Autobahn

FIA verwacht dat Verstappen zich gaat gedragen

FIA race director Charlie Whiting verwacht dat Max Verstappen wat voorzichtiger moet gaan racen in de aankomende races. Dit naar aanleiding van de penalty die Max kreeg na de crash die hij had met Vettel afgelopen weekend.

Verstappen tikte Vettel in een spin in de laatste fases van de race. Hierdoor kreeg de Nederlandse coureur een penalty van tien seconden waardoor hij niet op de vierde, maar op de vijfde positie eindigde. Max staat hierdoor op een totaal van vijf penalty punten waar twaalf punten hem verbannen van een race. Daarom denkt Whiting dat het wellicht verstandig is als de jonge racer  een beetje rustiger aan doet. 

"There probably is a little bit of criticism but that's what the penalty points are for. They are there to make an habitual offender take notice. He's got five points now, so he's going to be more careful I would say." aldus Whiting.

Het verzetje dat Verstappen vorige week had met Hamilton, werd wel onderzocht, maar daarvoor kreeg de Nederlander geen extra penalty punt. "The stewards have done their bit I don't think there's any necessity for that, he made a mistake, which he got penalised for."

Teambaas Horner neemt het als vanouds weer op voor zijn coureur. Hij denkt dat Max zeker zal leren van zijn fouten en zijn rijstijl zal aanpassen in de toekomst: "He's a phenomenal talent, he's smart enough to recognise areas that he needs to work on, I've got no doubt that he'll address that."

Maar max moet nog tot 29 juli dit jaar voordat er weer punten van zijn naam verdwijnen. De eerste twee punten kreeg hij namelijk vorig jaar op 30 juli tijdens de GP van Hongarije, toen hij zijn teamgenoot Daniel Ricciardo een zet gaf. Deze zullen na de race van dit jaar verwijderd worden. 

Reacties

Mali 16-04-18 | 14:18 | 1

Hij heeft gewoon betere coaching nodig. En nee, dan bedoel ik niet van Jos.

exqueeseme 16-04-18 | 15:29

Dat zijn jouw woorden. Tot op heden heeft Jos het nog niet zo slecht gedaan als je ziet waar Max nu staat. Grote woorden voor een klein mannetje.

Sinclair 16-04-18 | 14:25 | 11

Mensen als Hammilton en Vettel moeten ook leren accepteren dat er op sommige momenten er ook anderen sneller kunnen zijn en niet zo direct bij hun eigen fouten de deuren dichtgooien.

Dat Max door het gras ging bij de inhaal actie op Lewis was omdat Lewis ineens een beweging naar rechts maakte, alsook de vorige keer Max hem al voor was tijdens het inhalen maar gas bij gaf om er naast te blijven ondanks de mindere ruimte die hij kreeg.
Bij Vettel gister liet Vettel gewoon een gat vallen. OK, Max was dan iets te gretig om er direct gebruik van te maken en had de auto niet helemaal onder controle maar Vettel kreeg via grip de lijn van de bocht alsnog terug toen Max er al naast zat.

KapiteinKlein 16-04-18 | 14:50

Het was Max eigen schuld gister, bij Hamilton en Vettel. Hamilton maakte zich gewoon slim breed, waardoor Max wel uit moest wijken. Max had daar veel beter even kunnen wachten met inhalen, want sneller was hij toch wel. Daarnaast kan het best dat Vettel de deur dichtgooit, maar dat had Max van mijlenver aan zien kunnen komen en dat is ook het goedrecht van Vettel.

De race in Bahrein was van beide coureurs niet handig. Maar dat Hamilton in moet houden is natuurlijk onzin, beide zijn coureurs die vechten voor veel punten, dan laat je de ander er zo makkelijk voorbij gaan.

KapiteinKlein 16-04-18 | 14:50

Dan laat je de ander er niet zo makkelijk voorij gaan.*

exqueeseme 16-04-18 | 15:31

Lewis maakte geen beweging naar rechts maar als je op hoge snelheid door een bocht rijdt loop je vanzelf naar buiten. Hoe goed ik Max ook vind hij wist dat het daar vies was. In het geval van Vettel had hij zijn geduld even moeten betrachten met nog zoveel rondes te gaan en het dusdanig grote snelheidsverschil. Maar goed gedane zaken nemen geen keer.

Onderbuik 16-04-18 | 15:35

Ik denk inderdaad dat zowel Vettel als Hamilton het moeilijk kunnen verdragen als ze ingehaald worden.
De inhaalactie van Riccardo op Bottas was bij Hamilton waarschijnlijk ook in tranen geëindigd.(een crash dus).
En Vettel heeft erg de neiging om mensen af te knijpen. Zie ook vorig seizoen toen max glad na de start in de Ferrari sandwich kwam. Ook toen zat Vettel af te knijpen.

Onderbuik 16-04-18 | 15:37

Ricciardo

ZiekeGarnaal 16-04-18 | 15:49

Hamilton ging niet naar rechts, verstappen zat aan de buitenkant, waar het niet kan. Bij Vettel remde ie veel te laat. Beiden zijn gewoon 10000% aanrekenbare fouten. Vond Max zelf ook.

Onderbuik 16-04-18 | 15:55

Hamilton maakte volgens mij wel degelijk een korte (schijn) beweging naar rechts.
Desondanks was max op beide punten te gretig.

Onderbuik 16-04-18 | 16:02

Grappig is wel dat Max niet bang is voor de gevestigde orde.
Nu alleen even wat meer geduld hebben.

ZiekeGarnaal 16-04-18 | 16:25

Tijd voor een nieuwe bril.

Onderbuik 16-04-18 | 16:29

Ja is je bril vies?

Sinclair 16-04-18 | 19:26

kijken op 2:20, Lewis maakt even een plots beweging naar rechts
nos.nl/video/2227413-samenvatting-gra...

DanEngels 16-04-18 | 15:26

F1 bestuur is een club van ouwe wijven!

Eagle0511 16-04-18 | 15:42

Tja, lukken beide acties wel dan komt iedereen weer superlatieven te kort en worden de bloemen met bossen tegelijk in zijn reet gestoken. Allemaal blablabla. Zit momenteel ff tegen. Komt allemaal wel weer goed.
Ricciardo was net zo ongeduldig bij Bottas. Bij de allereerste mogelijkheid die zich aandiende (was het wel een mogelijkheid?) wurmde hij zich er langs. Het was echt millimeter werk en dankzij Bottas (die op het moment supreme niet verder instuurde) liep het goed af. Dan heeft iedereen het ineens over de superieure inhaal kwaliteiten van Ricci en dat MAx daar nog wat van kan leren. Ook weer allemaal blablabla. Dit had net als de actie bij Vettel helemaal verkeerd af kunnen lopen.
En verrassing: zowat iedere actie in F1 (zeker bij gelijkwaardige coureurs in enigzins vergelijkbare autos) KAN verkeerd aflopen. Het vind plaats onder snelheden die wij ons niet voor kunnen stellen, met marges zo dun als een vloeipapiertje. Dus de ene keer gaat het goed, de andere keer gaat het fout. En nu loopt het een paar keer achter elkaar fout voor Max. Botte pech. Volgende keer beter.

Berbaar 16-04-18 | 15:59

Kijk ome Charlie gaat zich er mee bemoeien da's mooi.
Die heeft voorafgaand aan het raceweekend altijd een gesprekje met de stewards dus Maxje kan er op rekenen dat hij voorlopig onder het vergrootglas ligt.
Wie niet luisteren wil moet maar voelen, dat hebben Maldonado en Grosjean ook mogen ondervinden.

deemo 16-04-18 | 16:17 | 1

Ze lieten hem bewust in de val lokken
Misschien een toeter op de auto dat je wil inhalen.
Er zijn wel honderd voorbeelden van stom handelen en die zijn allemaal boven de 25 jaar.
En nu wordt er ontzettend drukte om gemaakt.
Max weet het zelf ook , maar het is wel tekenend dat iedereen hem wil afbranden.
Over de start hoor je niemand.

ZiekeGarnaal 16-04-18 | 16:24

Wat een hoop onzin bij elkaar. Max reed gisteren een sterke en goede race, tot op het moment dat hij het in 2 rondes verkutte voor 'm zelf. En een goede start is exact 0,0 niets waar, als je het verderop verprutst.

Verder wil ik wel eens horen hoe hij 'bewust de val ingelokt is'.

Memek 16-04-18 | 18:01

Max had alle ruimte en tijd om Vettel na die bocht voorbij te gaan, hij zat er al helemaal bovenop, en Vettel had geen banden om te verdedigen. Waarom dan zo'n actie inzetten op een plek waar het evt. mis kan gaan. Gaat het goed, dan heeft hij een wereld move gemaakt, maar het risico is te groot. Max had deze race ver op het podium, wellicht op de boven trede kunnen eindigen, als hij alleen maar een twee of drie tellen zijn gretigheid de baas zou zijn geweest. Hij heeft zijn fout toegegeven en zich direct verontschuldigt bij Vettel, en zijn strafpunten genomen. De zaak is daarmee klaar; jammer de volgende keer beter.
Hij zal heus wel begrijpen dat hij veel beter kan dan dit soort onnodige stunts. Geharde racers als Vettel, Raikkonen Alonso en Hamilton e.d. gaan echt niet zomaar aan de kant, niet alleen voor Max maar ook onderling geven ze elkaar geen duimbreedte toe. Het is dus niet persé een zaak tegen Max alleen.

Tapioca pudding 16-04-18 | 20:15

Het wordt gewoon weer tijd dat Ham en Vet elkaar in de haren vliegen en elkaar tikjes op de baan uitdelen. Dat hebben we vorig jaar vaak genoeg gezien en niemand die het had over jeugdige onervarenheid. Het zal in ieder geval de aandacht even afleiden.

lekkeraustralie 16-04-18 | 21:05

stoute jongen ! Je mag meereesen maar het is niet de bedoeling dat je de optocht verstoord. Kop dicht houden en volgen. Vroeger mocht je graag lekker inhalen en zo maar dat hebben we er al mooi uitgetrapt. nu de laatste restjes nog en dan doe je Keurig wat wij willen voor de reclame inkomsten.

Reageer