Autobahn

Porsche 908 Kurzheck geveild in Monterrey

Van de 31 ooit gebouwde Porsche 908 Short-Tails (ofwel Kurzheck) zijn er waarschijnlijk nog maar vijf over. Dit exemplaar komt in augustus op de veiling van RM Sotheby's om te pogen records te breken.

Deze Porsche 908 met chassisnummer 010 was een van de twee auto's die de Duitse autofabrikant inschreef voor de 1000 kilometer van Spa in 1968. De auto won de race niet, omdat piloot Jochen Neerpasch vanaf leidende positie al twee rondjes in zijn stint van de baan gleed. Ter verdediging van Neerpasch: het regende keihard, want Spa.

Na de teleurstellende race verkocht Porsche de 908-010 aan een Zwitser. Die eigenaar verstopte de wagen in een van zijn garages en keek er twee decennia alleen maar naar. Tegen het eind van de jaren negentig reisde de 908 naar de Verenigde Staten, waar hij volledig werd gerestaureerd.

De auto heeft - ondanks de crash op Spa - nog steeds het originele chassis en ook de motor betreft een origineel model van de 908-serie. Het is een platte achtcilinder met een inhoud van drie liter, die 305 pk produceert. Bij elkaar is het genoeg voor een geschatte waarde van $2,3  tot $2,8 miljoen.