Autobahn

Toyota bouwt zelf een Nürburgring

Aziaten hebben een naam hoog te houden op het gebied van dingen reproduceren, maar het nieuwste namaakproject van Toyota is wel extreem. De Japanners willen een eigen Nürburgring hebben in Japan, dus bouwen ze er een.

Toyota investeert €2,3 miljard (¥300 miljard) in een nieuw R&D technologiecentrum met maar liefst elf testcircuits erbij. Daarmee willen de Japanners grote stappen maken op het gebied van elektrische auto's. Op de testbanen moeten omstandigheden in de hele wereld nagemaakt worden en auto's onder alle wetgeving getest kunnen worden.

Een van de tracks die op het centrum in de Aichi prefectuur wordt een kopie van de Nürburgring. De Duitse baan is mooi, maar hij ligt nogal ver weg van het Japanse hoofdkantoor van Toyota. Dat is niet het enige nadeel: er zijn ook vrij veel spiedende ogen in de Eifel te vinden, waardoor het lastig is om een auto geheim te houden. Het eigen terrein is veel makkelijker te beveiligen tegen camera's. 

Nürburgring-san

De Japanse groene hel wordt minder lang dan de 22,8 kilometer die origineel in Duitsland liggen, maar de Japanners werken wel aan de hoogteverschillen en moeilijke bochten. Het uiteindelijke circuit van Toyota wordt 5,3 kilometer lang en heeft een hoogteverschil van 75 meter. Helaas komt er een groot hek omheen te staan, dus de kans op veel Nipponburgringrecords is erg klein.