Autobahn
Nee, geen 3,4 miljard gelukkig...

Bonus ING-topman buitensporig? VW-baas Müller lacht u allemaal uit

Wat stond schreeuwend Nederland toch weer op zijn kop, de afgelopen dagen, toen de topman van de ING (5 miljard winst) er een miljoentje bij zou krijgen. Beter kijken ze niet over de grens, waar de baas van VW bijna zeven nullen opstrijkt.

Nederland heeft binnen Europa de strengste bonusregels in de bankensector: maximaal 20% van het salaris. Een lachertje, als je er van uitgaat dat het het eerlijkst is als je als hoogste baas van een bedrijf meeprofiteert van goede tijden, maar ook meebloedt als je het slecht hebt gedaan. De ING wilde haar topman Hamers danken voor een prima jaar, maar kon de bonus niet verhogen. Hierop werd geopperd om het basisloon dan maar op te hogen: een godsgeschenk voor de politiek, die later deze maand op gemeenteraadsniveau verkiezingen heeft. Vanochtend toonde ING heel laf knikkende knietjes, en zette een streep door het voornemen.

In Duitsland hebben ze wat minder problemen met deze 'dikke nekken'. Daarom vangt Matthias Müller van VW na een (afgezien van een klein dieselgate-kostenpostje) prima jaar €9,4 miljoen, waaronder een variabel deel van €7,3 miljoen. Een vergelijkbaar salaris zagen we eerder bij Daimler-topman Zetsche.

Niet dat we willen stoken hoor, maar misschien kan de verontwaardigde hooivorken- en fakkelbrigade (niet deze, die is cool) even de Nederlandse oostgrens over marcheren om daar de onvrede over grootverdieners te spuien? Of beter nog, in tegengestelde richting de oceaan overzwemmen: want in de VS, daar lopen de salarissen van auto-CEO's in de tientallen miljoenen. Maximum perversum.

Perspectief

Even een paar cijfers: Volkswagen draaide in 2017 €11,4 miljard nettowinst, een omzet van €231 miljard en heeft een beurswaarde van €80 miljard. In dit perspectief is een paar miljoen voor de allerhoogste baas een schijntje, zeker als je er van uitgaat dat een veelvoud van dat naar de normale werkgever gaat: aan liefst 120.000 van hen wordt als dank voor 2017 een douceurtje van 4.100 euro toegekend. Bijna een half miljard euro in totaal, waar niemand moeilijk over doet. En terecht, het is loon naar werken.

Maar begin bij de door nivellering gedreven Hollander beter niet over zaken als 'perspectief', die denkt nog steeds dat je unieke topmensen met een Calvinistisch hongerloontje kunt afschepen, onder het mom van 'wat wil je met al dat geld doen dan'? Mogen die mensen dat zelf nog bepalen, zonder dat wildvreemden zich met hun inkomen bemoeien? 

Wij zouden zeggen tegen dergelijke kruisvaarders met een hard kloppend moreel kompas: werk jezelf op tot CEO van een miljardenbedrijf en ga dan heel moreel gerechtvaardigd genoegen nemen met een paar ton per jaar, en op de aandeelhoudersvergaring glunderen van trots met een moraalpaal van jewelste.

Reacties

fifi23 13-03-18 | 14:12 | 4

Hoeveel van die 5 miljard werd als winst uitkering aan de "normale" ING medewerker uitgekeerd? Daarnaast als deze beste man zo goed is dan was ie toch allang "gescout" door een andere bank?

KapiteinKlein 13-03-18 | 14:32

Dit inderdaad, daarnaast is het vooral krom dat de topman een miljoen extra krijgt, terwijl de rente nog steeds om te huilen is. Als de rente omhoog gaat en op een schappelijk niveau is, dan mogen ze van mij best een miljoen uitkeren, maar voor die tijd lijkt mij dat een beetje krom.

meijer95 13-03-18 | 16:44

@kapiteinklein Je snapt hoogstwaarschijnlijk niet hoe het rente systeem van banken werkt als je dit zegt. Lees jezelf eerst in voor domme uitspraken te doen

KapiteinKlein 13-03-18 | 18:32

Ik weet ook wel dat de bankdirecteur zelf niet bepaalt hoe hoog de rente is, maar dat dat door de markt gebeurt. Maar voor die tijd is het niet nodig dat meneer meer geld krijgt.

Seemann 14-03-18 | 15:41

@KapiteinKlein Niet nodig? Sinds wanneer zitten klanten in de raad van bestuur? Vind je ook dat Mark Zuckerberg te veel verdient? Of zijn CEO teveel betaalt? Ik vind die morele verontwaardiging maar gek.

Sonja27 13-03-18 | 14:18 | 1

Ik lees hier €11,4 miljard nettowinst, omzet €231 miljard, beurswaarde €80 miljard.
En vervolgens het woord perspectief... dus mis ik:
ING (2016): nettowinst €4.29 miljard, omzet €17.49 miljard, beurswaarde € 51.8 miljard.
Tja; niet enorm verrassend: 's-werelds grootste automerk > een Nederlandse bankgroep.
Maargoed, het woord stoken lazen we ook.

Moreel kompas? Om de genoemde sjoemelsoftware is nog niemand achter de tralies gezet...

TuurlijkNiet 13-03-18 | 16:03

In Europa misschien niet, maar in de VS heeft Oliver Schmidt 7 jaar cel gekregen. Ook James Liang was eerder veroordeeld door 40 maanden cel en een boete van 200.000 dollar..

Andere VW managers waren op tijd gevlucht naar Duitsland welke ze tot nu weigert uit te leveren aan de VS. Ook de onderzoeken naar Daimler (Mercedes) zijn inmiddels in een ver gevorderd stadium, dus ik verwacht dat die manager binnenkort ook het vliegtuig naar Duitsland pakken..

Veni-Vidi-Perdidi 13-03-18 | 14:23 | 2

De vergelijking met de CEO van Volkswagen gaat mank. De CEO van Volkswagen heeft de leiding over een bedrijf dat daadwerkelijk failliet kan gaan. De grote banken worden gered door de overheid met publieke middelen.

The Ugly 13-03-18 | 14:36

Zo is gebleken, maar als puntje bij paaltje komt wil ik het wel eens zien bij de autoindustrie. In de VS hebben ze ook ingegrepen. Overigens, in de VS is het niet ongewoon dat je als CEO met pensioen gaat met een vermogen van niet 7 maar 9 nullen. The sky is the limit.

Caveman48 13-03-18 | 16:55

Klopt. Wat de overheid bij de vorige bankencrisis heeft verzuimd is om zodra ze bijsprong ALLE werknemers van de geredde banken er direct te ontslaan en meteen weer terug in dienst te nemen onder een ambtenaren-CAO. (en wat mij betreft de omgekeerde weg op het moment dat de bank weer op eigen benen staat).

ger1306 13-03-18 | 14:52 | 3

Feitsma je vergeet een dingetje... wie maken die auto's eigenlijk? En waarom delen die niet mee, nog erger: flexiebele contracten etc?
Blij dat ik geen VW rijd, de groeten.

CamaroHans 13-03-18 | 18:02
CamaroHans 13-03-18 | 18:06

@ger1306: je vergeet een dingetje, wie heeft ie mooie resultaten behaald voor ING? Het lijkt erop dat een flink deel door het eigen personeel is opgehoest. Leuke baas daar bij de ING. Bij dat ik daar niet werk, de groeten. Volgende auto wordt een VW denk ik!

Leukautootje 13-03-18 | 17:46

En ook Volkswagen deed dat met oplichten, menig mocro rijdt nu rond in een golf

loze stijl 13-03-18 | 18:17

Ondanks dat ik vind dat een bestuursvoorzitter van een gezond bedrijf als ING een knap salaris mag verdienen is er wel een 'maar'
Die 'maar' zit hem er in dat die bank hoe dan ook zal worden gered door de staat op het moment dat die onderuit gaat.
Een mega bedrijf als VAG zal in zo'n situatie niet worden gered door de staat en het gewoon zelf moeten uitzoeken.
In beide gevallen zal de top het veld moeten ruimen maar dat is dan ook de enige overeenkomst.

zeurendeopa 15-03-18 | 09:59

De ING-bankman werd door zijn RvC-baas Vd Veer vergeleken met een topvoetballer die ook wordt beloond naar presteren. Maar hebben wij deze bankzit-voetballer ooit zelf kunnen zien presteren? Joris Luijendijk schreef hier een goed stuk over, waarin hij Jeroen afserveerde. Lezen!

Reageer