Autobahn

Dit is de Cupra Ateca van Seat

Nu Seat heeft besloten om Cupra als zelfstandig merk in de mark te zetten is het ook tijd voor de eerste auto. Opvallend genoeg kiezen de Spanjaarden de Ateca SUV als eerste auto die onder het merk wordt gelanceerd.

Cupra bestaat al sinds 1996, toen Seat ter viering van het wereldkampioenschap een feestmodel uitbracht, voor de sportiefste variant van de auto's uit Barcelona. Toen was het de Ibiza. Nu CUPRA (fabrikanten hebben iets met hoofdletters) zelf een merk is geworden, beginnen ze met de Ateca. Om het extra moeilijk te maken heet de auto niet Seat Ateca Cupra, maar CUPRA Ateca. 

Voorin ligt de 2.0 TSI motor die we kennen uit de Seat Leon Cupra 300. De viercilinder levert ook in deze auto 300 pk en is via een DSG-robotbak met dubbele koppeling verbonden met alle vier de wielen. De SUV haalt er een topsnelheid van 245 kilometer per uur mee en sprint in 5,4 seconden naar de honderd.

Seat Sport

Met de geboorte van CUPRA komt een einde aan het bestaan van Seat Sport, het bedrijf dat de eerste Cupra's ontwikkelde en dat nu nog steeds de racewagens van Seat bouwde. De naam Sport vervalt en het wordt onderdeel van CUPRA. De Spanjaarden blijven dus wel actief in de racerij. Het eerste model dat nu uitkomt is de CUPRA TCR, een toerwagen op basis van de Leon die onder andere mee kan doen in het WTCR (waar ook Tom Coronel in gaat rijden met een Honda). De TCR heeft geen interieur en wel racestoelen en is aangepast voor het circuit. Zo zit er ook een speciale versie van het motormanagement in en is de motorkap en het stuur vervangen door racevarianten.

Leon

Om het wat ingewikkelder te maken heeft Seat nu ook de speciale Leon CUPRA R-lijn uitgebreid naar de ST. De vierwielaangedreven Leon heet wel Seat, in plaats van CUPRA. Onder de motorkap woont dezelfde motor die ook de vier wielen van de CUPRA Ateca aandrijft. De Seat Leon CUPRA R ST onderscheidt zich echter door de koperkleurige elementen en de koolstofvezel opzetstukken die Seat bij de bekendmaking van de afsplitsing van CUPRA liet zien op de hatchback.

Toekomstvisie

CUPRA heeft meer in de pijplijn zitten en toont meteen een paar ontwerpstudies. De Cupra Ibiza en de Cupra Arona zijn nog niet bevestigd, maar er is vast een conceptmodel van beide auto's gemaakt. 

Update. Autobahn was bij de lancering en liep met camera om al het nieuwe blik heen:

Social