Autobahn

Uber begint tests met zelfrijdende vrachtwagens

Eerder werd Uber teruggefloten toen ze tests deden met zelfrijdende Volvo's. Nu proberen ze het nog een keertje, maar dan met volgeladen vrachtwagens.

De tests met de Volvo's werden verboden omdat Uber het simpelweg niet nodig vond om een licentie aan te vragen. Dat hebben ze nu wel gedaan. Alles gaat volgens de regeltjes en, niet onbelangrijk, niet binnen stadsgrenzen. De test vind plaats tussen verschillende steden en de zelfrijdende vrachtwagens rijden van en naar vooraf opgestelde punten. De pakketjes worden daar naartoe gebracht en afgehaald door reguliere koeriers. 

“We’ve been really hard at work the past several months improving the technology. We’re building something that solves problems in the industry and also makes truck drivers’ lives easier and better," vertelde Alden Woodrow, de baas van Ubers autonome truckdivisie.

De reden om steden te vermijden is Ubers angst dat stedelijke situaties het autonome gedrag van de volgeladen vrachtwagen in de war kan brengen. En dat kan dan weer desastreuze gevolgen hebben waar het bedrijf, dat toch al niet een geweldige naam heeft, niet op zit te wachten. “Because we are still in research and development mode, the capabilities are changing all the time. In general, the trucks are pretty capable of driving on the highway, and that’s what we’re designing them for.”

Natuurlijk kan er altijd wat gebeuren, ook op snelwegen of landweggetjes waar de trucks nu rijden. Daarom zit er toch een chauffeur in de truck. Deze kan bijspringen als de vrachtwagen het even niet meer snapt, of als er een ongeluk dreigt.

Reacties

Leukautootje 13-03-18 | 18:53

Klinkt prima, het saaie gedeelte kan dus al bijna geheel geskipped worden.
Op iets langere termijn hoeven chauffeurs alleen nog maar in te parkeren.

small_town_dude 13-03-18 | 20:57

kunnen de chauffeurs ondertussen blijven koffiezetten, shaggies draaien en pielen met hun playlist van de 50 beste cabinemelodieen.

who cares? 13-03-18 | 22:58

Die chauffeur erbij gaat natuurlijk niet werken. Als je wat te doen hebt - autorijden - is het nog enigszins te doen om je aandacht erbij te houden, maar als je er alleen maar bent om op dat ene moment dat het net toevallig verkeerd dreigt te gaan in te grijpen kun je ervan uitgaan dat je op dat moment net toevallig iets anders aan het doen bent.

Reageer