Autobahn

Autofabrikanten haten elektrische modellen om meer diesels te verkopen

De Brusselse organisatie Transport & Enviroment stelt dat vrijwel alle autofabrikanten op dit moment de ontwikkeling van de elektrische auto tegenhouden omdat ze van hun bestaande voorraad diesels af moeten.

Volgens Transport & Environment had de elektrische auto al een stuk verder kunnen zijn als het niet aan die vervelende diesels had gelegen. Autofabrikanten moeten namelijk van hun bestaande voorraad af en daarom stopen ze met het ontwikkelen van de schonere, niet- (direct) fossielenverbrander. Tegelijkertijd loopt niet één fabrikant behalve Fiat, een risico om de emissiestandaard van 2021 te missen. 

Dus wat is er nu aan de hand? De regelgeving van de EU lijkt niet in gevaar te zijn, in 2021 hebben we de keuze uit meer dan 100 verschillende elektrische auto's, iedereen blij, maar toch gaat er iets niet goed. De Brusselse organisatie denkt namelijk dat we allemaal al veel eerder elektrisch zouden kunnen rijden als de autoverkopers een beetje meer meewerkten en eerder hadden ingegrepen. Nu updaten fabrikanten hun modellen een stuk minder ingrijpend, of minder vaak dan voorheen omdat ze van de huidige voorraad af moeten. Vier van de 50 best verkopende modellen zullen dit jaar vernieuwd worden. 14 in 2019 en maar zeven in 2020. En nu komt het mooiste: de Belgen geven zelf aan dat zeven updates per jaar normaal is. Je gaat je bijna afvragen of ze wel naar hun eigen cijfers kijken...

"Carmakers are shameless, crying wolf that they can’t meet their CO2 targets and blaming declining diesel sales, while pushing old, inefficient, high-performance SUVs to maximise their profits. As a result CO2 emissions are rising and their customers are hit with higher fuel bills. But the reality is almost all serious carmakers in Europe will hit their targets and avoid fines," aldus Greg Archer, clean vehicles director van het bedrijf.

Weer niet goed

Kortom, gaat alles een keer volgens de planning, is het weer niet goed genoeg. De diesel wordt in rap tempo de nek omgedraaid, dus eigenlijk is het helemaal niet zo vreemd dat fabrikanten deze zo snel mogelijk verkopen. Over een paar jaar wordt dat door ingrijpen van overheden nagenoeg onmogelijk. Maar dat daardoor de ontwikkeling van de elektrische auto expres achterblijft, lijkt ons een beetje een dom verhaal. Fabrikanten als Tesla hebben geen reet te maken met een voorraad diesels waar ze vanaf moeten, maar ook zij zijn technologisch niet veel verder dan de andere fabrikanten.

Reacties

Xirdalan 12-04-18 | 20:42

Rot toch op met die elektrische autootjes!

Patatter 12-04-18 | 20:52 | 3

Ze zijn geweldig! Mercedes heeft nu een elektrische Vito bus. Actieradius maar liefst 150 km (als je 90 rijdt)! Laadtijd slechts 6 uren! Dus als ik spullen van Amsterdam naar München breng, retour dus rij ik in in plaats van 130 90, kost bij 1658 km retour normaal 13 uren. Nu slechts 18 uren. Slechts 5 uren extra. En dan hoef ik maar 11 keer te tanken a 6 uren. Dat is dan totaal 66 uren. Dus kost me retour 66 + 18 = 84 uren. Met 10 uren rijden per dag ben ik dan in 8 a 9 dagen terug! Dan is toch geweldig?

W_F 12-04-18 | 21:32

Geweldig!, 150 km laden is 6 uur is wel 25 km/h. (Een Tesla 3 laad tot ruim 400 km/h)

ZiekeGarnaal 13-04-18 | 01:57

Op je brommer zou het nog veel langer duren. Daarom is een brommer kut. Of nee, wacht, zou elk vervoersmiddel wellicht een eigen doel hebben, en ben je een idioot als je een bus met actieradius van 150km koopt om van Amsterdam naar München te gaan rijden, en dan te gaan zitten zeiken?

De_Rokjesman 13-04-18 | 10:24

Zo'n elektrische bus is toch om zonder gezeik de milieuzones in te mogen en 's nachts te kunnen laden/lossen waar dat niet met draaiende motor mag?

Oh nee we MOETEN er natuurlijk mee naar munchen rijden en dan kan iedereen zien hoe ONGELOFELIJK ONHANDIG zo'n bus is. Tja.

janleuk 12-04-18 | 23:24 | 4

elektrische auto's gebaseerd op laden bij laadpalen zal niet de toekomst zijn. Wel hybride en waterstof in bijvoorbeeld poedervorm www.fluxenergie.nl/nederlandse-uitvin... Schijnheiligheid ten top overigens dat deuggezemel over milieu en elektrische auto's. Delven van de grondstoffen voor de accu's is zwaar vervuilend en dodelijk. Om over de 30 % snellere slijtage van de banden (fijnstof) nog maar te zwijgen.

ZomaarEen 12-04-18 | 23:56

Vergeet je niet iets?
Hoeveel zonnepanelen \ windmolens denk je dat er nodig zijn om heel snel naar EVs om te schakelen. Dat gaat niet lukken in het tempo dat de EV oprukt, dus bij je fijnstof mag je rustig nog de CO2 tgv de electriciteitsopwekking zetten.
En om maar eens wat te noemen: Het rendement van het laden van een tesla ligt bijv rond de 85%.

N3uk33nd 13-04-18 | 01:38

@janleuk
Banden en rem fijnstof is gewoon een stok waar we straks mee geslagen kunnen worden, nu nog ongeopend in verpakking.
Als straks het merendeel op EV rond zoemt, halen ze hem uit de verpakking en is er weer een nieuw argument om vooral door te blijven gaan met extra belasten.
En zodra dat ook weer uitgemolken is, verzinnen ze vanzelf wel weer iets nieuws. ( NOS had onlangs nog een proefballonnetje losgelaten, geluid van banden en motoren schijnt dodelijk te zijn)

ZiekeGarnaal 13-04-18 | 01:58

Hybride en waterstof zijn gepasseerde stations. Accu's zijn veel beter. Het gelul over delven van grondstoffen is dat; ongefundeerd geleuter en tevens incorrect. Net zoals die idioterie over banden. Onzin borrelpraat van iemand die geen idee heeft waar het over gaat.

De_Rokjesman 13-04-18 | 10:27

Ben het daar niet helemaal mee eens ZiekeGarnaal. In bergachtige landen ga je het de komende 5-10 jaar niet praktisch reddeen met puur EV, dan heb je toch een extra manier van energieopslag nodig. Dan is hybride en/of waterstof zo gek nog niet. Zie ook de proef met waterstoftreinen om dieseltreinen op ongeelectricificeerde spoorlijnen te vervangen.

Ben het op zich wel eens dat voor de massamarkt van personenauto's de EV de echte toekomst heeft, maar personenauto's is niet de gehele markt en het totale plaatje. Je kan dan niet spreken van gepasseerde stations zoals dat wel geldt voor bijvoorbeeld stoommachines.

Eigenaar_IJsland 13-04-18 | 08:20 | 2

De grootste concurrent voor diesel is LPG. Ook hier spelen de fabrikanten hetzelfde spelletje door LPG is een kwaad daglicht te plaatsen. Veel fabrikanten vermelden dat de garantie verloopt bij inbouw van LPG of ze vermelden dat de motor niet geschikt is voor LPG. En dat terwijl deze brandstof veel schoner is.

De_Rokjesman 13-04-18 | 10:30

Klopt niet helemaal, zelfs Volkswagen levert modellen zoals de Golf op gas, maar niet op LPG (maar CNG). Dan rijdt je met een speciaal ontworpen motor en is iedereen tevreden, al rijd je de miljoen km ermee. En het is net zo schoon zo niet schoner dan LPG omdat het niet of nauwelijks geraffineerd hoeft te worden.

Het probleem van LPG blijft dat je het gebruikt in een motor die er niet voor ontwikkeld is. Dat gaat lang goed maar geeft meer problemen dan benzine gebruiken of een specifieke CNG motor te gebruiken, vandaar dat men 'tegen' LPG is. Dat is wat anders dan pro-diesel.

nieuwe_Deen 13-04-18 | 12:50

Ik vermoed dat de garantie vervalt omdat bij LPG de kleppen een stukje warmer worden dan normaal. Tegenwoordig zijn de motoren best wel uitgeknepen, dus kan je er op wachten dat dat fout gaat.

lekkeraustralie 13-04-18 | 14:52

Hier buiten de stad EV rijden is lasting. De bevolking wordt te dun om efficient laadpalen te plaatsen en het land is te groot. Maar er is wel pleuris veel zon, ook in de winter, dus wellicht zitten er daar mogelijkheden.. Immers mijn boerderij draait op zonne energie en dat werkt buitengewoon goed. (natuurlijk wel een stevige dieselgenerator als backup)

Reageer