Autobahn

Design-expert: 'Ontwerp Red Bull-wagen is perfect'

Nu acht van de tien ontwerpen voor het komende jaar bekend zijn kunnen experts beginnen met het vergelijken van de auto's. Enrique Scalabroni, oud-technisch directeur denkt dat het ontwerp van de Red Bulls het beste is gelukt.

Kijkend naar de eerste acht auto's die komende week beginnen met de pre-season tests in Barcelona is de grootste verandering dit jaar de grote teenslipper om de coureur. Het ding is niet alleen een hinderlijk obstakel in het gezichtsveld van de piloten. Dat is echter niet het grootste probleem van de veiligheids-wc-bril: aerodynamisch zit het geval op een onhandige plaats.

Door de wervelingen van de luchtstroom om de halo komt er minder lucht in de airbox boven de coureur. Het is te zien in aan de vele gaten die dit jaar rondom de motor zijn aangebracht. Het bontst maakt Sauber het, met een Zwitserse gatenkaas boven de rijder. Er zijn ook een paar renstallen die spoilertjes op de halo hebben geplaatst zodat de lucht de goede kant op wordt gebogen.

Newey

Allemaal leuk bedacht, volgens oud-Ferrari en -Williams technisch directeur Enrique Scalabroni, maar niet geweldig. Volgens hem heeft alleen Adrian Newey het echt goed gedaan en daarmee dicht hij Max Verstappen en Daniel Ricciardo meteen goede kansen toe. Tegen Motorsport zegt hij: "Zonder enige twijfel de RB14. Ik kan me voorstellen dat menigeen verrast is door deze keuze maar Adrian Newey is naar mijn mening op technisch vlak beter dan ieder ander. Het grootste probleem van de 2018-machines is de halo en dat heeft hij opgelost." 

Rake

Doordat de motoren minder lucht krijgen in verband met het halo-obstakel, kunnen de volle prestaties niet bereikt worden. Adrian Newey (die geen fan is van vleugels) heeft dit opgelost door nog meer rake in het ontwerp in te bouwen. De RB14 staat zó hoog op zijn achterwielen dat de airbox boven de halo uitsteekt en volle verse lucht kan happen.

Scalabroni vervolgt: "Voor dit jaar heeft Adrian Newey onderzocht hoe ver de achterkant omhoog gebracht moet worden om de halo de luchtbaan richting airbox niet te laten beïnvloeden. Daardoor kan Red Bull het volledige beschikbare vermogen van de Renault V6 benutten. Mercedes wordt juist het meeste beïnvloed door de negatieve effecten van de halo."

Voor de chauvinisten (en voor de fans van Australische coureurs) eindigt de oud-F1-man ook met een perfecte uitspraak: "Als Red Bull geen problemen met de betrouwbaarheid krijgt, wordt het lastig om Max Verstappen en Daniel Ricciardo te stoppen." Als de Renaultmotoren het dit jaar maar blijven doen.

Reacties

DekselseKlootviool 24-02-18 | 12:25 | 3

Ongetwijfeld kun je voor elke auto, wel een kenner vinden die zegt dat die auto het best is. Althans, uit het bekende rijtje.

Dat gezegd hebbende, ik hoop dat deze man gelijk heeft. Het zou leuk zijn als Mercedes eens echt het vuur na aan de schenen gelegd kan worden, en het heeft er toch alle schijn van dat dat dit seizoen mogelijk moet zijn. Afgezien van 'onze' max, hebben we ook Ferrari met een sterk rijdersduo, ook al bestaat het uit een kleuter en een opa, en het zou mij niets verbazen als Alonso zich ook ineens vooraan komt melden en hallo komt zeggen.

Ik zit er klaar voor. Kan iemand de klok een beetje vooruitspoelen?

Jan de Hoop 24-02-18 | 12:38

Ja hoor! Jij mag in de nacht van 24 op 25 maart je klok een uurtje vooruit zetten!

Faecesbook 24-02-18 | 12:59

A.s. maandag en dinsdag ben je vanaf 9 uur 's ochtends voor €18 welkom op het Circuit de Barcelona.

gato 24-02-18 | 17:43

Lijkt me wel wat, woon er anderhalf uur vandaan.

NYDiesel 24-02-18 | 12:56 | 3

Sorry maar wat een onzin. Dus Mercedes kan niet het volle vermogen benutten door hun ontwerp?.. welke idioot gelooft dat..

Faecesbook 24-02-18 | 13:05

Scalabroni is een voormalig F1 ontwerper en een windtunnel pionier, lijkt me stukken geloofwaardiger dan de eerste de beste stoner.

NYDiesel 24-02-18 | 15:48

ja prima.. Als iemand iets positiefs zegt over Max zn auto maakt dat hem een betrouwbare expert. We zien het wel na paar races.

Duffe 24-02-18 | 17:21

@NYDiesel: De mening van een bewezen expert als Scalabroni regelrecht af doen als onzin, dat is pas onzin. Dit is niet je hollandse buurman die veel F1 kijkt en zijn hoop voor Max omzet in zogenaamde kennis. Dit is iemand die de techniek goed begrijpt en verder weinig geeft om Max of Red Bull.

Als chassis- en aerodynamicaexpert bij verschillende F1 teams (en in andere raceclasses) is hij verantwoordelijk geweest voor meerdere kampioenschap winnende auto's. Veel van zijn uitvindingen en vormgevingen op het gebied van de carbon monocoque en aerodynamica zijn tegenwoordig op alle F1 (en andere open-wheel) auto's terug te vinden.

Dat gezegd hebbende, natuurlijk is zijn mening maar een beoordeling van de plaatjes en weten we pas echt hoe het zit na de eerste tests.

FeddeSonnema 24-02-18 | 13:18 | 1

Scalabroni heeft net als Goes alleen maar de plaatjes gekeken. Pas na de tests in Barcelona weten we meer.

Deviant 24-02-18 | 14:55

Als je jaren testervaring hebt kan je een hoop halen uit plaatjes.

ZwartedeZwarth 24-02-18 | 15:11 | 2

Waar is adjudant? Ik mis zijn genuanceerde commentaar.

loze stijl 24-02-18 | 16:31

Dat vraag ik me ook af, met het verschil dat ik helaas zelden nuance bespeur in zijn commentaar.

DekselseKlootviool 24-02-18 | 16:35

Hij is nu aan het trollen onder de naam Johnny66. Als adjudant had ie zichzelf al zovaak te kakken gezet, dat het niet meer aansloeg. Hij heeft minimaal 2 trollaccounts; Adjudant voor F1 nieuws en Johny66 voor alles wat met Tesla of EV te maken heeft. Als Adjudant maakt ie grappen als Grindbak verstappen, als Johny66 zal ie in elk topic beginnen over subsidie en kobaltbranden die na een jaar nog opvlammen.

lekkeraustralie 24-02-18 | 16:04 | 2

hehe, eindelijk. Als die auto perfect is, moet iedereen het de volgende Jaren nabouwen en zijn er geen ontwerpafdelingen meer nodig. Ook dat spaart veel geld. En zie: F1 wordt goedkoper en meer toegankelijk. Dat is toch de bedoeling ?

loze stijl 24-02-18 | 16:36

Dan krijg je dus iets als de A-1 GP van enkele jaren geleden.
Ik kan het me niet tot in detail meer herinneren maar ik meen dat ze toen allemaal met exact dezelfde auto/motor reden en alleen de kleuren en instellingen naar eigen inzicht mochten wijzigen.
Het was een leuk initiatief maar ook niet meer dan dat.

TuurlijkNiet 24-02-18 | 18:36

Daarom veranderen ze elk jaar de regels, zodat elk jaar er opnieuw een perfecte auto is.
We weten allemaal dat de Mercedes auto's het zwaar hebben met turbulentie welke de luchtstroom beinvloeden. Mercedes had echter veruit de beste motor van het veld (inclusief een kwalificatie modus). De grote vraag blijft of een Renault motor op volle kracht een 'afgeknepen' Mercedes motor kan bijhouden.. Je hebt niets aan een goed chassis als de motor niet goed werkt. Daar kan McLaren je alles over vertellen..

Reageer