Autobahn

Gloeiende. RAI blijft maar jammeren over kilometerheffing

De club van auto-importeurs wil graag nieuwe auto's verkopen en heeft daarom al jaren het plan om u voor CO2 te laten betalen. Een oude auto is vies en als je een kilometerheffing op CO2-uitstoot maakt, dan wil u meteen een nieuwe auto kopen.

Het kabinet doet volgens RAI-voorzitter Steven van Eijck te weinig om de forens te laten kiezen voor de schoonste methode van reizen. Daardoor kan Nederland de klimaatdoelstellingen nooit halen, en daarom moet er een kilometerheffing komen op elke vorm van transport (kuch, regeerakkoord). Op die manier wordt iedereen gedwongen om beter na te denken. 

De vorige alinea zou je ook als volgt kunnen herlezen: het Nederlandse wagenpark is gemiddeld tien jaar oud en daardoor niet helemaal CO2-neutraal. Als het heel duur wordt om met de gemiddelde auto te blijven rijden, dan koopt iedereen binnenkort een nieuwe auto en dat is goed voor de importeurs.

Om die mededeling wat in nevelen te hullen zegt Van Eijck dat er ook een CO2-heffing moet komen op rijden met de trein, dat moet de forens nog wat verder laten nadenken over zijn keuzes. Maareh, Steven, je weet dat treinen op groene windstroom rijden, hè?

Om er nog wat meer voor te zorgen dat de keuze uiteindelijk wel op de auto blijft vallen, wil Van Eijck verder dat de BPM en de wegenbelasting worden afgeschaft als de CO2/kilometerheffing er is. Dan wil iedereen meteen een nieuwe elektrische auto hebben. Wijvragen ons intussen af hoe je gaat bewijzen dat je elektrische auto daadwerkelijk altijd op groene stroom rijdt en niet stiekem met verbrande kolen wordt opgeladen.

Reacties

Brandmelder 11-01-18 | 17:31 | 1

Inmiddels rij ik lease, maar dit is een oplossing voor de rijke. Niet iedereen kan een nieuwe auto kopen of leasen.

error503 11-01-18 | 17:42

Niet zolang een nieuwe auto waar een jong gezin + bagage in past bijna een modaal jaar salaris kost.

TheEgg 11-01-18 | 17:34 | 3

Een km heffing is een pracht-idee... Zou dat tenminste zijn als het niet gebaseerd zou zijn op een systeem dat elke beweging van je auto volgt. En dat met een regering die 1984 en Big Brother als handleiding gebruikt. Doodeng.
Voorspelling: De volgende oorlog is niet met de Russen. Niet met de Islam. Maar een burgeroorlog.

flatlander 11-01-18 | 18:24

Je hebt hiermee niet per se ongelijk, maar iedereen die een GMail account oid heeft en een smartphone mag dit bezwaar niet maken.

TheEgg 12-01-18 | 00:20

Het gmail account snijdt hout zolang het je enige email adres is. Voor een smartphone zijn er ook oplossingen. Maar bedenk dat elke mobiele telefoon continu verteld waar ie is. Daar hoeft het geen smartphone voor te zijn.

flatlander 12-01-18 | 15:45

Mijn punt was dat buiten je locatie, je bij GMail je mail en al je data op een server in de USA staat, dat ze ook nog eens mogen doorspitten voor Big Data. En een smartphone geeft veel meer door dan alleen je locatie, en aan veel meer instanties....

CamaroHans 11-01-18 | 17:47 | 2

Je kan ook een vorm van toeslag verzinnen op de brandstof. Als je meer km's rijdt dan verbruikt je auto meer brandstof en betaal je vanzelf meer. Ook wordt er dan een onderscheid gemaakt tussen grote zware auto's en lichte zui.... o... wacht.

Johnny66 11-01-18 | 20:37

moet de hele Eu meedoen ...

CamaroHans 11-01-18 | 20:38

Nee bij nader inzien hoeft dat niet meer, we hebben die toeslagen al.....

jemagookniksmeer 11-01-18 | 18:30 | 1

Volgens mij zitten alleen de overheid en hun lobbyclubjes maar te wachten op deze flauwekulmaatregel.
Gek toch, geen enkele burger zit hierop te wachten en toch zaagt men maar door. Terwijl burgers ruimschoots in de meerderheid zijn.
Het zou eens tijd worden voor een belangenorganisatie die de belangen van de burger in deze behartigt.
Zeg maar een soort anwb, maar dan voor de burgers.

nemo_rules 12-01-18 | 09:57

Die laatste zin wil ik op een tegeltje, heerlijk!

flatlander 11-01-18 | 18:41 | 5

Ik heb niks tegen het idee of principe, sterker nog ik ben groot voorstander ervan als we daarmee van het kwartje van Kok en alle andere bullshit heffingen af komen v.w.b. de auto. Goudeerljik principe: de gebruiker/vervuiler betaalt, en omdat het per km gaat ook zo eerlijk t.a.v. het "slijten" van het asfalt: rij je meer, betaal je meer. Bijkomend voordeel is dat als je een dikke achtcilinder hebt als auto "erbij" als liefhebberij en maar weinig km's ermee maakt, je dan naar eerlijkheid ook minder zal betalen dan de leaserijder in z'n 1.2 Eco-dieseltje die 35dkm per jaar maakt. Gewoon een correcte combi van CO2/NOX uitstoot en dan per km daarvoor betalen. We moeten alleen een oplossing vinden voor "hoe" het in werking te brengen, want we krijgen natuurlijk eerst alle moraalridders die niet willen dat de overheid ze volgt, en dan natuurlijk de mensen die geen kastje in "hun" auto willen.... en dus blijven we aanmodderen met BPM en MRB en kwartjes van Kok en ook daarover zeuren.... En voor alle niet in NL geregistreerde auto's moet er een soort vignet komen zoals Oostenrijk, Zwitserland, enz.

CamaroHans 11-01-18 | 20:40

Dat is al geregeld. Zie toeslagen op brandstof.

flatlander 11-01-18 | 23:48

Al die zooi moet er af natuurlijk. Bpm en mrb. En vignet invoeren, we zijn een transito land met absurd goede infrastructuur, dat mag wat kosten.

TheEgg 12-01-18 | 00:24

@flatlander, je snapt camarohans niet. Alles wat jij beschrijft is te bereiken met een toeslag op de brandstof. Daar is geen systeem voor nodig dat continu in de gaten houdt waar jij op welk moment bent.
Dat dat niet meer gaat omdat er al zoveel toeslagen op de brandstof zitten, zegt alles over de spilziekte van onze regering, die verslaafd is aan belasting, dan over het systeem an sich.

flatlander 12-01-18 | 07:37

Laten we wel wezen, de overheid gaat nooit geld inleveren ten opzichte van de huidige situatie, dus om de km-heffing te implementeren middels brandstof toeslagen én alle BPM en MRB zooi er af te halen zal er dus een toeslag bovenop de huidige brandstofprijzen moeten komen..... en ik denk dat niemand dat wil. Mijn punt is namelijk dat in het huidige systeem (waarin we ook eigenlijk al toeslagen op brandstof hebben) je als "liefhebber" voor het hebben van een V8 of zo, en met weinig kilometers, je TOCH gestraft wordt middels de BPM en MRB voor een auto die nauwelijks vervuilt. Dat vind ik niet een "eerlijk" systeem. Als ik een Landcruiser benzine V8 heb die ik alleen als trekauto in de vakanties gebruik en af en toe het terrein mee in ga, tik ik wel mooi voor een benzine auto 170e per maand af aan MRB en betalen ik 50 mille aan BPM voor een auto die de wegen nauwelijks belast en nauwelijks bijdraagt aan luchtvervuiling. Dat is niet eerlijk te noemen. Als jullie dan bedoelen dat we alsnog de BPM en MRB afschaffen en brandstof nog duurder maken, heb je inderdaad en verkapte km-heffing maar dat gaat natuurlijk niemand hier OK vinden, en zal elke Shell/BP/Firezon in een straal van 50km van een grens verdwijnen.

pedro300 12-01-18 | 09:21

zolang 90% van het verkeer geheel gratis (betaald door anderen door aftrek en doorberekenen) rijd ,gaat rekeningrijden en duurdere brandstof alleen de particulier betalen ,die al weinig rijd in een kleine gevaarlijke auto,dus rot op met duurdere brandstof en rekeningrijden

maaktgeenbaIout 11-01-18 | 18:45 | 2

Bij mijn weten rijden treinen helemaal niet op groene windstroom, elektriciteit kiest gewoon de weg van de minste weerstand, de windmolens staan voornamelijk langs de kust en de treinen rijden kriskras door het land. De kans dat de hoogovens in Ijmuiden groene energie gebruiken is dus veel groter dan dat de trein dat doet.

H. Drievuldigheid 11-01-18 | 19:14

Het groene trein verhaal vingerwappert dat een dag geen personenauto's 140 kiolton CO2 zou besparen. De cijfers van het CBS (2016) zeggen dat de paarse broek die dat in de marge van zijn NRC heeft uitgerekend er nogal naast zit. Personenauto's doen ongeveer 8% van de CO2 in NL, dus ongeveer 50 kiloton CO2 per dag. Dat is net een derde van de claim, mits de claim van de Groene trein waar is. Echter zijn grote delen van het spoorlijnnet in vooral noord- en oost-Nederland niet geëlektrificeerd. Hier rijden treinen ook nog eens met een vaak lage bezettingsgraad en pompen ze per reizigerskilometer een CO2 de lucht in waar Uw X5 3.0D goed zijn best op moet doen.

de_tyvus 12-01-18 | 00:08

Die Hoogovens in IJmuiden draaien dan weer het grootste deel van de tijd volledig of grotendeels op energie afkomstig uit de eigen afvalstromen.
Je wordt niet de toko met op 2 na laagste uitstoot in haar klasse door te verspillen.

Johan_Voorhaar 11-01-18 | 19:53 | 1

Het kost gigantisch veel energie en dus CO2 om een nieuwe auto te maken.
Dus oudere auto's zijn juist beter voor het millieu.

berkenboom 13-01-18 | 00:45

Ook omdat er geen grote stappen zijn gemaakt qua verbruik.
ook in een moderene verbrandingsmotor moet peut in om m te laten rijden.
misschien 20% minder. maar veel meer zal het niet schelen.

dr.andus 11-01-18 | 20:02 | 1

We betalen al 1 euro belasting per liter brandstof. Dat is de beste KM heffing (en meer dan genoeg) die er is. Op die manier betaald degene die het meeste rijd ook het meeste. Heb je een onzuinige en dus vervuilende auto: kassa. Hier nog eens een extra km heffing bovenop leggen is dubbelop en dus gelegaliseerde diefstal

Johnny66 12-01-18 | 09:17

een dr. zal toch wel iets ruimer kunnen denken is mijn vermoeden . Het hele systeen zal dan aangepast worden . Wat velen niet weten is dat ons BPM systeem gedoogd wordt , het is nl verboden door de EU. Om de restwaardes gefaseerd te beheersen is de afbouw ook gestaag vormgegeven. Maar de BPM houdt op , als enige in de EU. Er moet iets voor in de plaats komen . Dat wij , het klootjesvolk, de km heffing uiteindelijk gaan accepteren ligt gegeven in het feit dat er keer op keer berichtjes worden verspreidt , doelbewust. Opdat onze geestjes gemasseerd worden ..... tot het zover is .

Johnny66 11-01-18 | 21:47 | 4

Auto's in nl zijn de duurste van de Eu , dat kan ook geen stand houden.

nieuwe_Deen 11-01-18 | 22:21

Zeer zeker niet, hier in Denemarken zijn auto's veel duurder dan in NL. BPM begint bij 85% en boven de 25000€ wordt het 150%. Let wel, die 85% is een verlaging ten opzichte van vorig jaar, het was 105%. Zeer veel tweede derde of vierdehands auto's hier, en ze worden pas naar de sloop gebracht als ze echt helemaal op zijn. (Dus bijzonder duurzaam, maar niet heel erg eco.)

H. Drievuldigheid 12-01-18 | 00:12

U lult een weinig in het rond, het is niet geheel waar. Een Citroën C3 Blue HDi 1,6 75 kost in NL € 19.970 , terwijl Knud in DK er DKK 134.990 = € 18.127 voor betaald. Mag het wat kosten, dan koopt hij zich een Ford Mustang 5.0 V8 voor DKK 665.000 oftewel € 89.290, In NL staat deze in de prijslijst 2017 voor € 119.560. Er is vast ook wel een auto te vinden die in DK duurder is, maar dan neem je domweg een andere.

nieuwe_Deen 12-01-18 | 07:10

Daar sta ik eerlijkgezegd van te kijken. Misschien passen de fabrikanten hun basisprijs aan?

redanx 12-01-18 | 11:55

Citroen is bezig de autos met actieprijzen supergoedkoop op de markt te drukken. De Mustang is in NL zo duur omdat NL CO2 belast en Denemarken niet. Het zijn een beetje de enige modellen die goedkoper zijn. En de Mustang is niet bepaalt een gangbare auto.

Bijna alle andere auto's zijn in DK duurder dan in NL:
Een Hyundai i10: 11.800 in DK vs 10.990 in NL
VW Golf: ca. 25.500 EUR vs ca. 23.500 EUR.
BMW 3-serie: ca. 58 870 Euro (316i) vs 40.202 Euro in NL (318i).
Kia Stinger: ca. 81.901 Euro DK vs 59.995 Euro NL

Trouwens is de enige Mustang, die in NL verkrijgbaar is de 2.3 EcoBoost voor 59.099 Eur - in DK 73.400 Euro. Dus de "prijs" voor de 5.0 V8 Mustang in NL bestaat niet.

ugur 12-01-18 | 08:35

We hebben keihard een nieuw soort overheid nodig, wierook- en prinsjesdagvrij. Een overheid die niet op sentiment is gestoeld maar op feiten, goed controleerbare feiten, daar zijn het immers feiten voor. We zullen dan verlost zijn van regeringsbeleid vol tegenstrijdigheden en verkwisting van onze rijkdom aan dure luchtkastelen van machthebbers.

Donnie Brasco 12-01-18 | 15:51

De Rai maakt een kapitale fout, voor elke nieuw verkochte auto worden er in Nederland 5 tweede hands auto's verkocht. Voor de meeste dealerbedrijven de belangrijkste inkomstenbron. Wanneer er een enorme stijging in de gebruikskosten voor deze auto's komt worden ze nagenoeg onverkoopbaar, nieuw is onbetaalbaar en de occasion veel minder waard ....: de gehele industrie op de bips.
Tevens zal de waarde van het gehele autopark met zoveel geld afnemen (2e hands met BPM zal duurder zijn dan nieuw zonder BPM) dat er veel autobedrijven failliet zullen gaan en met hun de RAI (die autoshows in de RAI..? komen daar nog veel beoekers op af eigenlijk ?)

Frau Merkel 12-01-18 | 22:20

Er is een Mercedes geweest met een motor die ontwikkeld is om op frituurvet te rijden. Het ruikt een beetje, maar het werkt wel! Een oude diesel doet het werk wel: www.biocar.de/

Reageer