Autobahn

Middelvinger opsteken naar flitser: eis vier maanden cel

Je hoeft niet in een dictatuur te leven voor bizarre strafeisen. Een Fransman hoorde twee tot vier maanden celstraf tegen zich eisen nadat hij een middelvinger opstak naar een flitspaal in Roanne.

In Nederland is het niet heel gebruikelijk, maar in andere landen worden hardrijders doorgaans van voren geflitst. Dat biedt kansen voor rijke grappenmakers. Wie te hard langs zo'n bermkassa rijdt en een leuke pose doet, krijgt een vrij dure foto van zichzelf toegezonden. 

Een hardrijder uit Frankrijk vond het ook leuk, maar dacht dat hij met een middelvinger naar de camera alleen zichzelf had. De officier van justitie zag echter iets anders in de "doigt d'honneur" (erevinger), zoals de Fransen het gebaar noemen. Volgens de officier beledigde de hardrijder op die manier een ambtenaar in functie. Daarmee doelt hij niet op de flitspaal, maar wel op degene die de foto's bij het Franse equivalent van het CJIB behandelt.

Naast de opgelegde snelheidsboete kreeg de wegpiraat een oproep om voor de rechter te verschijnen in verband met de middelvinger. Daar hoorde hij een onvoorwaardelijke celstraf van twee tot vier maanden tegen zich eisen. Het hielp hem dan ook niet dat hij, voordat hij de rit langs de paal ging maken, zijn nummerbord afplakte met duct tape: die omstandigheid wordt nu juist gezien als een verzwarende factor. Overigens had de Fransman een volstrekt ongeloofwaardige uitleg voor de middelvinger: die was bestemd voor de passagier, zijn vriendin. Ze zat op dat moment te praten over haar ex.