Autobahn

Formule 1 auto's leveren veel te veel data op voor teams

De teams in de Formule 1 hebben problemen met het opslaan en verwerken van de grote hoeveelheden data die de tests en races opleveren. Bij Williams spreken ze over petabytes die ze allemaal ergens moeten opruimen. Weggooien is immers zonde.

Niet geheel toevallig komt dit bericht naar buiten terwijl Williams een overeenkomst sloot met een bedrijf dat gespecialiseerd is in het maken van data back-ups. Dit bedrijf gaat nu alle data die Williams heeft liggen verwerken op een handige manier zodat het veilig is opgeborgen, maar ook makkelijk vindbaar is.

GB's

De gegevens die een team verzamelt lopen al gauw in de gigabytes. Tijdens een weekend komt er radioverkeer binnen, maar ook alle camerahoeken worden opgeslagen en dan is zijn er nog alle sensors die op de wagens zitten. Tel daar de gegevens van de meetpunten in de baan, de weersomstandigheden en dergelijke bij op, en dan heb je over een paar fikse harde schijven vol. Probleem is dat die dan ergens op een circuit staan en dat alles ook op het hoofdkwartier nodig is. 

Daar in Oxfordshire hebben ze dan ook nog alle nullen en enen van de afgelopen seizoen liggen en alles wat ze hebben ontdekt in simulaties en windtunneltest. De berg met informatie is onhoudbaar en bijna onverwerkbaar (ook daarom moet het worden opgeslagen, zodat het later door een computer getrokken kan worden om tot nieuwe inzichten te komen).

Tapes

Een van de feiten waar je waarschijnlijk van met je oren staat te klapperen is dat Williams nu gaat werken aan het afschaffen van datatapes. Wij hebben sinds de Commodore 64 nauwelijks nog een tapestreamer gezien, maar blijkbaar heeft de hightechwereld van de F1 ze gewoon nog in huis. Technisch directeur Graem Hackland van Williams hierover: "We’re about to remove tape, that’s one of the most important things we’re going to achieve together." Sommige daarvan zijn "three, four, five years or, dare I say, even older than that. We’ve got tapes on this site, no one even remembers how old those tapes are." Dankzij Williams' nieuwe partner Acronis is dat waarschijnlijk binnenkort verleden tijd. Williams stapt vanuit de twintigste eeuw de wereld van cloud binnen. We zullen zien wat het vernieuwde dataverwerken dit jaar aan Lance Stroll en Sergey Sirotkin gaat brengen, het zou mooi zijn als de Martinikleuren weer eens wat vaker vooraan het veld te zien zouden zijn.

Reacties

JanSees 22-02-18 | 10:40 | 1

Kunnen ze niet ook meteen een partner vinden in het verwerken van Big data? Ik kan me voorstellen dat ze dat soort info ook moeten verwerken over een raceweekend. en dat die big data systemen daar ook wel wat mee kunnen?

WatMoetJeNu 22-02-18 | 11:20

Dat wilde ik dus ook net zeggen.
Er zijn genoeg grote tech bedrijven die zich best wel een beetje met F1 willen bezighouden.
Microsoft, Google, Amazon en Oracle hebben allemaal wel een cloud-storage en business intelligence suite die ze op die data los kunnen laten.

CamaroHans 22-02-18 | 10:58 | 1

Als je tapes hebt en niet eens weet hoe oud ze zijn dan denk ik ook niet dat die data veel geraadpleegd wordt.

Celica1stgen 22-02-18 | 12:30

Big data raadplegen werkt anders dan jij met je excel sheet.

Vunzigheid 22-02-18 | 12:04

Mercedes doet dit trouwens met TIBCO: www.tibco.com/formula-one-competitive...

JaquesDeMolay 22-02-18 | 13:36

Zeg Goes, het feit dat je op een nogal knullige manier je totale gebrek aan IT kennis moet demonstreren houdt niet in dat je dan meteen een oordeel kan vellen over het gebruik van een medium in een wereld vol met knipperende lampjes en kabeltjes waar je geen enkel benul van hebt.

Hou je bij het schrijven van middelmatig pseudo-autonieuws op ibelle niveau..

BenHetZoZat 22-02-18 | 15:01 | 1

He @Jaques, als jij nou eerst eens laat je eigen, kennelijk geweldige, ICT nivo demonstreerd ipv gelijk zo hoog van de toren te blazen namen mensen je misschien serieus

Gazzerop 23-02-18 | 13:44

Dat gaat nog veel meer op voor boodschappen die verloren gaan door de taalfouten erin... Jouw post dus.
Jaqcues heeft groot gelijk nl. In de IT worden tapes (met reden!) nog zeer veel gebruikt (en zelfs nog ontwikkeld).
Dat de auteur niet verder komt dan een referentie met video-/audio-cassettes is toch echt zijn gebrek.

DekselseKlootviool 23-02-18 | 00:16

Tape klinkt wellicht raar en achterhaald, maar als betrouwbaar opslagmedium is er nog steeds niet echt iets beters op de markt. CD's DVD's, etc, zodra het writeable is, is het voor long-term opslag waardeloos. Probeer maar eens je zelf gebrandde CD van 15 jaar geleden; grote kans dat die het niet meer doet. Een tape van 60 jaar geleden, mits uiteraard normaal opgeslagen, zal het nog steeds doen.

Mbt. big data MS en dat soort geneuzel, het gaat hier om totaal andere data. Niet om twitterfeeds, documenten, enzovoort, maar om meetgegevens. Het is allemaal relationeel.

Reageer