Autobahn

Max Verstappen vijfde in Formule 1-kwalificatie Shanghai, Vettel pakt pole

We gaan naar Shanghai voor de kwalificatie de GP van China. Party mode aan en gaan. Sebastian Vettel legt de hand op pole position, met zijn teamgenoot Raikkonen en de Mercedessen vlak achter hem. Max Verstappen pakt de vijfde plek.

In de laatste vrije training heeft Daniel Ricciardo zijn motor opgeblazen; hij keert terug in de pits met vlammen uit de uitlaten. Bij Red Bull Racing wordt dus keihard gewerkt om ervoor te zorgen dat Max Verstappens teamgenoot nog wel mee kan doen aan de kwalificatie. Uiteindelijk hebben de monteurs de auto van Dan op tijd klaar om een getimede ronde te zetten en verder gewoon mee te doen met de kwalificatie.

Hamilton heeft moeite om de snelheid in de auto te krijgen en moet steeds eerste twee Ferrari's voor zich dulden. Het lijkt erop dat Kimi Raikkonen de pole position gaat claimen, maar Sebastian vettel rijdt een foutloze laatste ronde waardoor hij zijn collega weet te passeren. De Mercedessen hebben dit jaar minder party mode om de auto's raketpower te geven en ze komen er niet aan. De Red Bull Racing wagens van Max Verstappen en Daniel Ricciardo komen steeds dichterbij en staan vlak achter de twee zilverpijlen.

Q1: Vettel is het snelst

De eerste die een officiële tijd zet in Shanghai is Charles Leclerc, hij zet een 1:35,189. Die tijd wordt echter snel verbeterd door Raikkonen, Bottas en Hamilton. Het drietal rijdt ruim twee seconden sneller dan de Saubercoureur. Sebastian Vettel schaaft intussen drie tienden van de snelste tijd af, terwijl Max Verstappen naar buiten rijdt om ook een tijd te gaan zetten. 

Het goede nieuws is dat Daniel Ricciardo nu, met nog negen minuten op de aftelklok, ook in zijn auto stapt. De monteurs hebben zijn auto blijkbaar gerepareerd. Ander goed nieuws komt uit de richting van Force India: de beide coureurs zijn terug en melden zich verder vooraan dan de afgelopen twee kwalificaties. Ze staan nu zesde en zevende. Op de vijfde plaats staat wereldkampioen Lewis Hamilton, die blijkbaar nog geen zin heeft om het achterste van zijn tong te laten zien.

De eerste tijd van Max Verstappen is goed voor een vierde stek. Dan is het Charles Leclerc die bij het opkomen van het rechte stuk teveel naar rechts rijdt en het kunstgras raakt. Daardoor verliest hij de controle over zijn Sauber Alfa, maar hij weet de auto netjes te redden.

Daniel Ricciardo rijdt naar buiten als iedereen zijn tijd al heeft gezet en hij heeft daardoor een compleet leeg circuit voor zich liggen. Hij rijdt een 1:33,877 wat net genoeg is om zich voor de tweede kwalificatie te plaatsen.

Out: SIR, GAS, STR, LEC, ERI

Social

Q2: Daar is Hamilton weer

Het tweede kwalificatiekwartier start met Valtteri Bottas en Lewis Hamilton die meteen naar buiten rijden. De eerste een tweede tijd, maar het is niet genoeg. De Ferrari's antwoorden meteen met 1:32,286 van Kimi Raikkonen en 1:32,385 van Sebastian Vettel. 

Daniel Ricciardo rijdt de tijden van de Mercedesrijders uit de boeken met een derde tijd (1:32,688) en een vierde tijd voor Verstappen (1:32,809). Bottas plaatst zich in zijn tweede rondje tussen de twee Red Bull coureurs. 

Tegen het einde van de sessie hebben alleen Fernando Alonso en Romain Grosjean nog geen tijd gezet. Lewis Hamilton gaat er dan even echt voor zitten en zet een 1:31,914 wat hem vooraan nestelt. Hij rijdt op de soft-band. De Red Bulls besluiten om niet meer naar buiten te gaan voor een extra tijd. Valtteri Bottas verbetert zijn tijd, waardoor hij tweede staat. Raikkoenen en Vettel staan drie en vier. Nico Hulkenberg rijdt een vijfde tijd, terwijl ook Grosjean zich voor de Red Bulls nestelt. De top tien wordt afgesloten door Sergio Perez en Carlos Sainz.

De McLarens zijn weer niet goed genoeg om verder naar voren te rijden. Ook de Haas van Kevin Magnussen en de Force India van Esteban Ocon halen het niet. Brendon Hartley staat morgen op de vijftiende plaats.

Out: MAG, OCO, ALO, VAN, HAR

Social

Q3: Top ten shoot-out

Nico Hulkenberg is als eerste naar buiten, maar de rest van het veld meldt zich ook snel voor een eerste rondetijd. De Ferrari's rijden meteen naar de eerste en tweede plaats, met Raikkonen voor Vettel in een nieuw baanrecord. De Mercedessen staan derde en vierde, met Bottas vóór Hamilton. Verstappen zet een vijfde tijd, met achter hem zijn teamgenoot Ricciardo. Daarachter is het Hulkenberg, Grosjean, Sainz Perez.

De tweede en laatste poging begint met Bottas, die zijn tijd niet verbetert. Lewis Hamilton breekt zijn verbeterpoging op het laatst af. Kimi Raikkonen blijft het snelste en verbetert zijn wereldtijd met achttien duizendsten, maar Sebastian Vettel heeft nog meer en pakt de pole van zijn collega af. Ferrari on fire!

Update. Hieronder de verschrikkelijk snelle en foutloze ronde van Vettel:

Social

Reacties

Onderbuik 14-04-18 | 10:05 | 4

Ik ben benieuwd hoe de eerste ronden tussen Max en Hamilton zullen verlopen. En wat de race snelheid van redbull is op de ultrasofts.

rolandet 14-04-18 | 12:36

Ik gok zo rond de 300 kmpu :)

Onderbuik 14-04-18 | 14:10

Ja ik zocht de Nederlandse vertaling voor race pace, vandaar.
Ik denk dat "race tempo" een betere vertaling is.

ZiekeGarnaal 14-04-18 | 14:44

racetempo. Zonder spatie.

Onderbuik 15-04-18 | 07:52

Ja inderdaad, zonder spatie.

KapiteinKlein 14-04-18 | 10:34

Wel fijn dat Renault even met de neus op de feiten wordt gedrukt. 2 races een motor die niet kapot gaat? Laten we hem openschroeven! Bam, gelijk kapot..

Memek 14-04-18 | 10:46 | 1

Beide McLarens voor de Honda powered Torro Rosso deze keer en Gasly sneuvelde al in de 1e shoot-out.
Niet dat McLaren zo sterk was, maar de ophef over Bahrain is nu wat gedempt.
Red Bull meende zich te kunnen meten met Ferrari, aldus Horner, maar in ieder geval niet in de quali.........................

ZiekeGarnaal 14-04-18 | 19:36

Zowel Horner als Verstappen zelf, hadden al duidelijk gezegd dat ze het in de quali zouden afleggen, maar in de race zelf een goede kans hadden. Dus wat je zegt, klopt.

Harry Turtle 14-04-18 | 11:09

Toch wel benieuwd of Ferrari echt zo sterk is of dat ze hun hand weer overspelen en we nog ploffende motoren gaan zien. Mercedes lijkt (te) safe te spelen met oog op max 3 motoren.

Klepstoter 14-04-18 | 11:40 | 1

Is Mercedes hun Mojo kwijtgeraakt?

XaleX_2 14-04-18 | 13:46

Laten we het hopen.

Memek 14-04-18 | 11:57

De brandende vraag is race strategie. In Australië had Mercedes het bij het verkeerde eind. Ferrari nam in Bahrein gok met de banden die bijna fout afliep. En ook nu zal weer moeten blijken wie de blankste billen heeft.

I.P standing up 14-04-18 | 11:59

Hopelijk is dit niet het gevolg van de motor upgrade van afgelopen keer.
Een zien of RBs dit keer wel de race kunnen uitrijden.

gato 14-04-18 | 13:08 | 4

En nu geeft Horner dus toe, dat het wel aan de auto lag in Bahrein en niet aan Max.

ZiekeGarnaal 14-04-18 | 14:35

Nee dat doet ie niet?

Techtalent 14-04-18 | 17:15

Lost in translation

ZiekeGarnaal 14-04-18 | 19:34

Hij lult vierkant uit z'n nek, het is damage control. Er zijn 2 afzonderlijke ENGELSTALIGE interviews waarin ie duidelijk zegt dat het Max z'n fout was. Daar is geen vertaal- of interpretatiefout bij.

Reageer