Autobahn

Wordt Dubai het nieuwe Monaco?

Al sinds jaar en dag resideren stinkend rijke sporters met zijn allen op een kluitje in Monaco, zo ook de F1-racers. Echter, het emiraat Dubai is hard bezig aan poten van de Monegaskische troon te zagen.

Jeremy Clarkson deed ooit een grappig stukje in één van zijn Motorworld-afleveringen: 'waarom wonen racecoureurs in Monaco?' Erg vermakelijk om iedereen om de hete brij te zien draaien, in deze - geloof het of niet - alweer 22 jaar oude video. Inmiddels hebben de rijken op aarde er een paar extra hubs bij, waarvan Dubai er één is. Voor F1-coureurs is dit een steeds interessanter wordende optie: Fernando Alonso woont er, en ook Haas-prutser Kevin Magnussen heeft besloten zijn thuisbasis Kopenhagen in te ruilen voor de grote zandbak aan de Perzische golf.

Waarom Dubai?

Waarom verhuizen sommige coureurs naar Dubai? Het antwoord op deze vraag is meerledig: ten eerste heeft het emiraat net als Monaco een mild belastingklimaat, een absolute must voor wie miljoenen per jaar verdient en/of een aanzienlijk vermogen heeft. Daarnaast heeft Dubai iets dat Monaco mist: ruimte. Op het kleine stukje rots aan de Franse zuidkust is de keuze qua woonruimte beperkt, en de kosten hoog: een vierkante meter in Monaco kost je gemiddeld €41.000, in Dubai kan je qua onroerend goed tien keer meer doen met je miljoen.

En dan is er nog de locatie. Dubai ligt een stuk centraler ten opzichte van de rest van de wereld dan Monaco: alleen het westelijk halfrond is verder weg, maar daar worden slechts drie vier races verreden. Vanuit Dubai ben je binnen zes uur in Europa, en is elke bestemming in Azië aanzienlijk dichterbij. Kortom: kortere vliegtijden naar raceweekends en minder jetlag. Daarnaast regent het praktisch nooit in Dubai, ligt er zand op het strand in plaats van stenen, en heb je er evenveel goudgravende slavische hoeren Instagram-celebrities als in Monaco.

Waarom niet Dubai?

Tot zover de 'pull'-factoren, hoe zit het met de 'push'-kant? Er is een lans voor te breken dat de prins in Monaco iets gezelliger is dan die van Dubai, maar we kennen ze beiden niet persoonlijk. Daarnaast gaan de vrouwen doorgaans iets bedekter door het openbare leven, dus liefhebbers van frivole zomerjurkjes zijn ook beter af in Monaco. Als de echtgenote/vriendin meereist moet je d'r sowieso wat beter in de gaten houden: mocht ze bepoteld worden door een paar bronstige locals, dan is haar juridische positie iets minder sterk dan hier. Het blijft toch een Arabisch land, hè... En ook als je 's avonds om 22 uur opeens vreselijk zin in bier krijgt, is het wellicht wat lastiger om in Dubai een avondwinkel te vinden die je in je behoefte voorziet. Aan de andere kant: Dubai is niet totaal drooggelegd, dus aan alcoholgebruik is wel een mouw te passen. 

We vermoeden dat de nieuwe bewoner Magnussen weinig moeite zal hebben zich aan te passen aan het leven in Dubai: de baard heeft hij al, en bovendien rijdt hij even beroerd als de gemiddelde Dubaiiaan. Dat moet goedkomen dus, qua cultuurschok. Wellicht moet hij zich wel iets meer op de vlakte houden qua uitnodigingen aan hetzelfde geslacht om orale handelingen te verrichten, als we hem toch nog iets mee kunnen geven.

Reacties

Devils_son 08-02-18 | 15:03

Ik raad de schrijver aan eens een keer naar Dubaï te gaan, dan kraamt hij wellicht wat minder onzin uit over Dubaï.

harde_keutel 08-02-18 | 16:56

Ik raad jou aan eens een keer naar Dubai te gaan, dan leer je Dubai wellicht wat beter te schrijven.

StevenQ 08-02-18 | 15:09

slechts 3 races op het westelijk halfrond?

Montreal, Austin, Mexico,Interlagos

dat zijn er 4

geoduck 09-02-18 | 09:56

Silverstone ligt ook op het westelijk halfrond overigens...

Zander 08-02-18 | 15:18

Leuk zo'n wereldvreemde redacteur, die waarschijnlijk op beide plekken niet geweest is.

Dubai pro:
Sky is the limit, alles is mogelijk, geen belasting, in de winter een heerlijk klimaat (en dan is het race seizoen afgelopen). Elk hotel is ook een discotheek (zeker op donderdag is leuk). Je kunt alleen alcohol drinken in hotels. Veel 'modellen' en 'betaalde dates'. Iedereen spreekt Engels en ze zijn geïnteresseerd in westerlingen en beroemdheden.

Tegen:
Verkeer is nogal gevaarlijk (zeker in de winter, als het een keer regent of mistig is).
Regels zijn nogal streng volgens de islam (zeker op papier). Geen druppel alcohol in je lijf als je achter het stuur zit. Overal flitscamera's.

Monaco is oud geld een soort Blaricum aan zee en in de winter wil je daar niet zitten, Dubai is nieuw geld en veel meer mogelijkheden. In de zomer zou ik toch een andere locatie kiezen (kan er 50+ graden worden).

KapiteinKlein 08-02-18 | 15:41

Dubai heeft alleen iets wat Monaco wel weer heeft: sfeer. Er is geen reet te beleven in Dubai naast de grote attracties, overdag kom je er geen hond tegen op straat, wat merendeels komt omdat de 'high society' niks te maken wil hebben met de mensen. Vreselijke stad, een opgeblazen bubbel als je het mij vraagt.

KapiteinKlein 08-02-18 | 15:42

Dubai heeft alleen iets niet wat Monaco wel weer heeft: sfeer.*

LaPachanga 08-02-18 | 17:24

Je mag Dubai een bubbel vinden, maar dat er niemand op straat komt klopt niet. Van november t/m april is het buiten best lekker weer (niet te heet) en dan zie je volop mensen op straat. Als je niets te beleven hebt daar, heb je niet goed opgelet.

KapiteinKlein 08-02-18 | 17:49

Ik was er in februari en bij de baai waar de Infinity Tower staat, was niemand te bekennen. Alleen bij het Atlantis hotel en bij de Dubai mall (met het aquarium) was het druk. Los daarvan is het ook echt asociaal volk wat daar rondloopt, niet wachten op uitstappende mensen van de metro, iedere vrouw met blond haar wordt nagekeken, onvriendelijk personeel enz. Zelfs al zijn er normaliter meer mensen op straat dan ik heb gezien, de sfeer in Dubai is 100x slechter dan in Monaco imo.

Freert Gilders 08-02-18 | 22:24

Slecht stukje. Ik adviseer de schrijver het een weekendje op te nemen tegen Magnussen. Succes.

Reageer