Autobahn

Mazda's Skyactiv-X motor soms milieuvriendelijker dan een EV

Mazda gaat het gevecht met elektrische auto's aan door hun benzineverbranders verder te ontwikkelen. Waardoor deze in sommige gevallen milieuvriendelijker zijn dan Tesla en hun soortgenoten.

Ja, dat leest u goed. Mazda beweert dat hun SkyActiv-X motorblok in een aantal gevallen minder CO2 uitstoot dan een gemiddelde EV. Dat komt doordat een elektrische auto doorgaans niet emissieloos is. De stroom om de accu's op te laden moet ergens vandaan komen. Als dit op basis van kolen of petroleum geproduceerd wordt, dan is Mazda's verbrandingsmotor efficiënter.

Om dit duidelijk te maken is er natuurlijk een voorbeeld gepresenteerd. Mazda geeft aan dat een gemiddelde EV ongeveer 20 kWh per 100km nodig heeft. Als die elektriciteit uit een kolencentrale komt, staat dat gelijk aan een CO2 uitstoot van 200 g/km. Komt het van een petroleum basis, dan komt de uitstoot op 156 g/km. Als laatste is een LNG-bron ook meegenomen dat verantwoordelijk is voor 100 g/km. In bijna al deze gevallen is de SkyActiv-X (142 g/km) een stuk beter voor het milieu dan een "emissieloze" auto.


Verschil

Maar nu wil het dat niet overal fossiele brandstoffen worden gestookt om elektriciteit op te wekken. Mazda heeft daarom eerlijk berekend dat de gemiddelde uitstoot van een stekkerbak 128 g/km is. Leg dat neer naast een SkyActiv-X motor en er is maar een verschil van 10%.

En hoewel Mazda hiermee aangeeft dat de benzinemotor bij lange na niet afgeschreven is, stopt het niet met het ontwikkelen van elektrische aandrijflijnen. Deze kunnen namelijk prima ingezet worden in landen waar elektriciteit schoon wordt opgewekt.

Extra uitleg over de werking van Mazda's extreem efficiënte motorblok vindt u hieronder.

Reacties

Doctor Honoris Causa 13-03-18 | 19:36 | 5

Ik had begrepen dat zo'n beetje alle autofabrikanten deze techniek gaan leveren of is dit nou ineens iets exclusiefs van Mazda?

Groene Horzel 14-03-18 | 09:26

Deze techniek is toch echt een vinding van Mazda. Een bezinemotor zonder bougie heb ik nog niks over gehoord van andere partijen.

Dwergmaster 14-03-18 | 11:00

De bougie wordt wél gebruikt, ook in compressie modus (a.k.a. Diesel-modus).

Johnny66 14-03-18 | 11:41

nee.

Dwergmaster 14-03-18 | 21:00

informeer je eens a.u.b.
Ik hoor erg weinig argumenten en/of technische uitleg van jouw kant. Bekijk de verklaring van Mazda of gewoon een van de goede technische uitlegvideo's online. Zijn t allemaal met je oneens.

gepast_betalen 13-03-18 | 19:42 | 3

Nemen we de verliezen ook nog even mee voor het elektrisch transport, de omzetverliezen in de transformatoren, warmteverlies van de batterij (moet gekoeld worden bij hoge stromen) en alle elektronische omvormers. Een elektronische omvormer heeft in de regel een gemiddelde efficientie van 95%. Je bent echt spekkoper als je de elektrische kolenenergie met 15% verlies aan je kooiankermotor van je Tesla kwijt kan. Ik denk eerder aan 75% rendement. En daar hoor je natuurlijk niemand over.

pale-blue-dot 14-03-18 | 00:37

De nieuwe gasgestookte energiecentrales kunnen een rendement van 85% in warmte en elektrische energie halen. laat van jou 75% eens 15 % van vallen en je moet een brandstofmotor hebben die meer dan 60% van de chemische energie kan omzetten in bruikbare energie. Gaat je van je levensdagen niet lukken. Op puur elektrisch rendement kan mazda wellicht in de buurt komen van een energiecentrale. Maar vergeet niet dat de werkelijke cijfers hoger liggen dan de testen en dat electrische autos kunnen regenereren en het is geen match voor een elektrische auto. sad but true. Elektrisch word de toekomst. Het is nu al interessant en word met de snel ontwikkelende batterij technologie steeds interessanter. er is een reden dat alle autofabrikanten als een gek kobalt aan het hamsteren zijn. die hebben de casus al lang doorgerekend. Echter zal de brandstofmotor nog heel lang interessant blijven voor opkomende 3e wereld landen waarvoor grote accu`s veel te duur zijn.

gepast_betalen 14-03-18 | 10:45

Wil je een zo hoog rendement halen dan moet je ook de restwarmte gaan benutten voor bv stadsverwarming. Dat heet warmte krachtkoppeling en geeft maximaal 80%. Maar in principe eens met je stelling. Echter nu wordt de elektrische auto als milieuvriendelijk gezien terwijl dat de grootst mogelijke bullshit is. Ze rijden vooral op kolen. We hebben het niet over de 40% kernenergie die we lekker hypocriet inkopen en de bruiknkool en steenkool centrales. Van de 2% groene energie is bijna 1% biomassa, dat afkomstig is van houtkap in de US en met echt de allervervuilendse schepen naar europa wordt getransporteerd.

Je brandstofrendement kun je verder verhogen door gebruik te maken van een hybride systeem. 50 .. 60% is daarmee haalbaar.

Batterij auto's gaan het niet worden naar mijn mening. Stel dat alle transport electrisch gaat dan hebben voor het vracht en autotransport 7 nieuwe kerncentrales nodig van elk 1.6 GW [kost 36 mlrd] Voor het transport moet het distributie netwerk 4 x worden uitgebreid (kost 44 mlrd). Berekening op basis van jaarlijks gereden km's en verbruik auto (200Wh en vrachtauto 800Wh).

Daarnaast zit je met het laden. Dat gebeurt veelal 's nachts. Overdag gebruik je minder capaciteit maar staan die centrales wel door te draaien en kunnen het vermogen niet kwijt. Een kerncentrale kent twee standen, aan of uit. Om die rede is waterstof veel interessanter. Overproductie is geen probleem en je hoeft je elektra netwerk niet uit te breiden.

gepast_betalen 14-03-18 | 10:52

Biodiesel is ook een alternatief. Daar gebeuren hele mooie dingen met het rendement. Exxon doet daar onderzoek naar met inmiddels baanbrekende resultaten.

Kortom, elektrisch heeft teveel nadelen die straks stuk voor stuk ondervangen zullen worden door waterstof of biobrandstof. Op korte termijn is het veel praktischer om met bestaande technologie te zorgen dat de uitstoot verminderd middels een hoger rendement.

Je noemt zelf al een aantal van de vele nadelen van de battrij auto:
- lange laadtijd
- actieradius
- oneerlijk vergelijk van schoon (ze rijden gewoon op kolen en kernenergie is alles behalve schoon)
- beperkte levensduur accu
- accus zijn duur
- Cradle to cradle. Accu's zijn alles behalve milieuvriendijk te produceren en hebben een te snelle afschrijving

The2Amendment 13-03-18 | 19:46

Kijk vrienden van Udi. Zo kan het dus ook. Geen gezeur over turbogaten maar gewoon doorontwikkelen van nieuwe schone motoren.

Blubberbazooka 13-03-18 | 20:07

Mijn 5 jaar oude spaardiesel komt ook rond met 124g/km. OK NOx is een ander verhaal. Maar als we alleen op Co2 gaan vergelijken, dan lust ik er nog wel een paar.
EV's zijn vooral een belasting gimmick en een manier voor onzer roverheid om op papier een heel groen wagenpark te hebben. In de praktijk zijn we vooral vervuiling aan het verplaatsen. En is de levensduur van de auto steeds korter aan het worden. De auto word steeds meer een wegwerp artikel dat aan mode grillen onderhevig is. En met de overheid die oudere auto's ook bestraft zal deze trend alleen maar verder doorzetten.
Neemt niet weg dat de SkyactiveX een knap concept is. In de praktijk schrik ik altijd wel een beetje van het verbruik. Komende uit een diesel waar 1 op 20 heel gewoon is. Zelfs bij stevig doorkarren. Dan is 1 op 12 ineens even "schrikken" als je dat ziet op de boord computer. Ik denk dat we over een paar jaar leren dat de heksenjacht op Diesels onterecht was. Dat nieuwe filters en aditieven de diesel schoner maken. En dat het rendament uit de turbodiesel voorlopig nog alle andere technologiën de baas is. Voor zowel: prestaties, autonomie/actieradius als ook milieu. Gezien over de hele levensduur is een Diesel zo gek nog niet. Loopt lachend 4 ton of meer. wat is nu schadelijker voor het milieu, elke 4 a 5 jaar een nieuwe auto kopen? Of 10 jaar probleemloos rond dieselen? Als we alle kosten en milieu effecten mee berekenen, dan is EV nog niet waar het zijn moet. Voorlopig niet in iedergeval.

Melk met klonten 13-03-18 | 20:21 | 1

Aardolieraffinage komt helemaal niet voorbij in de rekensom. Zo kan ik ook wel wat cijfertjes produceren.

Caveman48 14-03-18 | 10:14

Het delven van kolen, de aanleg van windmolenparken en de productie en installatie van zonnepanelen ook niet.
Bijna onmogelijk om een eerlijk vergelijk te maken.

Tom Aatje 13-03-18 | 20:32 | 1

Mazda slaat de enige juiste weg in. Dit is de toekomst. Geen opgevoerde stofzuiger motoren met beperkte levensduur en onrealistische verbruikscijfers. Maar een normale, atmosferische motor met lange levensduur en realistische verbruikscijfers

Vinzie 13-03-18 | 23:28

Voor het geval je het nog niet wist; een moderne borstelloze electromotor gaat bijna oneindig mee. De accu's niet maar een lithium-ion accu is zeer goed te recyclen en die worden rap beter en beter.
Deze motor gaat dezelfde weg volgen als die lean-burn motoren van Toyota en de wankelmotor; mooie innovaties maar niemand wil het hebben.

DekselseKlootviool 13-03-18 | 20:32 | 4

Wat een bullshitverhaal. Sowieso is het al bullshit te stellen dat een EV uitstoot heeft. Dat heeft hij niet. De manier waarop men stroom maakt om te laden, heeft uitstoot. En als je daar nou duurzame energie voor pakt, of nog beter, nucleaire energie, dan is EV VEEL schoner dan ALLES, ook dan dit.

Los daarvan maakt het nogal een verschil of je de uitstoot centraal hebt op een industrieterrein waar je het kunt filteren en hogere luchtlagen in kut uitstoten, ipv 100.000 uitstotende apparaten op het maaiveld in je stad.

Wat een dom geleuter.

De musso linie 13-03-18 | 21:24

Wanneer jij een rijbewijs hebt spreken we verder.

DekselseKlootviool 13-03-18 | 21:51

Ik heb m'n rijbewijs al 30 jaar, sukkel.

issieookweer 14-03-18 | 06:41

Viool, waarom ga je niet eens een tijdje terug naar de achterbuurt om daar eens een paar minimale manieren te leren?

Johnny66 14-03-18 | 09:54

ik denk dat dat soort jongens op verjaardagsfeestjes , en elders , heel braaf , zelfs verlegen zijn . Blogs/ forums en dergelijke zijn dan een zekere compensatie .

Johan_Voorhaar 13-03-18 | 22:03 | 2

Ik begrijp er niks van, is het dieseltechniek voor benzine motoren?

Dwergmaster 14-03-18 | 09:23

Informeer je eerst eens door wat uitleg video's te kijken; het is niet zo simpel dat het te reduceren is tot 'dieseltechniek voor benzine motoren' of op een andere manier in een paar woorden uitgelegd kan worden.

kortebroek 14-03-18 | 10:27

Ja, voor het zuinige rijden. Bij koude start e.d. werkt de motor als een normale benzinemotor. De hogere compressie van de motor wordt in de normale benzinemotormode geminderd door bij de compressieslag de inlaatklep nog even open te laten. Hierdoor stroomt een deel van de inlaatgassen weer terug en heb je effectief een mindere compressie. Probleem (volgens de video) is de omschakeling naar de dieselmode. Om te voorkomen dat er geen ontsteking is of dat de motor gaat kloppen, wordt het extreem mager mengsel vroegtijdig ontstoken met een bougie.

Jan Toeternuitje 13-03-18 | 22:08 | 1

Proefboringen tot je een olieveld hebt, oppompen uit de zandbak, transporteren naar een haven, in een olietanker de halve wereld over, raffineren, en dan in tankauto's naar de tankstations rijden... vergeet ik dan nog iets?
.
En dat heeft allemaal geen uitstoot?

CamaroHans 13-03-18 | 22:24

Nee dat ga je elektrisch doen.

Vinzie 13-03-18 | 23:29 | 2

O ja, en de olie raakt best rap op, dat waren ze ook nog even vergeten.

N3uk33nd 14-03-18 | 00:05

Dat roepen ze al 35 jaar, waar in 1985 de regering nog volmonding erkende dat we in 2010 zonder zouden zitten. Maar intussen pompen we iedere dag meer naar boven en is er voor de komende decennia nog steeds voldoende blijkt.

gepast_betalen 14-03-18 | 12:32

De olieputten die leeg zijn bevatten nog 70% olie. US kan de komende 30 jaar probleemloos voorzien middels fracking. Daarna hebben we Thorium centrales of al fusie.

Homer P. Simpson 14-03-18 | 08:58 | 1

Electrische auto's hebben de potentie om emissieloos te rijden. Dat dit nu nog niet altijd zo is (kunt uitstekend groene stroom gebruiken om te laden) maakt daarbij niks uit. Een auto op fossiele brandstof, hoe efficient ook, zal de omschakeling alleen maar uitstellen en daardoor altijd extra schade toebrengen aan onze wereld. Ik vind het ook niet leuk, maar zo is het gewoon.

Johnny66 14-03-18 | 09:10

potentie..... feit is dat in NL de stroomvoorziening NU voor 97 procent vuil is.

Johnny66 14-03-18 | 09:09 | 8

De marketing , onder leiding van ADD er Musk , maakt ons gek . En nog zwaar gesubsidieerd ook . Kenners weten dat de ottomotor nog lang mee gaat . Mazda komt dus in 2019 met een otto die deels bougieloos op benzine kan rijden , veelal in het deellast bereik.

Dwergmaster 14-03-18 | 09:26

De motor werkt nooit bougieloos.
Wat betreft otto vs elektrisch; Beide aanbieden is optimaal in de komende 10/15 jaar lijkt me. Mijn moeder heeft veel baat bij een 100% elektrische auto gezien ze continu in de stad rijdt, maar ikzelf ga liever voor zo'n Skyactiv-X met veel gemengde kilometers.

Johnny66 14-03-18 | 09:31

De motor die Mazda in 2019 introduceert werkt slechts met een hulpbougie . In deellast heeft de ottomotor geen bougie meer nodig . Zoals ik al zei.

Dwergmaster 14-03-18 | 11:12

Zonder die 'hulpbougie' functioneert de motor niet, ook niet in deellast. Het hele principe van de 'diesel modus' (deellast) is namelijk gebaseerd op de volgende cyclus:
1. Zeer lean brandstof mix in de cylinder die net niet ontbrandt in maximale compressie (zonder bougie gebeurd er niets tijdens de compressie slag)
2. Vervolgens spuit men op het goede moment een heel klein beetje brandstof in en steekt dat direct aan met de bougie.
3. De druk in de cylinder, die op dat moment op zijn hoogste punt is, stijgt hierdoor verder en zorgt voor de ontbranding op het goede moment (zonder kloppen dus).

Zonder dit principe werkt het niet omdat je ofwel geen zelfontbranding, ofwel te vroege zelfontbranding hebt gebaseerd op omgevingsvariabelen en rijgedrag.

Johnny66 14-03-18 | 11:43

in deellast is de bougie niet nodig . Motor betreft in wezen een tussenfase , waarin een bougie niet meer nodig is.

Johnny66 14-03-18 | 11:47

Betreft nu dus nog een vonkieontsteking met compressieontsteking , voor de gegeven omstandigheden van toepassing . koppel van een diesel en wel 30 % minder verbruik , volgens Mazda.

Johnny66 14-03-18 | 11:59

heb even opgezocht (tevergeefs) hoe Mazda de overgang van compressie/ vonk naadloos laat verlopen . Veel sensoren maar verder nog niemand de knowlegde ... ff wachten dus.

Dwergmaster 14-03-18 | 20:58

De specifieke info m.b.t. overgang is nog niet bekend.
Wat wil je nu zeggen met je comment? Beweer je nog steeds dat bij deze Skyactiv-X (Mazda3 2019) een bougie onnodig is bij deellast of wil je zeggen dat het in de toekomst onnodig gaat zijn? Dat laatste kan waar zijn, dat eerst niet.

Dwergmaster 14-03-18 | 21:11

De techniek héét letterlijk SPCCI (Spark Controlled Compression Ignition)... Zelfs zonder je te verdiepen zou je moeten begrijpen dat dit per definitie je ongelijk betekend. Het constant slim gebruiken van die bougie is nou net de innovatie.

Johnny66 14-03-18 | 09:13 | 2

Weet daarnaast dat automotive ook weet dat de zuivere EV niet kan . Slechts de korte en middellange afstanden . Waterstof wordt , met name in DLD in rap tempo uitgebreid . Hyundai heeft nu weer een nieuwe model in de prijslijst . De marketing moet ''jullie'' nog even ander doen geloven.

Hanz der Schwanz 14-03-18 | 12:28

Goed verwoord, waar ik meestal vind dat je onzin uitslaat. Waarom er hier nooit iets positiefs te lezen is over de brandstof van de toekomst weet ik ook niet.
Wellicht niet voor personen auto's, maar zeker voor de vrachtwagens, binnenvaart en zee containers is dit onverslaanbaar.

Johnny66 14-03-18 | 18:33

Ik beperk me altijd tot feiten.

Reageer