Autobahn

Gepantserde Tesla accelereert sneller dan een kogel

Sneller dan een kogel accelereren is misschien een beetje overdreven, maar deze gepantserde Tesla is het snelst weg bij een dreigend gevaar. Bijkomend voordeel is dat je niet bang hoeft te zijn dat de benzinetank ontploft.

Als je in het Midden Oosten woont, dan is de kans groot dat je je bezighoudt met oliehandel. Dat is meteen ook de reden dat vrijwel alle V12's in dat werelddeel verkocht worden: ze hebben benzine in overvloed. Daarnaast hoeven ze niet te vrezen dat hun omgeving dankzij de klimaatverandering in een woestijn verandert.

Wie in die buurt echter in een Tesla gaat rondrijden, kan rekenen op vreemde blikken: een gek die op stroom gaat rijden. Een blasfemist. De kans is dus aanwezig dat een oliesjeik zijn AK-47 op de auto leegschiet. Om die reden vroeg een Midden-Oosterse klant aan het Amerikaanse bedrijf Armormax om een Tesla Model S P100D te voorzien van B6 pantsering. Die categorie houdt in dat de auto resistent is tegen 7,62x51 mm munitie. Dat zijn flinke kogels (ter vergelijking: een standaard NATO-wapen gebruikt 5,56×45mm). De auto biedt echter geen weerstand aan armour piercing rounds, daarvoor heb je een B7 pantsering nodig.

De Tesla is nauwelijks van een standaardwagen te onderscheiden. Alleen als je naar de ramen kijkt, zie je dat daar grotere zwarte randen omheen zitten voor het pantserglas. Ook aan de banden zou je de auto kunnen herkennen, want er zitten speciale runflat-exemplaren op. Aan de vertraagde versnelling herken je hem nauwelijks: de verstevigingen zijn zo licht dat het nauwelijks effect heeft op de ludicrous mode. Het geheel aan beplating weegt maar 250 kilogram. Dat komt doordat Armormax gebruikmaakt van een zelfontworpen composietmateriaal in plaats van stalen platen. 

De acceleratie van 0 naar 96 km/u gebeurt nu in iets meer dan drie seconden, terwijl de standaard P100D er 2,4 seconden over doet. Best een aardige prestatie als je weg wilt rijden bij boze olieboeren.

Reacties

Johnny_Stardust 12-01-18 | 19:25

Helemaal vergeten dat dergelijke bepantsering ook wordt door ontwikkeld. Slechts 250 kg aan bepantsering tegen behoorlijke grove ammunitie (AK-47 formaat = groot).

RexMundi 12-01-18 | 23:23

7,62x51 is vergelijkbaar en uitwisselbaar met .308 Win(chester). Een AK47 gebruikt 7,62x39.

Tapioca pudding 12-01-18 | 19:42

Is een soort honingraatspul dat ook in gevechtsvliegtuigen zit.

warmeballen 12-01-18 | 20:02

Honingraat zit ook in binnendeuren uit de jaren 70

Tapioca pudding 13-01-18 | 09:25

Warmen
Ja die bedoel ik natuurlijk. Ik heb zo een deur in tweeën gezaagd en in mijn Renault Zoë gehangen voor als ik door bepaalde wijken van Rotterdam rij.

ZomaarEen 12-01-18 | 20:35

Toch zou het Autobahn sieren als ze eens wat dieper door zouden zoeken als dit soort zaken publiceren. Waarom weet ik niet, misschien heeft een stilstaande electrische auto wel juist heel weinig koppel omdat een electromotor eerst enig toerental moet hebben om zijn vermogen te kunnen ontwikkelen.

Maar als Autobahn ( en uiteraard ook elke willekeurige lezer hier) een beetje fact check zou doen dan zouden ze weten dat de accelratie van 0-60mph = 96 km/h (is al niet van 0-100km/h) die Tesla opgeeft dat in werkelijkheid niet is.
De Tesla's kunnen alleen heel snel accelereren als ze al enige snelheid hebben , dus de opgegeven acceleratie van de P100d van 2,34s is in werkelijkheid de acceleratie van 5mph-60mph of wel vanaf 8 km/h naar 96 km/h.

Nog steeds snel, maar wel misleidend, maar ach dat is inmiddels wel het handelsmerk van Tesla.

Pepp1 12-01-18 | 21:42

Interessant. Waar heb jij die informatie vandaan?

Ik lees vaak zaken als deze:
""The electronics in an electric motor are almost instantaneous," Duoba said. "There's no delay in power, no waiting for throttles to close. All those little effects add up."

Torque mismatch
Electric motors can achieve their maximum torque, or the rotational force that is transmitted from the motor to turn the wheels, anywhere from 0 to 4,000 revolutions per minute (rpm), which roughly corresponds to vehicle speeds between 0 and 30 mph (48 km/h), said Paul Chambon, a controls engineer who is an expert on powertrains at Oak Ridge National Laboratory in Tennessee.

In contrast, gasoline-powered cars cannot achieve peak torque at either a very low or very high rpm. Engines are optimized to run best with certain combinations of air flow, temperature and rotational speed. That means the torque in gas-powered engines peaks around 4,500 rpm, and that a graph of torque versus rpm looks like a domed hat, Chambon said.

So at zero speed, gas-powered engines are not at their peak.

"They don't have that peak torque right away, you have to accelerate to middle speed to gain enough torque," Chambon said."

Bron: www.livescience.com/55887-why-tesla-m...

bitflip 13-01-18 | 12:18

"misschien heeft een stilstaande electrische auto wel juist heel weinig koppel omdat een electromotor eerst enig toerental moet hebben om zijn vermogen te kunnen ontwikkelen."

Helaas. Das alleen een eigenschap van ouderwetse brandstof aandrijving.

Mad Jack the Pirate 13-01-18 | 15:37

@ZomaarEen 12-01-18 | 20:35
Heb jij de school wel afgemaakt? Man man man man.

Lionfromzion 13-01-18 | 17:36

Bwhahaha duidelijk!
Al je vrienden hebben een Tesla behalve jij zeker hahahaha

Als dat ook maar enige kern van waarheid zou hebben dan zou er toch een koppeling/gearbox in zitten om het werkend te krijgen.

Tesla is 1 van de weinig bedrijven die goede specs opgeeft die kloppen met de realiteit..

Je kunt met een Tesla zo uit de showroom naar een dragstrip en de meest bizarre twin turbo NOS beesten verslaan.

Zomaareen wanker

Salutis Humanae 12-01-18 | 21:20

Zomaareen, dus al die filmpjes waar een Tesla mensen tegen de stoel gedrukt wegkatapulteert zijn nep? Waar ze super cars eruit acceleren? Of bedoel je te zeggen dat de Tesla in de eerste paar km/u nog steeds een vertraging heeft, ook al is die een fractie van een goede benzinemotor? Want hoe dan ook, een initiele vertraging is geen minpunt van electrisch. Mensen ervaren het als instant versnelling.

watergeus 12-01-18 | 23:17

@M.Goes
Zeker niet in dienst geweest. 7.62 mm was ook NATO standaard.
Het verschil tussen de Russen en de NATO was dat de Russische munitie conisch is en die van de NATO recht. Vandaar dat AK47's zo'n krom magazijn hebben.
De russen waren slimmer dan de NATO aangezien zij wel rechte munitie kunnen gebruiken en de NATO geen conische munitie. Dat is een groot voordeel, tijdens gevechten.
Vandaar dat de NATO is overgestapt op 5.56. Dit wordt natuurlijk niet als reden opgegeven, maar licht er duimendik boven op.

RexMundi 12-01-18 | 23:29

Zelden zulke onzin gelezen. Ik zou zeggen, douw eens een 7,62x51 in een AK47. En vraag daarna één van je vrienden die zijn handen nog wel heeft het filmpje te uploaden.

loze stijl 13-01-18 | 09:20

@RexMundi: Jouw uitleg is ongeveer dezelfde als die mijn sergeant schietinstructeur ooit gaf.
Met uitzondering van het upload verhaal want dat kon ten tijde van lichting 86/5 nog niet.

Lionfromzion 13-01-18 | 17:48

@watergeus
Jezus ik ben blij dat ik niet in dienst ben geweest als ik jou zo hoor heb je er niets geleerd.
Het is dat of aannemelijker: jij bent nooit in dienst geweest en hebt derhalve nooit een wapen gedemonteerd.

Ooit gehoord dat een wapen "gekamerd" is voor een bepaald munitie type?
Wel dat betekent dat de kamer zo gedimensioneerd is dat de huls precies in de kamer past opdat als het patroon is afgevuurd:
1 de huls niet teveel ruimte heeft (niet explodeert)
2 de huls soepel uit de kamer verwijderd kan worden (toleranties)

Net zoals mijn bovenkamer jouw bullshit niet tolereert: hij spat bijna uit elkaar van de onzin die ik hier lees!

@Zomaareen is dit je andere account?

bisbisbis 13-01-18 | 00:23

@ watergeus:
-
Ik sluit mij geheel bij de vorige spreker aan. Een gebrek aan kennis zoals het uwe zou verboden moeten worden - en het uiten ervan bestraft.

T2000 13-01-18 | 12:16

Jeetje, dat zal vast goed zijn voor het klimaat en de actieradius. Pffff

bitflip 13-01-18 | 12:20

Goed gespot, immers, zelfs als de energie met bruinkolen is opgewekt is een EV het schoonste vervoermiddel.

woordgrap van de dag 13-01-18 | 14:03

Tja. Het is allemaal leuk en aardig, maar het blijft een Tesla. En laten we eerlijk zijn: echt mooi hebben die er nooit uitgezien. Een beetje ielig, zeg nou zelf. Zelfs deze gepantserde versie. En dan dat lullig chromen stripje uit de 50's op de achterkant... Nee, dan gaat Volvo het qua design waarschijnlijk een stuk beter doen. Ik kan in elk geval niet wachten:

cdn.vox-cdn.com/thumbor/i-gMFxBVFsiN9...

loze stijl 13-01-18 | 14:17

Jij mag eerlijk zijn maar gelukkig kunnen en mogen smaken verschillen :-)
Persoonlijk vind ik de X ook niet zo denderend maar de S.... ja, die wil ik wel in de garage hebben staan.
En die Volvo uit je link... is dat weer een render? Of heb je die al in het echt zien rijden?

Lionfromzion 13-01-18 | 17:53

Lol dat is een Volvo die gerenderd is door een Tesla fanboy?
Ik kap maar met reageren soort bait trolls hier om voldoende reacties te genereren ofzo?

Pepp1 13-01-18 | 22:15

Hmmm.... concept cars. Daar kan ik echt eindeloos op geilen.
In die wereld maakt zelf Peugeot mooie auto's:
www.peugeot.nl/concept-cars-showroom/p...

Helaas (nog) geen werkelijkheid.

Bijtendehond 14-01-18 | 17:56

Exploderen doen ze misschien niet, maar lithium fikt wel lekker.
Geen idee of er lithium-batterijen in zitten trouwens.

Bijtendehond 14-01-18 | 17:58

En welke klojo heeft er verzonnen dat er weer reclames met geluid te horen zijn?
Ja hier op Autonahn

Reageer