel nog hard nodig hebben. De wal keert vanzelf het schip bij onze idiote beleidmakers. Ik las laatst een mooie metafooor; ''9 vruchtbare vrouwen kunnen in theorie samen in 1 maand een kind baren''. Dit geeft mooi het denknivo aan waarmee onze bestuurders besluiten nemen als pardoes stoppen met aardgas, diesels verbieden, alles elektrisch zonder kernenergie enz.

Tsux 09-05-18 | 11:37

Het enige dat van dit artikel bij mij is blijven hangen, is Margot Robbie. Beschuitje Margot?

Reageer