Autobahn

VIDEO. De F1-halo kan een dubbeldekker dragen

Zo zeg, een hele dubbeldekker? Meen je dat nou? Da's interessant. Doe eens dan?

Later deze maand presenteren de F1-teams hun nieuwe bolides, die enkele zaken gemeen hebben: vier wielen, een stuur en een halo. Mercedes masseert ons alvast voor, met een uitlegvideo over de zichtbeperkende rubberen tegel-monstrositeit. Technisch directeur James Allison loopt alvast met ons langs de meest in het zicht springende wijziging: de halo, met voldoende draagkracht om een dubbeldeksbus op zich te laten balanceren. In theorie, want helaas voeren ze het niet even in de praktijk door.

Eigen design

De grote titanium teenslipper is slechts de kern die voor iedereen gelijk is. De teams zijn vrij hier (binnen de toegestane afmetingen) naar eigen aerodynamisch inzicht constructies omheen te bouwen, teneinde de luchtstromen zo optimaal mogelijk naar de achterkant van de auto te leiden.

Let aan het einde van de video op de zeer Britse manier waarop Allison verwoordt wat eigenlijk iedereen vindt: de halo is een eyesore. Het schrijfteam heeft hier echter goed werk geleverd, want met groot gevoel voor understatement (acquired taste) wordt de lelijkheid onderkend, en tegelijk aan de kaak gesteld dat het ding in de toekomst ongetwijfeld evolueert naar een concept dat beter in het algehele design van de auto is geïntegreerd. Vooralsnog is het een lelijk stuk metaal dat heel plomp bovenop de cockpit is geplempt, maar we moeten het er mee doen. Totdat we bij een crash een energieveld rondom de bestuurder kunnen optrekken, is de halo als een nummer van Korn: here to stay.

Reacties

DrommelseKlootviool 08-02-18 | 18:20

Goed dat ze dit doen. Het moet maar eens afgelopen zijn met die aanrijdingen met Londense dubbeldeks bussen op F1 circuits.

Überkant 08-02-18 | 18:48

Lelijk geval. Alleen hadden Senna en Bianchi nog geleefd als ze er één op de auto hadden, dat dan weer wel..

DrommelseKlootviool 08-02-18 | 19:06

Dat is nog maar zéér de vraag. Van beiden. Als je met 200+km/h ergens tegenaan knalt, gaat er een heleboel mis. Er is dan niet één mogelijke doodsoorzaak, maar tientallen. Je kunt dan niet stellen, dat als je er ééntje weggenomen hebt, dat iemand het dan DUS overleeft.

Zeker Senna; men denkt dat hij een wiel tegen het hoofd gehad heeft, en die klap fataal geweest is, maar weet het niet zeker. Dat wil niet zeggen dat hij het mét halo wél overleefd had. Het menselijk lichaam kan er in het algemeen niet goed tegen om vanaf 200km+ per uur naar 0km per uur te gaan in een fractie van een seconde.

Ook Bianchi, goed daar had de halo mogelijk wat kunnen veranderen, maar ook dat is weer de vraag. Los van de klap op z'n hoofd, heeft hij ook een klap van 58G op z'n donder gehad.

Verder is het de vraag wat die halo doet als je tegen een vrachtwagen aanrijdt. Het zal allicht helpen, maar ik verwacht dat het metaal van de vrachtwagen gewoon óm de veel stekere halo heenvouwt, en zo alsnog de rijder raakt.

Testa-Rossa 08-02-18 | 21:22

Het is inderdaad maar zeer de vraag in hoeverre dit had geholpen bij de crash van Senna en Bianchi.

Maargoed laten we gemakshalve aannemen dat het eens in de 15 jaar mogelijk kán helpen tegen een fatale verwonding, hoeveel extra crashes zijn er in die tijd dan wel niet geweest als gevolg van een beperkt gezicht?

Clay Regazzoni 09-02-18 | 01:31

Senna is (naar het schijnt) aan twee zaken overleden. Een daarvan was een hoofdwond veroorzaakt door de ophanging van zijn rechter voorwiel die door het vizier van zijn helm was geschoten. Dat had de Halo nooit voorkomen. Maar misschien wel de hogere cockpit randen die sinds 1996 verplicht zijn.

Het ongeluk van Bianchi is door de FIA als testcase gebruikt voor de halo. De uitkomst was neutraal. (De halo zou geen voordeel en geen nadeel zijn geweest.) Ik denk dat dat inderdaad de juiste uitkomst is. Het zou natuurlijk kunnen dat een vermindering van de impact met bijvoorbeeld 10% een heel groot verschil in Bianchi's voordeel had kunnen zijn. Maar dat anderzijds de brokstukken van de halo ook verwondingen hadden kunnen veroorzaken die direct dodelijk waren geweest...

Jackanders 08-02-18 | 23:06

De Halo is een zeer ondoordachte paniek-poging van de FIA om de indruk te wekken dat er aan veiligheid wordt gedacht.
Ik denk eerder dat het gevaar toeneemt met twee extra gecreëerde, door titanium omsloten gaten rond de cockpit.
Daar passen stukken en stukjes die van andere bolides af vliegen makkelijk in, en kunnen in het slechtste geval juist zorgen dat een onderdeel precies op de helm en/of borstkas van een coureur terecht komt, of ze ontnemen een coureur even het zicht omdat een stuk vleugel er niet meteen van af waait.
En ja, het zal zo nu en dan wat afketsen, maar het is gewoon een kwestie van tijd dat dat niet het geval zal zijn, en juist voor meer ellende zorgt.
Het is een slecht doordacht idee, en ik ben bang dat er pas weer vanaf gestapt wordt wanneer het een volgend slachtoffer heeft veroorzaakt.

Clay Regazzoni 09-02-18 | 01:25

Eens. Het kan inderdaad gebeuren dat er onderdelen de rijder raken doordat ze via de halo afketsen naar zijn hoofd. Daarnaast is er echt een gevaar dat rijders niet uit een over de kop geslagen auto kunnen komen door de halo. De proef van de FIA die dit moest ontkrachten was beschamend. (De auto werd onderste boven op een kantoor vloer gelegd en ja, dan leunt de auto op de halo dus blijft het gat ongeveer even groot als voorheen. Maar wat er gebeurt als zo'n ding met 250 op de teller op zijn kop het gras/grind in duikt is natuurlijk niet getest...)

loze stijl 09-02-18 | 06:22

Ok, en dan vliegt de auto in brand tijdens of na een klapper.
Dan wil je asap uitstappen lijkt me dus hoe ? En als je zelf buiten bewust zijn bent, hoe kan de marshall dan snel handelen en de Halo verwijderen?
Nee, dit lijkt me een heel slecht plan als letterlijk elke seconde telt.

poiuytrewq 09-02-18 | 09:54

F1 kan niet eens met grid-girls overweg. Ze hebben liever kleine kindertjes. Stelletje pedo's.

Reageer