Autobahn

Oude stinkdiesels massaal naar Bulgarije

Vandaag het nieuws waarvan je wist dat het ging komen: veel gebruikte oude diesels die hier niet meer welkom zijn komen terecht in Bulgarije. Op deze manier leveren alle inruilpremies het Europese milieu precies fuck all op. 

We hadden het al een beetje voorspeld, rond het grote dieselopkoopprogramma: al het ouwe spul gaat naar de periferie. En aldus geschiedde. Probleem is alleen dat de periferie in dit geval een EU-lidstaat is, dus met het verplaatsen van de uitstoot binnen de EU-grenzen schieten we weinig op.

Transport & Environment schreef een rapportje, waaruit blijkt dat in 2017 liefst 100.000 auto's in Bulgarije werden geïmporteerd, waaronder 35.000 diesels. Dikke kans dus dat uw oude Euro IV-diesel nu ergens in de buurt van Sofia rondrijdt, en de longen van De Doorsnee Bulgaar volpompt met NOx en fijnstof. Niet dat dat nou zo rampzalig is overigens, een auto ver voor het einde van zijn levensduur slopen alleen omdat de uitstoot je niet bevalt is ook zo zonde.

Reacties

Super Grover 10-04-18 | 12:52

En die Bulgaren komen massaal hier naartoe (rovend) in die zelfde diesels. Milieu zones lezen deze kentekens niet en hoppa, Rotjeknor, Utrecht, Amsterdam en welke plaats dan ook is er niets mee opgeschoten.

Doctor Honoris Causa 10-04-18 | 13:32 | 2

Diesel rijden is in Nederland doorj de hoge MRB alleen aantrekkelijk als je veel kilometers aflegt, dus dat zal in de praktijk vooral buiten de milieuzones in de stadscentra gebeuren. Ik mocht overigens met mijn 4.2 liter Landcruiser uit 2001 (1 op 7) gewoon de milieuzones van Utrecht en Rotterdam in, terwijl Lupo's uit 2000 ( 1 op 20 of nog zuiniger) er niet in mogen.
En de grootste vervuilers van allemaal, cruiseschepen vol luierende baby boomers, zijn sowieso van harte welkom.
Die Bulgaren (en vlak de Afrikanen niet uit) kopen voor een prikkie betrouwbare jaren 90 diesels waar iedere monteur aan kan sleutelen in plaats van die storingsgevoelige troep van nu waar om de haverklap een storingscode opduikt.

Threesixty 10-04-18 | 14:09

Wat dacht je van tweetakt scooters die tussen de fietsers rijden meer uitstoten dan een stadsbus?

Of de honderdmiljoenmiljard vliegtuigen die opstijgen van Schiphol en bij het opstijgen en dalen per stuk meer (ultra)fijnstof uitstoten dan een miljoen personenwagens bij elkaar?

Nee, Schiphol doet centjes verdienen en wij moeten allemaal nieuwe auto's kopen met extrameerveel onzinBPM en accijns bij de pomp.

De wereld is idioot en de mensen die het doorhebben kunnen er niets aan doen..

Halal gehaktbal 10-04-18 | 14:32

Ik rijdt zo'n Lupo 3L uit 2000 en 1 op 27 is makkelijk haalbaar. Ik mag Utrecht niet in, Amsterdam dan weer wel, Arnhem en Rotterdam ook niet. Die Lupo's zijn gemaakt tot en met 2004 en die exemplaren van de laatste jaren, die motorisch identiek zijn, mogen wel overal in. Aan de huidige regelgeving is geen touw vast te knopen. Het zou ook aanvechtbaar moeten zijn in mijn geval want leeftijd discriminatie ook.

Vogelbeest 10-04-18 | 13:40 | 2

Kijkt het broeikaseffect naar waar de uitstoot precies gegenereerd wordt? Dus bijvoorbeeld: Wordt het milieu minder geschaad als de uitlaatgassen in Oost-Europa of Afrika gemaakt worden?
Nee toch? dus wat is het échte resultaat van de maatregelen? Niets, 0, nada.
Als de regeringen écht iets op willen lossen schaffen ze de belasting op nieuwe auto's af zodat ook jan modaal zich een efficiënte schone nieuwe auto kan veroorloven in plaats van een 15 jaar oude ex-lease bak.

De_Rokjesman 10-04-18 | 15:45

Het probleem is niet de CO2 domme gans, maar de roet, fijnstof, NOx, zwavel enzovoort die lokaal in de lucht hangt, ook bekend als 'smog' bij hoge concentraties. Dat is met name in binnensteden een probleem en daardoor ontstaan daar steeds strengere milieuzones.

hellend_flak 10-04-18 | 18:36

Er ontstaat wél een gunstig milieu-effect wanneer de besproken diesels nóg oudere autos vervangen die vervuilender zijn. Eenvoudig is het niet om de effecten door te rekenen!

Haberdoebas 10-04-18 | 15:10

Ik heb in Duitsland een Audi A8 6.0 W12 uit 2010 gekocht E8.500,--. Deze was ook zo goedkoop vanwege de Umwelt zones.
We rijden er nu mee als god in Varna.

Wekkertje 10-04-18 | 15:25

Huh, Euro IV diesel oud ? Loop ik zover achter ?

Hemmenaar7 10-04-18 | 15:46 | 1

hier rijdt geen mens er minder door, daar gaan nu extra mensen dieselen die eerst liepen ...
nou misgun ik dat ze niet, maar als men politiek en beleid zou willen uitvoeren ipv simbol/simpelpolletiek, dan zou men moeten verplichten in zo'n ouwetje een extra filter oid in te bouwen alvorens ze de grens over mogen.
In wezen geldt dat natuurlijk ook voor elke Tesla koper: daardoor walmt in Afrika nu een extra diesel, die er eerst niet was.

loze stijl 10-04-18 | 16:25

Welk verband moeten zoeken met Tesla?

hellend_flak 10-04-18 | 18:37

Er ontstaat wél een gunstig milieu-effect wanneer de besproken diesels nóg oudere autos vervangen die vervuilender zijn. Het is niet eenvoudig om de effecten door te rekenen!

nieuwe_Deen 10-04-18 | 21:23

Ik voel een nieuwe milieubelasting aankomen waarmee de EU de uitstoot in Bulgarije gaat aanpakken...

Reageer