Autobahn

Hoera. Iedereen koopt weer dure nieuwe auto's

Na jaren van schamele uitgaven geeft Nederland weer bakken met geld uit aan nieuwe auto's. In het eerste kwartaal van 2018 gaven we gemiddeld €7.500 meer uit aan een nieuwe wagen dan in 2010. Ook werden er meer nieuwe auto's geregistreerd.

De economie die weer op volle toeren draait en het feit dat zo'n beetje iedereen aan het werk is, zorgen ervoor dat Jan en alleman met een bak geld naar de autodealers rent. In de eerste drie maanden van 2018 steeg het aantal verkochte nieuwe auto's met veertien procent. Dat was niet het enige stijgpuntje, ook de prijs van de auto's was flink hoger. De omzetstijging van de dealers kwam daardoor op achttien procent. Nu horen we u denken 'ja, dat komt omdat alle auto's duurder geworden zijn', maar ING en VWE berekenden dat leasers (47% van de nieuwe auto's) en kopers voornamelijk in een duurder segment aan het winkelen zijn.

Tijdens de crisis kocht iedereen die zich nog een auto kon veroorloven het liefst een klein gebakkie. De gemiddelde aanschafprijs kelderde tot €24.000. Inmiddels wordt er weer veel meer gespendeerd, waardoor de gemiddelde auto nu €32.500 kost. Vooral procentueel ziet die stijging er spectaculair uit: vijfendertig procent. De onderzoekers plaatsen wel een kanttekening: de stijging komt deels door hogere BTW en BPM op de auto's.

Merken die het meest profiteren van de stijging in uitgaven zijn VW, BMW en Opel. Vooral die eerste twee zien hun omzet in een jaar met bijna veertig procent toenemen. De Duitsers doen het sowieso goed, de eerste vier merken in de lijst zijn oosterburen. Pas op plaats negen en tien staan de niet-Europese merken Ford en Kia.

Top 5

In de verkooptoplijst vallen vooral de grote zakensedans op, die door hun hoge aanschafprijs goed zijn vor grote omzetten. Toch weet VW door enorme afzet drie plaatsen in de lijst op te eisen. 

Daarnaast is het interessant om te melden dat de omzet in elektrische auto's de afgelopen drie maanden is verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toen werd er €121 miljoen gespendeerd in de uitstootloze lage bijtellingklasse, nu is dat €240 miljoen.

WLTP

ING waarschuwt voor een donkere periode die in aantocht is met dank aan de nieuwe uitstoottest WLTP. Door de realistischere meetmethode komt de CO2-uitstoot van veel auto's veel hoger te liggen dan voorheen. Aangezien de BPM in Nederland wordt gebaseerd op de uitstoot, kan dat een negatief effect gaan hebben op de prijs van nieuwe wagens. De minister van Financiën heeft echter beloofd dat de nieuwe regelgeving door de overheid niet als cashcow gebruikt gaat worden. Het is echter maar afwachten wat er met de BPM gaat gebeuren zodra alle auto's opnieuw getest zijn. Bijkomend nadeel is dat de WLTP in september 2018 ingaat en BPM-aanpassingen op zijn vroegst in januari 2019 gaan gebeuren. In het tussenliggende kwartaal kan het dus erg duur worden om een auto te kopen.

Reacties

cneaker 25-04-18 | 14:11

Is het dat er grote aantallen nieuwe auto's worden verkocht, of is het dat een nieuwe picanto met wat opties tegenwoordig al 17-18K doet?

rifraf 25-04-18 | 14:12

Volgende piek weer over 7 jaar

watergeus 25-04-18 | 14:34

Nu is het wel zo dat alle auto's hier enorm duur zijn.

John McClane 25-04-18 | 14:45 | 1

Misschien had ik beter moeten opletten op school of moet ik harder werken, maar ik kan me dus echt niet voorstellen dat je even een BMWtje van dik 80K gaat halen. Maar het gebeurt dus wel, al zal een groot deel lease zijn, denk ik.

TheEgg 25-04-18 | 15:12

Geen van beiden. Je had lid moeten worden van een politieke partij en daarna al je principes opzij moeten zetten. Als GL-er begin je dan een "milieu advies bureau", een PvdA-er begint een integratie advies bureautje, etc
Er worden voldoende klusjes uw kant op geschoven om meerdere Balkenendes te verdienen.

TheEgg 25-04-18 | 15:09 | 1

En we gaan werken met een realistische meetmethode. Dat wordt leuk. ineens zijn al die amechtige ondergemotoriseerde "eco"-autotjes helemaal nier meer zo zuinig ten opzichte van hun beter gemotoriseerde broertjes.

Carnage_pinata 25-04-18 | 17:01

Dat is iig alweer toekomstige winst ten opzichte van de 900 cc tCe clio's en dergelijke turbopropjes. Ik zie dingen graag positief

olakase 25-04-18 | 17:28

Is er info beschikbaar over de financiering van de auto's? Steeds meer (privé) lease, leningen etc?

lekkeraustralie 26-04-18 | 16:01

Een golfje voor Bijna 35,000 euro ? Ik blijf hier. Was ik toch al van plan en nee ik heb geen Golf nodig. Dat zijn echt geen normale prijzen.

Reageer