Autobahn

FILMPJE. Lancering vliegende auto gaat hopeloos fout

De ene vliegende auto is de andere niet: er gaat nog best veel werk zitten in het maken van een degelijk concept. Deze buggy met parachute en propellor moet misschien eerst nog even wat testwerk ondergaan.

Bovenstaande video verscheen deze week op Reddit. De inzittenden, een echtpaar dat het concept naar verluidt bedacht, werden naar verluidt met vrij zware verwondingen in het ziekenhuis opgenomen. We zien de buggy met de naam SkyRunner light-sport NI43SR (website) opstijgen, maar falen in het maken van hoogte. Bij het eerste de beste gebouw gaat het mis, hoewel de crash de fotograaf in beeld volledig ontgaat, die staat dan al met zijn rug naar de actie. 

Je zou zeggen: als er nog getest wordt, doe dat dan op een grasveld zonder gebouwen eromheen. Maar kennelijk kwam het stel hier niet op, of hadden ze genoeg vertrouwen in hun creatie om het in een gebied met obstakels te proberen. En op zich: het ding kreeg een certificatie van de luchtvaartautoriteit FAA, en er is zelfs een blik celebs opengetrokken om in de buggy plaats te nemen, getuige deze video.

Reacties

Bernini 14-02-18 | 18:34

De bestuurder was overduidelijk met randzaken bezig. Er is geen spoortje van koerswijziging te bekennen, tenzij je die 0,02 sec voor de crash meetelt, maar dit is zo miniem dat dit net zo goed veroorzaakt kan worden door de wind die langs het gebouw komt.

Wedstrijdkrokodil 14-02-18 | 20:44

Dit veld was veel te klein voor dit type. Een zucht rugwind, of een thermiekbel die loskomt naast het vliegveld, een zachte bodem of een paar molshopen waar je nog even vol doorheen ploegt zijn allemaal voorbeelden van zaken die je onderweg tegen kunt komen en moet kunnen hebben zonder meteen in de gevarenzone te komen.

Dus dat was fout één. Als je met een gangbaar type wat doms gaat doen is er meestal wel iemand in de buurt die daar een stokje voor gaat steken. Maar met zo'n aparte vliegmachine denkt iedereen dat ze wel zullen weten waar ze mee bezig zijn.

De tweede fout werd ook gemaakt nog voor ze in beweging waren: Ze kozen er namelijk niet voor om de maximaal beschikbare lengte van het veld te gebruiken.

Zie de windzak. De wind komt van rechtsvoor. Wind ruimt altijd met de hoogte op ons halfrond, dus met de klok mee. Dan kun je verwachten dat de wind op enkele meters hoogte ineens veel sterker van rechts opzij komt en dat je daarvoor moet corrigeren door naar rechts te sturen. Aanvankelijk gebeurt dat ook. Maar daarna laten ze zich wegzetten richting het gebouw en volgt er geen actie meer.

Dit lijkt me eerder een situatie waarbij een ervaren vlieger een minder ervaren vlieger liet vliegen. De onervaren vliegen dacht er zit een ervaren vlieger bij, dus het gaat wel goed. De ervaren vlieger denkt dat is toch een makkelijk bochtje en blijft een correctie van de onervaren vlieger afwachten. En daarna is de ervaren vlieger te laat met ingrijpen. Zoiets.

Beffel0Bill 14-02-18 | 21:55

Een krokodil met vliegervaring, apart
Heel lang geleden noemde ze zo'n beest een draak

TheEgg 14-02-18 | 22:38

Het lijkt er meer op dat ze niet uit hun grondeffect komen. 10 metertjes omhoog, en dat was het. Ik vind het scherm ook erg klein voor een zware buggy. Gaan we uit van een standaard tandem scherm, dan gaat het dus alsnog mis zodra je daar met zijn 2-en plus een zware buggy aan gaat hangen, dan heb je gewoon onvoldoende lift.

Reageer