Autobahn
Ontwaakt, verworpenen der aarde!

Max Verstappen reageert in Peptalk op crash met Ricciardo

We hebben de korte interview-snippets direct na de race gezien, maar het wordt interessant als je iets langer bij het toch wel heftige incident van zondag stil kunt staan. Max Verstappen ging er gisteravond even voor zitten.

De race van zondag in Baku werd bij Red Bull afgesloten met een grafstemming. Na een aantal duels op het scherp van de snede tussen Verstappen en Ricciardo ging het op ruim driekwart van de race heel erg fout: de teamgenoten die met kraakverse Ultrasofts op P4 en P5 reden - en dus op weg waren naar minstens 22 punten - speelden het duurste spelletje tikkertje ooit, en ramden elkaar van de baan. Marko, Newey, Horner: allemaal waren ze laaiend, en dat hadden hun coureurs ook door.

Max Verstappen is inmiddels terug in zijn optrekje in Monaco, hij schoof gisteravond via Facetime aan bij de heren van Ziggo. Het werd een veilig gesprek vol open deuren. Wat bijdroeg aan de enorme hoeveelheid actie op de baan was de layout met de vele rechte stukken, en de straffe wind, die de verschillen tussen de auto's oppompte. In dat opzicht was het al een unieke race, en hoeven we dergelijke acties op andere circuits niet zo snel te verwachten, aldus Max, die na vier races met 18 punten de achtste plek in het WK bezet.

Minder gretig

Het bekende woord dat na China voorbij kwam, passeerde ook hier de revue: gretigheid. Volgens Max moeten hij en Dani misschien wat minder gretig zijn tegenover elkaar. Dat hij zelf ook wel doorheeft dat dat van zijn kant niet zal komen, tenzij hij harde stalorders krijgt, blijkt wel in zijn reactie op de terechte vraag van Frank Evenblij, met dezelfde strekking.

Stalorders lijken ook niet waarschijnlijk, ook al gaf Helmut Marko direct na de race aan dat de heren coureurs nu wel op glad ijs racen. Toch zal een volgende confrontatie tussen Verstappen en Ricciardo er met het drama van Baku in het achterhoofd toch minder hard aan toegaan. Dat hoopt Red Bull ook, waardoor het nog geen stalorders afgeeft.

Updates in Barcelona

Dan het goede nieuws: in Barcelona, over twee weken, brengt Red Bull een sleep updates mee. In hoeverre dit de Stieren gaat helpen om nóg competitiever te zijn voor de overwinning moet zich uitwijzen. De andere teams zitten natuurlijk ook niet stil.

Reacties

exwel 01-05-18 | 12:17

Geeft me weer een beetje vertrouwen.
Als het maar in Max zijn kop goed zit.

janalleman 01-05-18 | 14:51 | 1

Dat is inderdaad het belangrijkste, echter zou hij naar mijn mening wel iets kritischer mogen zijn. Hij heeft gelijk dat het goed is dat ze mogen racen, dat ze de grens opzoeken ook. Dat levert indd mooie tv op. Echter was het wheelbangen in mijn ogen ook al de grens over. De kans dat je een lekke band zo rijdt is gewoon te groot. Nu raken ze clean wiel tegen wiel en breekt er gelukkig aan de ophanging niets af. Maar 0.1 seconde langzamer en je raakt de barge boards en hebt een lekke band en Ricciardo is zijn downforce kwijt. Kortom, die actie was al over de grens, en vooral over de grens van Max (Ric laat aardig wat ruimte). Op dat moment had het team er in ieder geval duidelijk wat van moeten zeggen, maar ook Max had kritischer en beter na moeten denken.

Gualtiero 01-05-18 | 15:12

Het leek alsof dat wheelbangen kwam doordat Verstappen onderstuur had en juist richting de buitenkant stuurde om grip te krijgen - dus niet met de intentie om Ricciardo te raken of richting de muur te drukken. Maar goed, in dat geval blijft het zo dat hij er eigenlijk te agressief in ging.

Raider Twix 01-05-18 | 14:52 | 1

Hamilton zei het al over Max: Max denkt totaal niet strategisch: hij snapt niet dat je maat er af rossen betekent: je team van punten beroven.
Dit was waarschijnlijk gas los bij Max. Ric wilde hem uitremmen leek het.
Twee auto's kapot, 0 punten.
Zo verlies je beide.

ZiekeGarnaal 01-05-18 | 18:46

Hij zit teveel IN het moment. Dat maakt hem natuurlijk ook racer, hij wil vooraan rijden. Maar Max moet heel erg leren dat een race wordt beslist in de laatste 10 rondes ofzo, niet in de eerste 10.

Het was ook nog eens vrij dom allemaal. Ze hadden juist gebruik moeten maken dat ze teammates zijn, en het uit sync lopen van hun E-systemen moeten gebruiken om elkaar om de ronde een tow te geven, dus steeds diegene die z'n accu het volst heeft voorop, om de ander te towen. Zo kun je samen een hoger racepace aanhouden dan de rest en spaar je banden. Dan hadden ze de top samen kunnen inhalen en DAN kunnen gaan vechten.

Reageer