Autobahn

Ol' Musky pompt €100 miljoen in eigen Boring Company

Elon Musk opereert vrij letterlijk op drie niveaus: in de ruimte met SpaceX, op het aardoppervlak met Tesla en SolarCity en onder de grond met The Boring Company. Laatstgenoemde heeft een financiële injectie gekregen, grotendeels uit eigen zak van de baas.

Toen Ol' Musky eind 2016 bekend maakte tunnels te willen gaan graven, en meteen met een uiterst Muskiaanse naam voor zijn bedrijf kwam, wist niemand of hij nou serieus genomen moest worden of niet. Die vraag lijkt gaandeweg steeds duidelijker met 'ja' beantwoord te kunnen worden: in een investeringsronde werd $113 miljoen opgehaald, zo maakte The Boring Company bekend via het verplichte papierwerk bij de financiële toezichthouder. Extern geld zit hier niet bij: 90% komt van Musk, het andere deel van een dertigtal werknemers van het eerste uur. Kennelijk bleek de verkoop van hoedjes en vlammenwerpers toch niet helemaal kostendekkend.

Musk, die zegt slechts twee procent van zijn tijd in The Boring Company te stoppen, presenteerde al een aantal tunnelplannen voor urbane gebieden en beweerde een mondelinge goedkeuring te hebben voor tunnels in Washington DC. Ondertussen graaft hij al druk onder het parkeerterrein van SpaceX en heeft hij voornemens half Los Angeles te ondergraven. Daarnaast is The Boring Company in de race voor een tunnelverbinding tussen het vliegveld en het stadscentrum van Chicago.

Social

Een verdienmodel, behalve in merchandise, merchandise, zien we vooralsnog niet, maar dat is ook minder pregnant als je een miljardair aan het roer hebt staan, die je bedrijf af en toe eens een miljoentje of honderd toeschuift.

Het zou ons overigens niet verbazen dat als The Boring Company ooit van de grond komt, de core business eerder gewoon klassieke tunnels voor metro's zal worden, en niet de futuristische karretjes waarmee je te voet of per Tesla met 200 per uur van A naar B gaat.

Reacties

Tisnietanders 17-04-18 | 11:12

Ik heb half het vermoeden dat de Boring Company de praktische uitdagingen van de hyperloop moet oplossen. Immers, onder de grond is de kans op het imploderen van een near-vacuum een stuk kleiner. Onder de grond zijn de grondprijzen een stuk lager. Als je onder de grond een lange tunnel boort en je stopt daar een verbinding in, dan is dat veel duurzamer dan een gebouw boven de grond.
Verder zou ik het niet heel erg weten, aangezien het nou niet echt makkelijk geld verdienen is onder de grond. De risico's zijn hoog, voorlopig zie ik niet dat hij met tech komt die het allemaal een heel stuk goedkoper en makkelijker maakt en de vraag is over het algemeen laag.
Er is nog één andere verklaring. Musk is geobsedeerd door het vergaan van de beschaving, daarom wil hij ook een alternatieve kolonie op Mars neerzetten, zodat de kennis en beschaving bij een eventuele ramp gehandhaafd blijft. Veeeeeel tunnels boren zou helpen bij het overleven van de beschaving in geval van een grote ramp.

Rhenium 17-04-18 | 12:32

Was ik maar fabrikant van geldpompen geworden, dan had ik aan Musk een goede klant gehad!

Reageer