Autobahn

Parijse parkeercontroleurs zijn knetterstoned

Sinds 1 januari is het parkeren in Parijs geprivatiseerd en uitbesteed aan twee bedrijven. Die nemen het echter zelf niet al te nauw met de regels: de controleurs rijden stoned en rijbewijsloos door de Franse hoofdstad, tot ergernis van politie en publiek.

In een poging om nog meer geld te verdienen aan betaald parkeren en er minder werk aan te hebben, heeft autohaatster Anne Hidalgo, burgemeester van Parijs, de handhaving uitbesteed aan twee bedrijven. De werknemers ervan rijden scannend rond en printen bonnetjes voor foutparkeerders en niet-betalers.

Eén van de twee bedrijven die met een privéleger van bonnenschrijvers rondrijden is in de eerste twaalf dagen van de privatisering al twee keer in opspraak geraakt. Streeteo, zoals de onderneming heet, moet maar eens wat beter kijken wat voor tuig ze uit de banlieue trekken om de regels te handhaven. 

Stoned

De Franse politie was eigenlijk al geen voorstander van het privatiseren van de (volstrekt nutteloze) overheidstaak en had besloten om een oogje in het zeil te houden. Zo controleerden ze eergisteren een bestuurder van een van de scanwagens omdat hij geen gordel droeg. Het opgeschoten standje van 23 in de auto begon meteen te tieren tegen zijn 'collega's', maar had geen rijbewijs, verzekeringspapieren en andere bescheiden bij zich. Daarop besloten de agenten om de man ook maar even een drugstest af te nemen. Je raadt het al: hij was onder de invloed van cannabis.

De politie vatte het gebeuren in een korte verklaring als volgt toe: "ce type de comportement pose la question du transfert de compétences du public au privé". Kortgezegd: dit soort gedrag laat je toch vraagtekens zetten bij de overdracht van publieke taken aan het bedrijfsleven. Hoewel: de Franse politie is ook niet van onbesproken gedrag.

En nog een keer

Je zou zeggen dat het bedrijf meteen al zijn werknemers zou checken nadat het zo in zijn hemd gezet is. Niets is echter minder waar: gisteren was het meteen weer raak. De politie heeft Streeteo op het oog en controleerde een andere bestuurder van een Renault Zoe met de scanapparatuur erop. Deze had ook een joint op, maar erger nog: hij had helemaal geen rijbewijs. 

Het is nu de vraag wat de gemeente Parijs gaat doen aan de controles. De bevolking zal het niet lang accepteren dat ze de les wordt gelezen door drugsgebruikende wetsovertreders. Voor je het weet staat heel Parijs weer te staken om de politie terug te krijgen.

Foto: een willekeurige mevrouw parkeert in Parijs haar auto en hoopt geen stonede controleur te treffen.

Reacties

Gingersrule 12-01-18 | 17:33

er valt een hoop negatiefs te zeggen over de franse politie, maar buiten de door de overheid gepubliceerde sig.ville.gouv.fr/Atlas/ZUS/ nogo zones moet je toch echt niet een agent met JE aanspreken want een knal voor je kop is het minste wat je kan verwachten.
Hier buiten de socalistische dictatuursteden, we kunnen gelukkig zelf onze burgemeester keizen, heb je geen hangjongeren. Heeft een agent nog respect, je moet wel want disrespect wordt absoluut niet getolereerd.
Wat wel weer mag is zonder boete van 74 euro plus 9 euro administratie kosten een rood voetgangerslicht negeren.
Het eerste wat me overkwam na 10 jaar buiten nederland overkwam, een dikke mevrouw die zich ambtenaar noemde net nadat ik uit de trein uit schiphol in Amsterdam aankwam voor een bezoek.
Kikkers in langzaam kokend water. Het beste zou zijn als nederland alle wetboeken introk en verving door een pamphletje van wat wel mag. Scheelt een hoop.

Beffel0Bill 12-01-18 | 20:10

Yep, dat scheelt een flink stuk papier
Want handhaving van de regeltjes, daar komt toch geen reet van terecht

hendrikjandetuinman 13-01-18 | 01:19

Ik ben al niet zo'n fan van die parkeerwachters als ze zoals bij ons in dienst van de staat zijn, maar als we inhuurfascisten in Nederland krijgen zou ik wel echt vuur gaan spuwen. Zeker als het dit soort koekebakkers zijn.

Max Headroom 13-01-18 | 11:11

Gevaarlijke ontwikkeling als voor medewerkers van bedrijven in de publieke ruimte andere principes en regels gaan gelden dan voor de rest van de mensen.

Reageer