Autobahn

Musk doet grote schoonmaak Tesla wereldwijd

Het is weer tijd voor een ingreep in de workforce van ene E. Musk. Zijn bedrijf heeft volgens hem last van flink wat dood gewicht en het wordt hoog tijd dat deze mensen eruit gebonjourd worden. Op niet al te vriendelijke wijze...

Musk is al een tijdje niet helemaal te spreken over de prestaties van Tesla wereldwijd, daarom grijpt hij nu in. Niet onder directe werknemers van Tesla, maar de deur staat wagenwijd open voor aannemers en onderaannemers. Ze krijgen tot maandag om te bewijzen dat ze goed werk leveren en anders is het einde oefening. 

De wijze waarop Elon dit laat controleren is best ingrijpend. De aannemers dienen voor de deadline een goedkeuring van een Tesla-werknemer te hebben. Deze werknemer zet zijn reputatie en baan op het spel om de aannemer binnen de deur te houden. 

Gelekte mail

Electrek kreeg een gelekte mail van Ol' Musky onder ogen waarin hij zijn onvrede niet onder stoelen of banken steekt. "I have been disappointed to discover how many contractor companies are interwoven throughout Tesla. Often, it is like a Russian nesting doll of contractor, subcontractor, sub-subcontractor, etc. before you finally find someone doing actual work. This means a lot of middle-managers adding cost but not doing anything obviously useful. Also, many contracts are essentially open time & materials, not fixed price and duration, which creates an incentive to turn molehills into mountains, as they never want to end the money train.

There is a very wide range of contractor performance, from excellent to worse than a drunken sloth. All contracting companies should consider the coming week to be a final opportunity to demonstrate excellence. Any that fail to meet the Tesla standard of excellence will have their contracts ended on Monday.

The number of third-party contracting companies that we’re using has really gotten out of control, so we’re going to scrub the barnacles on that front. It’s pretty crazy. We’ve got barnacles on barnacles. So there’s going to be a lot of barnacle removal.

I extended the performance evaluation deadline to provide more opportunity to demonstrate excellence, but now time is up. Please send a note to HR before Monday justifying the excellence, necessity and trustworthiness by individual (not just the contractor company as a whole) of every non-Tesla person who has badge access to our buildings or network access to our systems. By default, anyone who does not have a Tesla employee putting their reputation on the line for them will be denied access to our facilities and networks on Monday morning. This applies worldwide. Time to scrub off the barnacles. 

Thanks, Elon"

Opvallend is dat het bij dit mogelijke massaontslag niet alleen gaat om de Model 3 productie, maar om heel Tesla wereldwijd. Aan de andere kant creëert het wel flink wat ruimte voor de 400 nieuwe werknemers die het bedrijf per week wil gaan aannemen. 

Het valt nog maar te bezien hoeveel impact dit heet op de workflow binnen het bedrijf. Die aannemers zijn er waarschijnlijk niet zonder reden en als ze er ineens niet meer zijn omdat Pietje van de lunchafdeling iemand niet aardig vindt, dan kan dat zeer negatieve gevolgen hebben. Ook vragen we ons heel erg af hoeveel Tesla-medewerkers, gezien de eerdere ontslagrondes, het aandurven om hun baan op het spel te zetten voor iemand die niet eens een collega is. 

Reacties

Dlareg 07-05-18 | 11:13

Ook vragen we ons heel erg af hoeveel Tesla-medewerkers, gezien de eerdere ontslagrondes, het aandurven om hun baan op het spel te zetten voor iemand die niet eens een collega is.

Dit is precies waarom zoiets werkt. Je gaat het alleen doen als je je eigen werk niet kunt uitvoeren zonder die persoon! Als je er dan vanuit gaat dat Tesla op de belangrijke punten eigen personeel heeft zitten, zou dit een flinke uitdunning kunnen zijn.

Wat sub-sub-sub contractors worden gefilterd, je neemt alleen die mensen die echt iets toevoegen, en alle vergadertijgers houdt je buiten de deur.

elfenstein 07-05-18 | 11:28 | 1

Hier heeft ie een punt. Laat zijn verhaal eens los op een willekeurig groot bedrijf of zelfs de overheid. Al die tussenmanagers, bullshitaannemers, vergadereikels enz...
Ook zijn oplossing is best een goeie, als je eigen werknemers er niet voor willen instaan of aangeven dat een subcontractor eigenlijk niks toevoegt dan kan je er ook zonder. Eventuele problemen die je dan tegenkomt kan je beter zelf oplossen dan uitbesteden aan dead weight.

voldemort 07-05-18 | 15:12

De vergadertijgers die de mensen aannemen zitten vaak wel in vaste dienst. Het mag nooit wat kosten maar aan externe adviseurs geen gebrek. Komt vast uit een ander potje.

Johnny66 07-05-18 | 11:41

Boring , boring.....

Johnny66 07-05-18 | 11:43 | 1

15 jaar geen winst , beurswaarde van 51 .000.000.000 dollar en nog kapitaal voor enkele maanden . Nu ff geen boring , zeg maar.

Leukautootje 07-05-18 | 19:08

Ze hebben regelmatig winst behaald hoor, eigenlijk het kwartaal nadat er een automodel helemaal liep wel. De Model S draait nu winst, de Model X draait nu winst, de Model 3 draait nu quitte, binnenkort winst enz enz.

Koning Willy 07-05-18 | 11:44

Dit is een goed idee van Musk. Hiermee snijd je ook de bemiddelingsbureaus ertussenuit. In Nederland blijft er bij IT-inhuur vaak een procent of 20 hangen bij bemiddelingsbureaus voor ZZP'ers. Voor het éénmalig bijeenbrengen van vraag en aanbod.

2voor12 07-05-18 | 11:45

Heeft blijkbaar fl;ink op zijn flikker gehad van de investeerders dat zijn beloftes keer op keer onzin bleken te zijn. En nu het grote uitdunnen begint kan je nog langer op je al aanbetaalde auto wachten.
Als je hem al krijgt voor de boel ten onder gegaan is.

Graaier 07-05-18 | 11:48 | 1

Paniek maatregelen. En met een toonzetting van iemand met macht of iemand die denkt dat hij macht heeft. Het stikt van de bekende "Als ..... dan .... !". Wat een eikel die vent dat hij zo met medewerkers en leveranciers omgaat. Dit gaat hem meer kosten dan opleveren.

Dubz 07-05-18 | 13:37

Dat lijkt me niet. Wat je in jouw reactie (m.i.) mist, is de zin waarin Musk aan geeft dat hij de deadline, waarop de vele subcontractors hun zaakjes op orde moeten hebben, al ten minste een keer heeft opgeschoven, maar dat de koek nu op is.
Ik vind dit een heel gezonde manier van zaken doen. Het is erg Nederlands om niet te durven ingrijpen en dan gaat uiteindelijk je business naar de kloten. Musk evalueert en grijpt in. Zo hoort het.
Hij is echt niet op zoek naar ontslagen.

Johnny66 07-05-18 | 11:53 | 4

automotive is een vak . Een vak die decennia dan wel meer dan een eeuw ervaring als uitgangspunt heeft . Terzijde : waar het om auto''s maken gaat , herr musk.

SuperFunGuy 07-05-18 | 12:50

"een vak die". Ik zou willen dat je ophield met je gebral.

Droppot_dk 07-05-18 | 13:17

ik denk dat D. Wilman en Johnny66 een en dezelfde persoon zijn.

Johnny66 07-05-18 | 16:42

nee als antwoord op beide.

Johnny66 07-05-18 | 16:46

Geniet van de geneugten die de belastingbetaler jullie biet.

joepiedepeopie 07-05-18 | 12:15

Goed idee om alle aasgieren uit Tesla te Elimineren. Kill them Elon!

The Ugly 07-05-18 | 12:18

Dit is een beetje hoe het in autocratisch geregeerde landen ook werkt. De grote leider is onfeilbaar dus als het allemaal even niet lekker loopt dan kan het alleen maar komen door een externe 'vijand'.

Droppot_dk 07-05-18 | 13:16 | 2

Misschien volgende keer je artikeltje even in Word tikken en dan ctrl C ctrl V?

Musk doet grote schoonmaak Tesla wereldwijd (Grote schoonmaak wereldwijd door Musk/Tesla's Musk houd wereldwijd grote schoonmaak)
Het is weer tijd in een ingreep in (voor een ingreep)
Musk is al een tijdje niet helemaal te spreken (helemaal niet te spreken/niet te spreken)
goed werk leveren en anders is (komma ipv en)

Het is maar goed dat 85% van het artikel bestaat uit de gelekte brief van Musk.

Doctor Honoris Causa 07-05-18 | 13:25

Zou "houd" in uw verbetersuggestie niet met "dt" geschreven dienen te worden?

Johnny66 07-05-18 | 16:46

elkaar verbeteren impliceert een 100 procent foutloos eigen schrijfen . Kom kleuterjes , naar de inhoud .

Amazing Tukker 07-05-18 | 13:33

*zet bier en chips klaar*

Ik ben zelf ZZPer, doe contractwerk op basis van materiaal en uren. Ik kom alleen als ik uitgenodigd wordt. Ik wordt alleen uitgenodigd als er problemen zijn die employees zelf niet kunnen oplossen.
Onder Musk's stelregel zou ik gewipt worden.

Recent heb ik zelf een aantal cliënten op inactief gezet, wegens te laat betalen of onrealistische opdrachten of verwachtingen. Soms is het bedrag op de faktuur niet hoog genoeg om de frustratie te compenseren.

Dwergmaster 07-05-18 | 13:38

Lean denken in zijn pure vorm.

Klassenfeind 07-05-18 | 14:39

Goh wat een verrassing, er moet misschien tóch geld bij: www.zerohedge.com/news/2018-05-07/tes...

Don't let the fanboys hear it!

loze stijl 07-05-18 | 17:46

De man is retehelder in zijn boodschap. Jammer alleen dat hij het feitelijk zelf zover heeft laten komen. Heel verwijtbaar is dat echter niet want ook zijn dag heeft slechts 24 uur en hij heeft te geleund / vertrouwd op onderkloten in de organisatie.

Johnny66 07-05-18 | 18:04

Tja........ dan houdt alles op.

Leukautootje 07-05-18 | 19:30

Om eerlijk te zijn presteert Tesla ieder kwartaal beter dan dat de zogenaamde analisten voorspellen. Het wordt tijd dat de analisten eens een echte baan gaan zoeken en in plaats van de toekomst (verkeerd) voorspellen eens iets gaan fabriceren. Ga een fietsband plakken ofzo. Of creëer zelf een voertuig waar je mee naar je werk kan. De enige pogingen die ik heb gezien zijn de Noord Zuid lijn, nou als daar je financiën op gebaseerd zijn heb ik meer vertrouwen in Tesla.

Johnny66 08-05-18 | 09:15

''15 jaar geen winst , beurswaarde van 51 .000.000.000 dollar en nog kapitaal voor enkele maanden . Amen.

lekkeraustralie 08-05-18 | 13:02

Al die verhalen over Tesla worden zolangzamerhand een dikke incontinentie luier. Veel gezeik en het stinkt

Reageer