Autobahn

Daniel Ricciardo wint de Grand Prix van China!

Ricciardo heeft de Grand Prix van China op magistrale wijze op zijn naam geschreven. De Red Bull-coureur wisselde tijdens de safety car-fase naar de softs en nam in de slotfase iedereen te grazen. Toch zal er vooral nagepraat worden over de acties van Max.

Het leek in Shanghai uit te draaien op een tactisch steekspel tussen Mercedes en Ferrari. Valtteri Bottas ging bij de start naar P2 en stopte een ronde eerder dan Sebastian Vettel. Daarmee won hij voldoende tijd om de koppositie over te nemen. Ferrari koos er vervolgens voor om Kimi Raikkonen te slachtofferen. Hij reed lang door op kop en hield daarmee Bottas nog even op, maar dat was niet voldoende om Vettel weer in stelling te brengen.

Het venijn zat 'm in de staart. Uitgerekend een aanvaring tussen Toro Rosso-rijders Brendon Hartley en Pierre Gasly hielp Verstappen en Ricciardo in het zadel. Gasly remde simpelweg te laat en reed zijn teamgenoot aan. De safety car moest de baan opkomen om de brokstukken op te ruimen en Red Bull maakte daar gebruik van door beide rijders op vers, zacht rubber te zetten. Mercedes en Ferrari kozen ervoor om door te rijden op de oudere mediums.

Bij de herstart begon het spektakel pas echt, al leek er voor koploper Bottas geen vuiltje aan de lucht. Hij pakte meteen twee seconden op Vettel, op dat moment gevolgd door Lewis Hamilton, Verstappen, Raikkonen en Ricciardo. De Australiër deelde de eerste tik uit door nog voor het activeren van DRS uit de slipstream van Raikkonen te duiken.

Verstappen versus Hamilton

Verstappen nam een paar bochten later teveel risico in zijn poging om Hamilton te verschalken. Hij wilde buitenom gaan in een van de snelle bochtencombinaties in de tweede sector, precies waar zijn Red Bull zo sterk is. Hamilton hield echter zijn lijn en duwde de Nederlander daarmee van de baan.

Dit was achteraf het moment waarop Verstappen zijn kansen op de overwinning verspeelde, want niemand minder dan teamgenoot Ricciardo profiteerde van zijn slippertje. Hij gaf de jonge Nederlander vervolgens een masterclass inhalen, want in de hairpin was er wel voldoende ruimte om de regerend wereldkampioen te verschalken.

Verstappen passeerde Hamilton even later alsnog, maar het lukte hem helaas niet de rust in zijn hoofd te hervinden. Nadat Ricciardo ten koste van Vettel doorschoof naar P2 opende ook Verstappen zijn hernieuwde jacht op het podium. Hij was daarbij opnieuw veel te gretig. Ja, Vettel liet wat ruimte in de hairpin, maar Verstappen moest van te ver komen om hem daadwerkelijk in te kunnen halen.

Bekijk hieronder de touché tussen Verstappen en Vettel:

Het resultaat? Opnieuw een aanvaring voor Verstappen, die Vettel in de rondte tikte en ook zelf spinde. Max gaf in eerste instantie de schuld aan Vettel, die zich verremd zou hebben en opeens de deur dichtgooide. De wedstrijdleiding oordeelde echter anders en gaf hem een tijdstraf van 10 seconden. 

Terug naar de kop van het veld, want daar liet Ricciardo zich niet van de wijs brengen. Ook Bottas moest aan de overwinningsdrift van de Red Bull-rijder geloven en kon niet anders dan genoegen nemen met de tweede plaats. Raikkonen was de 'lachende' derde door rustig te blijven in alle chaotische taferelen om hem heen.

Verstappen kwam als vierde over de streep, maar kreeg er 10 seconden bij en dat kostte hem een plekje aan Hamilton. Daarmee bleef de schade in dat opzicht relatief beperkt, al zal onze landgenoot zichzelf eens goed in de spiegel moeten kijken. Moet je wel altijd het maximale risico willen nemen als dat je nu opnieuw veel punten kost?

Nico Hülkenberg werd best of the rest op de zesde plaats, gevolgd door Fernando Alonso, die een puike race reed in de McLaren. De Spanjaard klopte in de slotfase aan bij Vettel en verwees de Duitser met een fraaie inhaalactie terug naar P8. Carlos Sainz en Kevin Magnussen maakten de top 10 compleet.

Social

Reacties

Ome Gijs 15-04-18 | 09:58

Hij bouwt lekker verder op zijn onbetrouwbare reputatie op deze manier.

Cinemaniak 15-04-18 | 10:07

De wagen van Max is gewoon niet sterk genoeg. Zijn dikke nek weegt te zwaar, dan schiet het niet op he.

EvilGemini 15-04-18 | 10:11 | 1

Iedereen schijnt te vergeten dat Max nog maar 20 is,. Zijn jeugdige overmoed brengt ons vaak fantastische inhaal momenten maar soms ook te risicovolle moves terwijl dan wat meer geduld een beter resultaat geeft. Het zij hem vergeven.

Movvy 15-04-18 | 10:23

klopt,meeste rijders rijden daarom GP2 en leren daar veel uit.(zijn toruwens mooie races in gp2 met soms erg veel agressie)maargoed max leert het dus op de harde manier in F1.(of ik hoop in ieder geval dat ie eruit leert)

Klepstoter 15-04-18 | 10:11

Reputatieschade voor Max dit.

2Alabama 15-04-18 | 10:21 | 1

we hebben een fantastiche race gehad om naar te kijken, met veel actie, en dan heb je de azijnzeikers hierboven die blijkbaar nog balen van het nederlands voetbal, zonder Max, win or lose, zijn die races slaapverwekkend,

UncleAlbert 15-04-18 | 11:39

Ik kan me niet voorstellen dat je geniet als je ziet dat Max zijn kansen volkomen onnodig verpest, niet 1 keer maar 2 keer.

Berbaar 15-04-18 | 10:21 | 1

Wat een fantastische race van Ricciardo!!
Als Max naast het talent ook het verstand van zijn moeder had gehad dan had hij deze makkelijk kunnen winnen.
Maar hij moet het helaas met net zo weinig hersencellen als zijn vader doen.
2 incidenten die nergens voor nodig waren en Danny Ric die eventjes laat zien hoe je wél inhaalt en het maximale resultaat haalt als je een gelukje met de safetycar hebt.
Die heeft na dit seizoen de keuze uit Merc, Ferrari of Red Bull, well done!!

exqueeseme 15-04-18 | 10:33

Had jij maar de helft van de hersencellen die Max heeft. Man wat een zuur leven moet jij leiden. Je plempsels hier en op GeenStijl doen het ergste vermoeden. Toetsenbordridder.

exqueeseme 15-04-18 | 10:31 | 2

De reacties waarvan je wist dat ze zouden komen. Zoals hij zelf al stelde heeft hij het zelf verprutst. Jammer maar helaas ik heb wel een leuke race weer gezien. Dat was al weer even een tijd geleden. Van start tot finish.

2Alabama 15-04-18 | 10:37

Exactly! het lijk wel alsof al die ikea-bankzitters hier zich persoonlijk in hun ego aangetast voelen omdat Max niet gewonnen heeft, terwijl hij doorgaans de enige is die een race de moeite van het kijken waard maakt, ongeacht waar 'ie eindigd, ik bedoel, zijn er echt mensen die iedere week inschakelen om te zien wat een Stoffel doet, of opa Alonso? Nee, en van huilstruiken als Vettel en prinsesje Hamilton zijn de zure reacties na een race doorgaans leuker om te zien dan wat ze presteren op de baan.

GOEM 15-04-18 | 21:55

Vorige week Bahrein was ook best een interessante race. Zonde dat Max vandaag een podium vergooit, maar ik denk dat we nog een heel interessant seizoen gaan krijgen. Alles ligt nog helemaal open en af en toe ineens verassende namen/teams voorin.

Memek 15-04-18 | 10:51 | 3

In deze race is het verschil tussen beide Red Bull drivers wel erg duidelijk, geworden. Ricciardo wint op lef en race inzicht, Verstappen verliest op lef en een compleet gebrek aan beheersing.
De laatste zal wel zeggen dat het allemaal andermans schuld is, maar hij doet er ook niets aan om zijn reputatie bij de top drivers positief te houden. Hamilton (weer) en Vettel zullen niet zo happy zijn.
Goed bij racen hoort dit soort drama , maar Verstappen begint te irriteren. Hij mag overigens nog even na de wedstrijd naar de stewards om daar hun 'waardering' in ontvangst te nemen.

Gualtiero 15-04-18 | 11:02

Verstappen heeft zijn fout toegegeven en is na de race direct naar Vettel gelopen om zijn excuses aan te bieden.

De_Rokjesman 15-04-18 | 14:09

"een compleet gebrek aan beheersing"

Je rijdt de race bovengemiddeld en je maakt daar een of twee fouten bij, is dat dan 'een compleet gebrek'? Volgens mij is het een licht gebrek, want hij probeerde net te veel. Een compleet gebrek betekent overal brokken maken.

ZiekeGarnaal 16-04-18 | 07:57

Correctie; van de drie races verpruts je er 2 met domme onnodige fouten. Daarmee help je zelf 2 podiumkansen om zeep. Verder verpruts je ook nog een qualifying.

Dat iets meer dan bovengemiddeld rijden en 2 fouten maken.

Gualtiero 15-04-18 | 10:56

Verstappen had deze kunnen winnen, jammer! Een 1-2tje voor RB was ze gegund. Ondanks dat gewoon wéér een mooie race.

UncleAlbert 15-04-18 | 11:35 | 1

Als je constant de hemel wordt ingeprezen vanwege je inhaalacties dan ga je op een gegeven moment denken dat je god bent. Tijd voor Max om eens diep adem te halen en weer met beide benen op de aarde terug komen. Ricciardo heeft wel die volwassenheid getoond en wordt daar voor beloond.
Ik denk dat Max de huid wordt volgescholden door Horner en Marko achter de schermen. Dit is geen Formule Ford.
Azijnzeiker of niet, Max heeft het zelf onnodig verpest vandaag.

De_Rokjesman 15-04-18 | 14:11

"de huid wordt volgescholden achter de schermen"

En dit is ook geen Harkense Boys vijfde elftal. Kwestie van een goed gesprek, maar schelden heeft daar geen nut bij.

ZiekeGarnaal 15-04-18 | 12:23

Vorige race reed ie Hamilton aan, Nu vettel. Dan is Bottas de 3e op het lijstje.

aero911 15-04-18 | 14:05

ai ai ai ai :-( Niet goed dit Verstappen

Reageer