Autobahn

Chiron-klanten continu bespioneerd door Bugatti

Waar Jan Modaal zelf moet ondervinden wanneer zijn auto stukkende is, weet je dat je rijk bent als Bugatti je belt om te vertellen dat ze zien dat je Chiron te weinig lucht in de banden heeft. 

Bugatti geeft hun Chiron-klanten de mogelijkheid om het onderhoud van afstand te regelen. Dit is niet nieuw en iets dat bijvoorbeeld Tesla ook doet. Maar de verkoper van hypercars brengt dit naar een nieuw niveau: klanten kunnen zich inschrijven voor een service waarbij er iemand vanaf afstand de auto op 10.000 punten blijft controleren.

Wanneer de klant het goed vindt, sluit Bugatti de Chiron aan op een mobiel netwerk via welke de auto continu statusupdates stuurt. De data wordt verzameld op het hoofdkwartier in Molsheim in Frankrijk. Daar interpreteert een werknemer de data van bijvoorbeeld de motor, lichten, remmen, banden, infotainment en nog veel meer in real-time

Wanneer er iets mis is krijgt de klant een belletje waarin verteld wordt dat de beste rijke man bijvoorbeeld de banden moet oppompen omdat hij anders zal crashen. Als er iets serieuzers aan de hand is zoals een lege sleutelbatterij, dan gaat er een flying doctor op pad die het probleem ter plekke oplost.

"With our telemetry system, we can provide our customers with assistance in all technical matters related to their Bugatti, at any hour of the day and, if necessary, also of the night," aldus hoofd sales Hendrik Malinowski.

Bugatti weet overigens donders goed dat bij deze vorm van spionage de nodige privacy geschonden wordt. Daarom laten ze de klanten van tevoren expliciet toestemming geven om de data in te zien. Als kleine extra service wordt er intern een limiet gelegd aan het aantal mensen dat met de gegevens werkt.

Reacties

KoffieDikKijken 17-04-18 | 15:54

En wat als je met 250+ over de autosnelweg rijdt? Krijg je dan ook een telefoontje ?

ikhebgeennaam 17-04-18 | 16:13 | 2

Waarschijnlijk staan de meeste Chirons toch in een garage om zo af en toe een rondje mee te rijden. Zal weinig kapot aan gaan

Beffel0Bill 17-04-18 | 18:05

Yep
Telemetrie over stilstaan in garage is super spannend

loze stijl 17-04-18 | 18:22

Juist met stilstaande hypercars is het belangrijk om de banden goed op spanning te houden om 'vierkante' banden te voorkomen. En zorgvuldig het onderhoudsschema te volgen. Zegt het boekje dat de distributieriem elke 60.000 km of 3 jaar vervangen moet worden? Doe dat maar gewoon want het kost een beste duit maar een kloppend onderhoudsboekje is in deze categorie letterlijk goud waard.. Ik als simpele ziel zal denken: ja, nou.... die Chiron staat toch stil in een hoekje als belegging.... Zou ik hem ooit aanbieden bij Bonhams om te veilen dan laat ik alsnog een grote beurt uitvoeren, rondje nieuwe rubbers, halve tank verse benzine er in , nieuwe accu ook desnoods en hoppa.. Helaas schijnt dat zo niet te werken . De wereld op zijn kop.
Overigens werkt het in de ( burger) luchtvaart al heel lang zo.
Tijdens elke vlucht wordt er continu technische data over het betreffende toestel naar de fabrikant en/of luchtvaartmaatschappij gestuurd en liggen de te vervangen onderdelen al klaar voor de kist landt.

casteleinos 17-04-18 | 18:07 | 1

spi·o·na·ge (de; v)
"het stiekem onderzoeken en achterhalen van (staats)geheimen"

Gaat het stiekem? "nee"
Heeft de eigenaar toestemming gegeven? "Ja"
Wordt dit drie keer in het stuk verteld? "Ja"
Is het dan spionage? "Nee"
Is dit artikel dan compleet overboden? "Ja"
Is de titel van dit artikel een debiele clickbait? "Ja"
Is dit artikel toonaangevend voor de kwaliteit die Autobahn te bieden heeft? "Jazeker"
Kunnen jullie voortaan betere kwaliteit artikelen schrijven? "Hoogstwaarschijnlijk niet"

loze stijl 17-04-18 | 18:32

Je hoeft hier niet persé te komen hoor....

Reageer