Autobahn
GET TO THA G-CLASS

Mercedes is het waardevolste autoconcern ter wereld

Jarenlang claimde Toyota de titel 'waardevolste automerk ter wereld' (of 'meest waardevol', als je van anglicismen houdt), maar er is een nieuwe sheriff in town, inclusief snor en cowboyhoed. Dieter Zetsche is the name, and slinging Benzes is the game.

Het kan niet op voor Mercedes de laatste tijd. Niet alleen klapte het merk de afgelopen jaren erop en erover in de grote premium verkoopoorlog, het legt ook nog eens voor het eerst beslag op de titel 'waardevolste merk' van Brand Finance. In het jaarlijks verschijnende lijstje springt Das Haus over concurrent BMW, en onttroont het tegelijkertijd de jarenlange lijstaanvoerder Toyota. Wat dat betreft kon de dit jaar vertrekkende topman Zetsche zich geen beter moment wensen om de aftocht te blazen: je moet altijd stoppen op de top.

Overige stijgers

Model 3-sores en productieonderbrekingen of niet, de Elon hype train laat zich niet stoppen: Tesla stijgt van plek 31 naar 19. Ook Porsche, dat al een top 10-notering had, kruipt verder omhoog: van 9 naar 7. De Chinezen doen het eveneens best: zowel het hier onbekende Haval als Volvo's moederconcern Geely sluipen de top 20 in. Zij zorgen op plek 16 en 18 voor een Chinese Ferrari-sandwich (niet zo één). Omdat er per merk is gerekend en niet per groep, heeft Volvo zelf een aparte vermelding: we vinden de Zweden op plek 25.

Ferrari is het sterkste merk qua status, het krijgt van Brand Finance de allerhoogste AAA+ rating. Ook Aston Martin, dat inderdaad lekker bezig is, krijgt erkenning: de merkwaarde schoot dit jaar met 268% omhoog, waarmee de Britten de sterkste stijger in de lijst zijn. De partner van Red Bull Racing katapulteert zichzelf van plek 77 naar 24.

De gehele lijst, inclusief de methodologie van het berekenen van de waarde die aan een merk wordt toegekend, vindt u hier.

Reacties

HoudHetSimpel 13-03-18 | 10:53

Wat een onzinconclusie. Mercedes heeft een marginaal hupje gemaakt. Toyota en BMW zijn door hun eigen vrije val onder Mercedes gekomen.

dikke boehoe 13-03-18 | 12:53

In de kop wordt over autoconcerns gesproken, het gaat echter om merken. En dat is heel iets anders.

HerDietrich 13-03-18 | 14:32

Mercedes, … ik wil er nog niet dood in gevonden worden. Gelukkig heeft mijn begrafenisondernemer een of andere Amerikaan als hearse, maar ik hou het in de gaten, switched hij, dan switch ik ook.

Reageer