Autobahn

Illegaal elektrisch afval massaal in occasions naar Afrika gesmokkeld

Oude auto's die naar Afrika worden geëxporteerd blijken massaal gebruikt te worden als pakezel voor elektroschroot, dat om de een of andere reden niet in Europa gerecycled wordt. Dat beweert een gisteren verschenen studie.

Mooie westerse reflex: heb je afval dat je hier niet kwijt kunt of wilt, dump het dan in de derde wereld. Zo'n 70 procent van de naar schatting 60.000 ton aan elektrisch afval dat Nigeria in 2015 en 2016 binnenkwam, kwam mee in te importeren auto's. Dat beweert de United Nations University, in een rapport dat gisteren gepubliceerd werd.

Het meeste afval werd in de papieren omschreven als 'household goods' of 'personal effects', toen het de haven van Lagos binnenkwam. Volgens de conventie van Basel en Europese wetgeving hadden de spullen in hun markt van herkomst verwerkt moeten worden. Meer dan driekwart kwam uit Europese havens, waarbij Rotterdam zo'n 8 procent voor zijn rekening nam.

En zo blijken auto's opnieuw praktische muilezels: vanuit Mexico werden eerder nieuwe auto's ingezet om drugs te transporteren. Ook bleek Afrika in het verleden een gretig afnemer van vieze diesel. Bent u verbaasd?

Reacties

Wees_eens_creatief 20-04-18 | 09:08

Ach, een variant op spiegeltjes en kraaltjes..... lekker man

jemagookniksmeer 20-04-18 | 09:29 | 1

Dit gebeurt al sinds jaar en dag. Auto's worden volgepakt met afgedankte huishoudelijke apparatuur en vervolgens dichtgelast.
De apparatuur gaat in die landen gewoon nog een ronde mee, en mocht dat niet meer lukken, dan is de oud-ijzer prijs daar ongeveer hetzelfde als hier, dus relatief gezien heel hoog.
Volgens mij is dat een win-win-win situatie:
Winst voor de westerse samenleving omdat afvalstromen worden verminderd en de dure afvalscheiding in Nederland wordt omzeild.
Winst voor de Afrikanen omdat ze goedkoop apparatuur kunnen inkopen en geld kunnen verdienen.
En winst voor het milieu omdat spullen een langere levenscyclus hebben.

GoedenMorgenDezeMorg 20-04-18 | 10:22

oh gelukkig maar dan, ik ga weer ff pitten, ben ik lekker wakker op de vrijmiborrel straks

theo-is-dood 20-04-18 | 11:38 | 1

Sinds wanneer is een tweedehands koelkast elektroschroot? Al tientallen jaren wordt er op de achterbank van een oude Toyota die naar Afrika gaat op de achterbank een tweedehands koelkast gelegd. Supersnugger van de Verenigde Naties dat ze daar na veertig jaar ineens problemen van gaan maken.

Lt-Kol Kilgore 20-04-18 | 15:07

niet alleen koelkasten alles wat in die toyota past wordt er in geduwd, het is gewoon een container op wielen.

Lt-Kol Kilgore 20-04-18 | 14:59

Noemen ze dit nieuws, ? dat is al meer dan 20 jaar aan de gang die handel.

Reageer