Autobahn

'Formule 1 streamen gaat €8 per maand kosten'

Nu Liberty Media ongeveer een jaar aan het hoofd van Formule 1 staat, begint duidelijk te worden welke kant ze op gaan. De Amerikanen willen gaan streamen, want gratis uitzenden levert niets extra's op.

In Nederland zit Formule 1 verstopt achter de decoders van Ziggo, maar er zijn ook landen waar je de uitzendingen kunt opvangen door een antenne op je dak te zetten. Dat levert niet meteen extra veel geld op voor de investeerders in de F1 en daarom moet het anders. Dit jaar nog gaat Liberty Media experimenteren met een streamingdienst.

Het bereik van Formule 1 mag in Nederland dan zijn geëxplodeerd sinds Max Verstappen, in veel grotere landen als Duitsland en Spanje neemt de aandacht af. De Spanjaarden worden niet geholpen door de resultaten van Carlos Sainz en Fernando Alonso, al kan dat komend jaar natuurlijk gaan veranderen. Er zijn echter ook veel landen waar Liberty Media eigenlijk helemaal geen goede klant heeft om de wedstrijden live uit te zenden, of waar ze het liever zelf gaan overnemen. Daar komt een streamingdienst voor. Enerzijds komt er een gedeelte met gratis content, maar wil je meer zien, dan moet je toch een abonnement afsluiten. 

Camerastandpunten

Belangrijke extra's die erbij komen zijn dat je zelf camera's kunt kiezen en veel meer data uit de auto kunt ontvangen. Vanaf dit seizoen hebben de wagens ook allemaal een 360 graden camera aan boord. Zo moet het voor iedereen leuker worden om in te schakelen tijdens een race (of om hem erna alsnog te bekijken).

Volgens zakenbank Morgan Stanley gaat die streamingdienst €8 per maand kosten. De analisten zijn er echter niet heel erg van overtuigd. Ze verwachten dat het komende jaar maar 104.000 klanten zullen inhaken op de livestreams. Dat zou een omzet van maar €7,2 miljoen opleveren, voor een groep als Liberty Media is dat een druppel op een gloeiende plaat. De bank denkt dat het vervolgens nog zeven jaar zal duren voordat er een miljoen abonnees zijn. Godzijdank werken er bij Autobahn geen bankiers, maar dat lijken ons nogal ernstig conservatieve schattingen. Wie zou er niet van tijd tot tijd willen kunnen schakelen naar het Engelse commentaar van Martin Brundle en Ted Kravitz?

Reacties

nietvaneergister 13-02-18 | 10:49

Gaan BBC en RTL nog uitzenden dit jaar?

B*tchmeister 13-02-18 | 11:03

€8 euro per maand voor maar twee races dus.

KnoopinjeZoldertrap 13-02-18 | 11:11

Vooral voor presentatoren word het eens tijd dat ze dit geld neerleggen om mee te kunnen kijken met de rijders tijdens de race, dat ze niet afhankelijk zijn van wat de regie doorzet.
Heeft Jack van Plooij ook nooit meer het excuus om niet te weten wat er gebeurd bij Max als deze niet in beeld is.
Het zal wel een flinke dobber worden voor de F1 om inderdaad die prijs te gaan krijgen voor livestreams van races. Aan de andere kant kun je dan wel echt alles volgen in goede kwaliteit. Als het ook in Nederland beschikbaar zou zijn dan is het wel het overwegen waard. Zal Ziggo niet leuk gaan vinden.

The2Amendment 13-02-18 | 11:14

Tja, dat is een mooi verdienmodel. Voor Liberty maar ook voor de slimme techneut die zijn stream van 8 euro beschikbaar stelt aan iedereen die voor 1 euro een abonnementje bij hem afsluit :-)

eef 47 13-02-18 | 11:28

Snap ik . Als je hier geen geld voor vraagt, moet je anders wel reclame op de auto's plakken.

Harry Turtle 13-02-18 | 11:39

Krijgen we dan Sky commentaar erbij?
Zoveel beter dan fuckingshitholymoly Olaf.

zeur 13-02-18 | 11:57

*kuch*torrent*kuch*

datisgaaf 13-02-18 | 12:58

€8 Per maand voor Sky Sport (alleen de F1 uitzendingen) zou ik er graag voor overhebben. Ookal kan ik het bij Ziggo gratis zien...

TuurlijkNiet 13-02-18 | 13:32

8 euro valt toch best mee? Mijn broertje moet bij KPN 15 euro per maand betalen voor Ziggo Sport. Is de F1 deal toch de helft goedkoper..

Martinspire 13-02-18 | 14:23

Dat gaat echt geen 8 euro worden (en zal zonder belasting zijn, gezien het US bedrijf betreft). Maar op zich heb ik daar geen probleem mee, ware het niet dat je (ook met glasvezel) nog gewoon last van stotteren kunt hebben. Of streams die gewoon niet meer verder willen. De reden geweest om niet meer online maar via KPN naar Ziggo Sport te kijken (wat 5 euro de maand duurder is). Sowieso wil een KPN of Ziggo hier nog mooi aan gaan verdienen, dus zal het rustig 20 euro per maand gaan kosten in NL. Ben benieuwd of je dan nog ander commentaar kunt kiezen. Zijn we namelijk ook van dat gezeik af.

waschera 13-02-18 | 15:09

Ik heb al een paar jaar geen tv abonnement meer en kijk alleen nog streaming diensten als netflix, pathe thuis of nlziet. Ideaal, dus kom maar op met die F1 stream.

HdJ 13-02-18 | 15:33

Het is praktisch onmogelijk om gedurende een F1 race meer dan een paar seconde geen reclameuitdrukking in beeld te hebben. Ze zouden mij als kijker moeten betalen.

N3uk33nd 13-02-18 | 17:26

"In Nederland zit Formule 1 verstopt achter de decoders van Ziggo"
Eh nee, Formule1 wordt uitgezonden op Ziggo Sport kanaal, naast NPO1/2/3 de enige HD zender dat juist NIET achter de Ziggo decoder zit. Kan rechtstreeks zonder losse decoder gekeken worden zolang je maar over een Ziggo coax-aansluiting beschikt.
Bij andere TV aanbieders moet je wel bijbetalen, maar dat zijn nog steeds geen Ziggo decoders.

andirul 13-02-18 | 19:19

Ik betaal op dit moment een tientje voor ziggo sport go en kan dus F1 kijken + allerlei andere races en sporten. dat is mij die 2 euro extra dan wel waard

tetra 13-02-18 | 21:36

👍top. Bedankt. Ga voor een tientje in de maand niet meer klooien met wazige streams. Alleen dat commentaar van Mol....

Reageer