Autobahn
Get to the rechtahhh: Schwarzenegger klaagt oliebedrijven aan

Arnold Schwarzenegger: Oliebedrijven zijn moordenaars

Terminator Arnold Schwarzenegger vindt dat Big Oil verantwoordelijk is voor de dood van heel veel mensen en neemt daarom stappen om de bedrijven voor de rechter te slepen.

Tijdens een gesprek dat Schwarzenegger voerde op SXSW, kwam de olie-industrie ter sprake. De acteur trok al snel de vergelijking met de tabaksindustrie. Deze wist volgens hem al heel lang dat ze mensen aan het vermoorden waren door feiten over kankerverwekking achter te houden. Toen dit aan het licht kwam, werden de bedrijven aangeklaagd en moesten ze honderden miljoenen dollars ophoesten. 

En hoewel de man daar een punt heeft, is het niet de bedoeling om de oliebedrijven op eenzelfde manier kapot te maken. Ook verwacht hij niet dat iedereen zijn auto laat ombouwen naar een elektrische variant (iets wat hij wel heeft gedaan met zijn G-Klasse en Hummer). Het enige dat Arnie vraagt is dat de olieproducten voorzien worden van een label waarop staat dat u door gebruik op een verschrikkelijke manier zult sterven. Hetzelfde als nu gebeurt op sigarettenpakjes. 

To me, it’s absolutely irresponsible to know that your product is killing people and not have a warning label on it, like tobacco. Every gas station on it, every car should have a warning label on it, every product that has fossil fuels should have a warning label on it. [...] I don’t think there’s any difference: If you walk into a room and you know you’re going to kill someone, it’s first degree murder; I think it’s the same thing with the oil companies.” 

Op dit moment is Schwarzenegger in gesprek met advocaturen om te kijken hoe ze de oliebedrijven voor het gerecht kunnen krijgen. In zijn gesprek op SXSW kon hij dan ook nog niet aangeven wanneer hij verwacht de volgende stap te nemen. “We’re going to go after them, and we’re going to be in there like an Alabama tick."

Reacties

De musso linie 13-03-18 | 15:13 | 1

Of anabolen slecht zijn voor je hersenen?

Ulle Ruttelflut 13-03-18 | 19:26

Dat kan bijna niet anders. De waarde van zijn voertuigpark bedraagt 4,2 miljoen dollar en dat zijn omgerekend echt geen 210 Ford Fiesta's, maar 12 enorme benzineslurpers. Nu maakt dat laatste mij niet uit, maar die groen democratische plaat voor zijn kop is toch wel heel genant.

StevenQ 13-03-18 | 15:24 | 1

Zegt de man die ooit de Hummer populair maakte

TP 1984 13-03-18 | 15:40

Samen met 2pac en die is er ook niet meer.

Waldorf 13-03-18 | 15:28

Van teveel water drinken kun je ook dood gaan.

Nuchternederland 13-03-18 | 16:05 | 1

Wie rookt er dan ook olie....

owikzegmaarwat 13-03-18 | 21:28

In een sigaret zit wel teer, ook niet echt gezond. Je rookt letterlijk het spul waar wegwerkers de weg mee asfalteren.

Lt-Kol Kilgore 13-03-18 | 16:08 | 2

Zou Arnie, weten dat zijn electriciteit niet gratis uit de lucht komt vallen ? Dat voor de accu`s er ook het een en ander valt te zeggen rond millieu ?

W_F 13-03-18 | 19:28

Energie komt inderdaad de hele dag gratis uit de lucht vallen. Over grote accu's valt maar één ding te zeggen: Ze komen na gebruik niet in het milieu terecht omdat er veel waardevolle stoffen in zitten. Zelfs ouderwetse loodaccu's lever je netjes in met de huidige lood prijzen.

flatlander 13-03-18 | 19:32

Alle “ja maar elektro opwekken kan ook uitstoor geven!” mensen vergeten altijd gemakshalve dat benzine of diesel niet bij de pomp op voorraad zijn omdat kabouters elke nacht met toverstof in de ondergrondse tanks pissen... boren, raffinage, opslag, vervoer, supertankers, zou dat ook enige uitstoot geven?

TuurlijkNiet 13-03-18 | 16:14

Het is niet de olie welke de gezondheid schaad. Het zijn vooral de motoren welke op die (verwerkte) olie werken welke de gezondheid schaden.. Feit is omdat ik mijn benzine tank volgooi voor zo'n 60 dollarcent per liter, ik mij niet zo heel erg veel druk maak over het verbruik van mijn S8. Voor 42 dollar (inclusief sales tax) is de tank weer vol.. Diezelfde tank kost je in Nederland even uitgaande van 1,50 euro per liter dan toch ruim 100 euro. En dan wordt die V8 ineens wel erg duur..

Daarbij wordt kunststof ook van olie gemaakt. Nog even los van het feit hoeveel mensen in het verkeer om het leven zijn gekomen door auto's.. Je kunt dus eigenlijk beter die sticker op de auto plakken..

Leukautootje 13-03-18 | 18:56

Hoewel hij gelijk heeft kun je elektra ook heel wat doden verwijten. Ik ben toch blij dat de wereld 100 jaar heeft kunnen draaien op olie, het heeft de wereld in een stroomversnelling gebracht.

Applefanboy69 14-03-18 | 09:21 | 1

Gelukkig komt lithium gewoon uit de lucht vallen. Geen 20km2 bos dat weg moet voor een mega mijn die het hele ecosysteem ontwricht.
En natuurlijk komt er geen co2 vrij bij het maken van electrische auto’s.
Zeker de groene bril van Jesse geleend.

bitflip 14-03-18 | 13:03

1- Het aantal mijnen waar lithium vandaan komt is op 1 hand te tellen. En veel meer is er ook niet nodig om de wereld nog heel lang te voorzien i.c.m. recycling van bestaande lithium houdende producten. Leuk dat je meedenkt, maar misschien kan je volgende keer iets dat wel relevant is bijdragen?

2- De co2 opwekking van het bouwen van een auto meer met het fabricage proces van de autobouwer te maken dan iets anders. Tesla heeft een van de grootste daken van de wereld op hun assemblage hallen, en legt dat vol met zonnepanelen, zoiets gaat er zeker voor zorgen dat ze veel efficienter en dus met minder co2 uitstoot kunnen bouwen.

Reageer