Autobahn

Deze Skoda Superb is explosieproof

Waar de gemiddelde gepantserde auto een dikke S-Klasse of A8 is, pakt Skoda het anders aan. Zij hebben hun super gemiddelde station omgebouwd tot undercover tank. Niet iedereen hoeft immers te zien dat je belangrijk of rijk bent.

Je zou het niet zeggen, maar Skoda gaat keihard de concurrentie aan met grote Duitse fabrikanten. Niet op het gebied van luxe, maar op het gebied van over-the-top veiligheid. Ze brengen een zwaar gepantserde Skoda Superb op de markt en rijke, bekende en gehate lui staan in de rij voor €115.000 kostende station. Volgens de Tsjechen zijn er al 100 van verkocht. 

De insteek van de auto is zo min mogelijk opvallen. Iets wat goed lukt, want een Superb valt doorgaans alleen op als weer een sukkelende leasert u afsnijdt, niet waar? We gokken overigens dat deze gepantserde Peugeot 205 nog minder opvalt, maar dat terzijde. Om de auto extra nietszeggend te laten zijn, is er geen krachtigere motor in gelepeld. Ondanks al het extra gewicht, stevigere wielophanging en dikkere remmen, moet de Skoda het doen met een tweeliter diesel met 190 pk. Volgens de fabrikant is het meer dan voldoende om 'snel' weg te komen indien er gevaar optreed. 

Veiligheidscel

Veiligheid staat in dit geval boven alles want de VIP neemt niet zomaar plaats op een achterbank. Nee, de beste heer of mevrouw gaat zitten in een passagiersveiligheidscel. Hierin is diegene in 360-graden beschermd door dikker staal en kogelwerend glas. Dit is getest op explosieven als dynamiet en granaten, maar kan zich ook staande houden tegen geweervuur. En ja, het geheel rolt op run-flat banden. Want: duh.

De auto wordt door een speciaal team in vier weken omgebouwd in het Verenigd Koninkrijk. En hoewel de Skoda-tank nu al goed verkoopt, vragen wij ons af of staatshoofden als Kim-Jong Un, of rappers als Jay-Z gezien willen worden als ze uitstappen uit een een auto die doorgaans voor het plebs is.