Autobahn

Geen vonk tussen McLaren en volledig elektrische supercars

De race naar de eerste echte volledig elektrische supercar is al een tijdje gaande, maar McLaren zegt dat ze daar absoluut niet aan mee gaan doen. Ze blijven voorlopig vasthouden aan de verbrandingsmotor.

Tijdens een gesprek op de Autosalon van Genève wist McLarens director of global automobile sales, Jolyon Nashal te vertellen dat hij helemaal niets zit in het Formule E gedoe waar andere fabrikanten met veel bombarie aan mee gingen doen. "To be quite frank, whatever thoughts I’ve got will be quite uneducated. I’m a traditionalist. I love to hear the sound of an engine going around a track. Formula E doesn’t provide that." Daarmee maakt hij gelijk duidelijk dat het merk in de nabije toekomst niets met soortgelijke technologie zal doen voor de straatlegale wagens. 

Het standpunt spreekt de toekomstvisie van Groot Brittanie's grootste supercar producent lichtelijk tegen. Ze hebben op dit moment een opvolger van de P1 in de planning staan die wederom gaat werken met een hybride technologie en ze willen over enkele jaren meer dan 50% van het aanbod hybride maken. Dat geeft aan dat ze toch enigszins geloven in elektrische aandrijving. Daarom wilde Nash in zijn gesprek met Bloomberg ook graag wat extra nuance aangeven: "Until the technology develops sufficiently for both power and range, I think it would be hard to have an exciting supercar that is pure electric, we haven’t quite got our heads around how that’s going to work. We wouldn’t want to produce a car just to demonstrate technology—that is just not us."

Rijervaring

Automotive analyst Ian Fletcher staat vierkant achter het standpunt van McLaren om de batterijbak voorlopig te laten voor wat het is: "The [uniquely engaging] experience of driving the McLaren vehicle, which is the reason people buy Mclarens, ultimately has to meet customer expectations—and McLaren is not ready to commit to that for electric." Het huidige kleine klantenbestand bestaat uit 40-plussers die simpelweg niet warm worden van een stille auto. Het gegrom van een dikke benzineverbrander geeft deze mensen het gevoel van beleving en daarmee een extra dikke rijervaring

Maar ook Fletcher weet de duidelijke uitspraak van Nashal terug te brengen naar de realiteit: "McLaren is a very nimble company. Even if they’re not planning on moving ahead with all-electric at the moment, they’re on the cutting edge of what’s happening in the electrification sector, and anyway, you can never say never in the auto space. Everyone is hedging their bets." Kortom, McLaren roept heel hard dat er nu geen volledige elektrische vierwieler bij hun vandaan zal komen, maar wellicht is dat over een jaar of twee wel het geval.

Reacties

DekselseKlootviool 19-03-18 | 16:23 | 3

We praten over 10 jaar wel weer, als de McLaren zoekgereden wordt door alle electroauto's. Dat het er nu nog te vroeg voor is, hebben ze gelijk in.

elfenstein 19-03-18 | 16:53

We praten over 10 jaar wel weer, als die gast met die ronkende mclaren nog steeds naar huis gaat met de promqueen in de bijrijdersstoel en de nerd nog steeds zonder neuksel achterblijft in z'n veel snellere maar totaal niet geile e-geval.

lekkerworstje 19-03-18 | 17:28

Helemaal mee eens. Niks beters dan het geluid van een v8-v10 of een v12. Al het andere is voor mietjes.

GifKikkert 19-03-18 | 17:41

elfenstein 19-03-18 | 16:53
Dat gaat je nog flink tegenvallen. Het zou mij niet verbazen als je met een Tesla beter in de markt ligt bij de dames dan met een Ferrari of een McLaren. In een supercar trek je voornamelijk andere mannen aan (op zich niets mis mee natuurlijk, als dat je ding is). En jongetjes; je poetst je een ongeluk om al die vingerafdrukken en neusjes van je ruiten af te krijgen als je weer ergens op de openbare weg hebt geparkeerd.
Veel vrouwen vinden je echter maar een suffe patser die iets te compenseren heeft, als je voorbij komt rijden met je "ronkende McLaren". Vooral dat ronken (flink gasgeven) vinden ze maar infantiel. Vrouwen geven over het algemeen niet zoveel om auto's. De meesten komen, als je naar de auto van hun man vraagt, niet verder dan "weet ik veel, een rode geloof ik". Zolang ie het doet, comfortabel is, niet te erg stinkt en er geen andere vrouw op de bijrijdersstoel zit vinden ze het al lang prima. En die paar die wel om auto's geven laten jou en je McLaren direct stikken als er iemand langskomt met een Bugatti. Geloof me; als je iets zoekt waarmee je in de smaak wilt vallen bij vrouwen ben je beter af met een puppy (of een paard) dan met een McLaren of een Ferrari.
Meer on-topic: McLaren moet oppassen dat ze niet dezelfde vergissing maken als Kodak, toen de CEO daarvan zei dat "digitale fotografie nooit zulke mooie foto's zou opleveren als het aloude filmrolletje". Wie weigert om met z'n tijd mee te gaan verliest z'n bestaansrecht.

Fred Hartman 19-03-18 | 19:21

Prachtige site dit.
Buurman verderop in de straat met een echte 911. Vrouwlief gebruikt hem om kindje van school te halen, 400 meter verderop. Inclusief het geronk uit de uitlaat. Kan helaas niet opbieden tegen de uitlaat van de Harley van de andere kant. van de straat. Maar die vind het helaas nog te koud om het ding uit de garage te halen.

Katoentje 20-03-18 | 08:17

Ik houd het nog even op Rimac, een Kroatische electrische supercar 1000 pk.

Duffe 20-03-18 | 13:03

Het standpunt van Nashal spreekt hun toekomstvisie dus helemaal niet tegen. Meneer zegt dat hij een benzinemotor wil horen op het circuit. Daarom maken ze dus wel hybrides MET ronkende benzinemotor en elektroshizzle maar geen volledig elektrische auto.

Reageer